Baconschi explica demiterea din functie: Postarea a fost o greseala

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 17:25
3357 citiri
Baconschi explica demiterea din functie: Postarea a fost o greseala

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, revocat luni din functie de catre premierul Emil Boc pentru declaratii jignitoare la adresa protestatarilor, si-a prezentat, marti, bilantul in fruntea diplomatiei romane, considerand ca e unul pozitiv.

El a mai declarat ca presedintele Traian Basescu nu i-a reprosat nimic, ba chiar l-a tratat cu multa caldura.

Baconschi a recunoscut ca postarea de pe blog, in care spunea ca o parte a protestatarilor sunt o "mahala inepta", a fost o greseala, insa a tinut sa precizeze ca se referea doar la cei care au devastat un magazin de telefoane.

Fostul ministru de Externe nu a avut, practic, nimic sa-si reproseze in activitatea sa ca sef al diplomatiei, spunand ca singurul lucru care i se inputa, respingerea aderarii la Schengen, trebuie pus mai ales pe seama coruptiei din justitie si din vami.

"Principala mosternire" pe care Baconschi spune ca a lasat-o succesorilor sai este, in opinia sa, transformarea sectorului romanesc al Dunarii intr-un "vector european". Fostul ministru spune ca a inregistrat evolutii pozitive pe toate sectoarele, cu toate tarile, in conditiile in care, la preluarea mandatului, ministerul era "fragilizat".

El a apreciat ca un succes important relatia "calda" cu Germania si a vazut imbunatatiri in cea cu Rusia, dand ca exemplu faptul ca se vor lansa in comun doua volume istorice, unul despre prizonierii romani de razboi, altul despre relatiile romano-sovietice din perioada 1945-1947.

Ziare.com ti-a prezentat declaratiile lui Teodor Baconschi, in format LIVE TEXT:

- incep prin a aminti ca in decembrie 2009 am preluat un minister fragilizat de schimbarea ministrilor

- las in urma un minister cu un bilant de succes

- le multumesc colegilor diplomati din MAE

- la nivelul actiunii in UE, amintesc ca inca din secolul XIX, Principatele Romane vizau sa transforme sectorul romanesc al Dunarii intr-un vector european, ceea ce am realizat, e principala mosternire pe care o las succesorilor

- am garantat ancorarea Romaniei in Europa Centrala

- in 2009 am mostenit o relatie foarte tensionata cu Italia, acum e prima tara care a ridicat restrictiile pentru romani

- am reusit sa realizam un parteneriat cu COFINDUSTRIA.

- Germania a devenit unul din cei mai importanti parteneri, e alaturi de Italia, cel mai cald partener din Uniunea Europeana

- am intensificat prezenta Romaniei in Germania (...)

- dupa un moment tensionat in 2010 am readus relatiile cu Franta in matca lor fireasca (...) am dezamorsat o relatie de criza iminenta

- am avut un dialog excelent cu Marea Britanie

- am o satisfactie majora realizata de finalizarea parteneriatului srategic cu Turcia

- mentionez un singur detaliu pentru a intelege caldura parteneriatului - in septembrie 2011, ministrul de Externe Davutoglu a fost invitat in Romania

- singurul repros, pe nedrept - neacceptarea Romaniei in Schenghen - desi Romaniei i s-a reprosat coruptia din vami, am activat diplomatia

- desi lumina nu mai vine din Rasarit, s-a facut lumina cu vecinii nostri estici, in primul rand Republica Moldova si Ucraina.

- am ajuns azi la situatia fara precedent de a normaliza relatia cu Ucraina, care fusese inghetata in ultimii ani. Am ajuns in stadiul in care in acelasi an au loc vizite ale ministrilor de Externe la Bucuresti si Kiev.

- nu am pregetat sa caut dialogul cu Federatia Rusa (...) anul acesta se vor finaliza doua volume de documente despre prizonierii de razboi, al doilea, despre relatiile romano-sovietice

- in ce priveste relatia transatlantica legata de dialogul Bucuresti-Washington, trebuie sa amintesc acordul pentru scutul antiracheta. In septembrie 2011, am traversat de doua ori Oceanul Atlantic intr-o saptamana. Relatia cu SUA a ajuns la un nivel fara precedent.

- un capitol care ne-a mobilizat inevitabil atentia si energiile a fost legat de Primavara Araba (...) milioane de oameni au fost gata sa moara sub gloante(...)am propus partenerilor din Tunisia, Egipt si Libia sa le impartasim din experienta noastra

- am fost al doilea ministru de Externe care a vizitat Tripoli

- 739 de cetateni romani au fost evacuati

- ca fost ambasador stiu ca cel mai important pentru romanii din diaspora e sa aiba servicii consulare cat mai aproape de ei. In niciun mandat de ministru nu au fost deschide atatea consulate noi.

