Baconschi: Europol cauta pretexte prin care sa justifice propria activitate

Sambata, 07 Mai 2011, ora 17:08
1428 citiri
Baconschi: Europol cauta pretexte prin care sa justifice propria activitate

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a criticat sambata Europol, afirmand ca incearca sa gaseasca pretexte pentru a-si justifica propria activitate, in replica la raportul ce estimeaza ca grupurile infractionale din sud-estul Europei ar putea profita de pe urma aderarii Romaniei la Schengen.

"Oricat ar fi de stimabil Europol, sigur ca incearca sa identifice diverse pretexte care sa justifice propria sa activitate", a declarat ministrul intr-o emisiune la TVR. "In acelasi timp, cred ca e putin concludent sa operam cu ipoteze si cu amenintari virtuale", a adaugat seful diplomatiei romane.

Comentariile sale intervin in legatura cu un raport al Europol, dat publicitatii saptamana aceasta, care estima ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar putea constitui un imbold pentru dezvoltarea criminalitatii in sud-estul Europei.

Raportul Europol a fost publicat pe site-ul oficial al organismului in data de 4 mai 2011 si prezinta o analiza globala, care cuprinde si amenintarea pe care o reprezinta criminalitatatea organizata la nivelul UE (Organised Crime Threat Assessment - OCTA).

"Gruparile infractionale albanofone, turce si din fosta Uniunea Sovietica incearca sa-si extinda interesele in UE si ar putea exploata oportunitatile posibilei aderari a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen si (...) ale ridicarii vizelor UE pentru statele din Balcanii de Vest, Ucraina si Republica Moldova", afirma documentul Europol.

Publicatia electronica EUobserver aprecia ca acest studiu, care arata ca Europa de Sud-Est devine principalul punct de intrare in UE pentru traficul de droguri, arme si persoane, va afecta, probabil, sansele Romaniei si Bulgariei de a adera la spatiul Schengen.

"Facem un raport obiectiv, fara influenta politica. Tine de autoritati sa judece cum sa reactioneze. Vom transmite studiul ministrilor de interne din UE in iunie si va depinde de ei sa decida orice ajustare a prioritatilor UE", a declarat directorul Europol, Rob Wainwright, pentru EUobserver.

In replica, MAI a contestat unele concluzii din raport, pe care le considera nefundamentate, si a precizat ca Europol nu a tinut cont de observatiile autoritatilor romane facute anterior publicarii documentului.

"Cred ca avem nevoie sa lucram cu toti partenerii nostri cu niste statistici recente pe masa", a comentat sambata Teodor Baconschi. Ministrul a amintit ca din noiembrie anul trecut, de cand Romania e conectata la baza de date SIS/SIRENE a Schengen, Politia Romana a prins "sute si sute de infractori cautati in toata Europa", ceea ce arata ca acest sistem functioneaza.

"Suntem dornici sa demonstram ca avem capacitatea tehnica si umana, logistica si operationala, pentru a stopa orice forma de trafic si adevarul este ca, din motive mai mult sau mai putin locale sau istorice, Romania a fost foarte vigilenta si mai inainte cu persoanele, mai degraba am avut unele vulnerabilitati in materie de trafic de marfuri", a recunoscut ministrul de Externe.

In ceea ce priveste arestarile de la vami din ultimele luni, Teodor Baconschi spune ca in acest fel vamesii corupti au iesit din sistem si Romania a demonstrat ca poate imbunatati standardele si isi poate asuma responsabilitatile in mod eficient.

Citeste si:
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Franţa a desfăşurat în România, unde este naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie, din cauza unor ameninţări ale Războiului rus din...
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Schimbarea sistemului fiscal de la cotă unică la impozit progresiv a fost asumată de liderul PSD Marcel Ciolacu, însă a fost gândită de economistul Cristian Socol, susțin surse politice...