Baconschi: Clientelismul e un fel de mainstream al practicii politice

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 09:23
1198 citiri
Baconschi: Clientelismul e un fel de mainstream al practicii politice

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat vineri, ca, din postura de observator al altor democratii europene, a constatat ca redistribuirea resurselor prin retele clientelare e un instrument de lucru al oricarui partid, diferenta fiind ca, in Romania, politica se face fara doctrina.

"In ce priveste chestiunea clientelismului politic, nu numai ca ea face parte dintr-un fel de mainstream transpartinic al practicii politice, dar din experienta mea de diplomat, observator al altor democratii europene, am constatat ca, in definitiv, redistribuirea resurselor prin retele clientelare e un instrument de lucru al oricarui partid politic", a afirmat ministrul, intr-o dezbatere organizata de ISP cu tema Doctrina populara - sinteza valorilor si principiilor dreptei. Despre fuzionism".

Ministrul apreciaza ca ceea ce diferentiaza Romania este ca aici se face politica "fara doctrina, fara valori, fara idei, in numele unui pragmatism care, de multe ori, devine mafiot, promotor al unor practici nu numai amorale, dar explicit imorale si care nu se limiteaza doar la a redistribui resurse, ci strica democratia".

Pe de alta parte, Baconschi a opinat ca Romania nu are la ora actuala un partid popular, acesta fiind necesar sa fie inventat.

"Daca vreti sa fiu imprudent de sincer, eu nu consider ca avem cu adevarat un partid popular in Romania, el trebuie inventat. Un partid popular care functioneaza e intr-adevar bazat pe entuziasmul popular al clasei de mijloc, care se identifica cu acel vector politic, un partid care spune celor care inca sunt asistati - va ajutam sa intrati in clasa de mijloc, mai degraba decat sa va tinem pe toata durata vietii in sclavia asistentialismului. (...)

Toate astea sunt de facut, ele nu exista deocamdata. Nu e vorba doar de a da jos trandafirul, ci de a pune continut si a atrage oameni de calitate din toate domeniile, profesiuni liberale", a explicat democrat-liberalul.

El a apreciat ca "acest santier politic" va dura. "Important e ca a inceput, ca in zumzetul lui laborios se gasesc cativa curajosi nebuni sau lucizi care fac pasul in viata politica si spun: 'se poate si altceva' ", a conchis el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Teodor Baconschi clientelism, #clientelism politic Romania , #ministru de Externe