- as spune si ca am promovat si voi continua sa fac Legea votului prin corespondenta

Raspunsuri la intrebari:

- singurul punct nefinalizat se refera la Schengen, unde avem azi opozitia singulara a Olandei. Intrucat Parlamentul olandez are majoritati cu geometrie variabila, trebuie sa obtinem o majoritate acolo.

- am facut pasul in politica romaneasca considerand ca in toate partidele s-a creat un establishment pe care noua Romanie il respinge. Voi incerca sa vin cu initiative ca elita politica a Romaniei sa se transforme si sa revenim la o cultura a binelui comun si nu cred ca partidele politice au doar rolul de a deveni organizatii de acumulat bani (...) va trebui sa asiguram buna guvernare prin cooptarea in viata politica a celor mai buni dintre romani.

- convenisem aceasta intalnire cu domnul presedinte (Basescu- n.red.), a avut loc, a fost foarte calduroasa, m-a incarcat cu o energie pozitiva, am abordat chestiuni legate de viitorul Romaniei, subiecte mult mai importante decat soarta mea

- nu mi-a reprosat absolut nimic

- nu ma victimizez in niciun fel. Am spus-o, o repet, decizia ii apartine primului ministru, o respect. Asteptarile pietei nu se refereau la chestiuni de politica externa, ci la insatisfactii de natura sociala pe care nu as fi putut sa le rezolv.

- e bine ca om sa-ti recunosti greselile, dar ce am facut? Am folosit un epitet mai tare pentru o categorie de cetateni care au devastat proprietati in centru. Ca om de dreapta, sunt pentru ordinea publica si apararea proprietatii cu strictete.

- s-a facut un amalgam, sunt putin extenuat de repetarea acestor precizari, mi s-a atribuit intentia de a pune acel epitet pe seama tuturor maniestantilor. Nici pomeneala! Am toata simpatia pentru acei cetateni care din cauza tranzitiei si crizei au ajuns sa nu se poata descurca de pe o zi pe alta.

- v-am relatat cu discretia necesara faptul ca atmosfera acestei consultari (cu presedintele) a fost cat se poate de calda si pozitiva.

- cred ca e evident ca cele doua chestiuni (declaratiile presedintelui Rusiei despre scutul antiracheta) nu au nicio legatura

- vad ca subiectul asta (al postarii n.red.) ocupa tot spatiul, in mod inutil. Hai sa spun ca acea postare a fost o greseala, am platit pentru ea.

- a fost si un atac informatic pe blogul meu, blocat de trafic, nu stiu...

- nu ma simt deloc slabit in cadrul partidului (...) urmeaza o campanie electorala, partidul are obligatia de a se deschide

- inca o data, nu dramatizez, nimeni nu s-a nascut ministru (...) E important sa ai convingerea pe care o am, ca in cel mai dificil context, am reusit sa dirijez nava diplomatiei, imprimandu-i o viteza de croaziera adecvata (...) experienta mea in diplomatie si conlucrarea cu reteaua consulatelor si ambasadelor m-au ajutat sa duc la bun sfarsit aceasta misiune.

- tot ce-mi doresc acum e ca niste santiere esentiale pe termen mediu sa fie continuate.

Demis - dupa o postare pe blog

Premierul Emil Boc a anuntat luni, in sesiunea extraordinara a Parlamentului, revocarea din functie a ministrului de Externe, Teodor Baconschi, din cauza declaratiilor jignitoare pe care acesta le-a facut la adresa protestatarilor din Piata Universitatii.

"Regret derapajele si stangaciile verbale ale unor colegi si prezint scuze romanilor. Am luat decizia de revocare din functie a ministrului de Externe, Teodor Baconschi. Cred ca e un moment in care putem schimba cursul politicii in Romania de la confruntare la opozitie", a spus Boc in interventia sa de la sedinta Legislativului.

Controversa in jurul ministrului de Externe a inceput dupa ce acesta a postat pe blog o declaratie dura la adresa protestatarilor din Piata Universitatii, chiar daca ulterior a revenit si a spus ca se referea doar la cei violenti.

"Optiunea e simpla: reforma, responsabilitate, siguranta sau regres, populism, domnia batei. Alegerea o va face insa Romania vrednica, Romania care munceste, Romania insetata de viitor, nu mahalaua violenta si inepta incolonata, ca minerii odinioara, in spatele mostenitorilor Securitatii", a scris pe blog fostul ministru de Externe.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...