Baconschi in Libia: Vrem comert si investitii, dam ajutor si experienta (Galerie foto)

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 11:45
1957 citiri
Baconschi in Libia: Vrem comert si investitii, dam ajutor si experienta (Galerie foto)
Foto:MAE

Ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, a efectuat, marti, o vizita oficiala in Libia, unde a discutat cu noile autoritati despre construirea unor relatii bilaterale solide, aratand disponibilitatea firmelor romanesti de a contribui la reconstructia Libiei.

Totodata, seful diplomatiei romane, abia al doilea ministru de Externe din lume care viziteaza Libia post-Gaddafi, a aratat ca Romania ajuta Libia sa treaca peste efectele razboiului civil si prin ajutoare precum acordarea gratuita a 300.000 de doze de vaccin, 90.000 de dolari acordati fondului ONU pentru reconstructie, dar si prin oferirea propriei experiente de trecere la democratie.

Teodor Baconschi s-a intalnit cu noul vice prim-ministru al Libiei, Mustafa Abushagur, cu ministrul de Externe libian, Ashour Bin Khayal, si cu ministrul Economiei, Taher Sharkes.

"Ministrul Baconschi a exprimat solidaritatea si sprijinul Romaniei in eforturile de realizare a aspiratiilor de libertate si democratie ale poporului libian. Totodata, a evidentiat dorinta tarii noastre de a construi o noua relatie cu Libia, bazata pe incredere, pragmatism si avantaj reciproc. Demnitarul roman a oferit, de asemenea, sprijinul tarii noastre, inclusiv ca membru UE si NATO, pentru integrarea rapida a Libiei in comunitatea de natiuni libere si democratice, in mecanismele Politicii de Vecinatate a Uniunii Europene si in Uniunea pentru Mediterana", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Ministerul Afacerilor Externe.

Intalnirea cu ministrul de Externe libian, Ashour Bin Khayal

"O atentie deosebita in convorbirile cu toti interlocutorii libieni a fost acordata ofertei de participare a societatilor comerciale romanesti, indeosebi a celor cu experienta anterioara pe piata libiana, la reabilitarea infrastructurii generale (sosele, porturi, aeroporturi, termocentrale, linii electrice, cladiri si locuinte) afectate de conflict, la reluarea productiei de titei si gaze si, in perspectiva, la reconstructia Libiei moderne. In acest context, seful diplomatiei romane a propus infiintarea unei camere comune de comert romano-libiene, in vederea stimularii contactelor economice dintre cele doua tari", mai transmite MAE.

Intalnirea cu ministrul Economiei din Libia, Taher Sharkes

Teodor Baconschi a continuat una dintre orientarile politicii externe a Romaniei fata de "noile democratii" din lumea araba - aceea de asistenta in tranzitia la democratie, considerand ca procesul e asemanator cu cel pe care noi l-am inceput acum 21 de ani.

Intrevederea cu vice-prim ministrul Libiei, Mustafa Abushagur

"Ministrul Baconschi a exprimat disponibilitatea Romaniei de a impartasi autoritatilor interimare libiene din propria experienta a recentei tranzitii de la un sistem autoritar la democratie.

In acest sens, a prezentat propuneri concrete de programe de formare si pregatire in organizarea alegerilor libere, pregatire in vederea construirii institutiilor statului de drept, a elaborarii cadrului legal al pluralismului politic, reformei sistemelor afacerilor interne si judiciare (securizarea frontierelor, penitenciare) si sustinerii organizatiilor societatii civile.

In plan umanitar, au fost discutate aspecte concrete privind punerea in practica a asistentei romanesti constand in tratament specializat in spitale romanesti pana la 100 raniti grav in timpul conflictului armat si livrarea gratuita a peste 300.000 doze de vaccinuri de productie locala. Romania a contribuit cu 90.000 Euro, din bugetul asistentei pentru dezvoltare, la un program ONU pentru deminare.

Oficialii libieni au apreciat sprijinul acordat de Romania, atat ca membru NATO si UE, cat si in plan bilateral, in perioada crizei. Acestia au multumit pentru sprijinul umanitar acordat de tara noastra si au invitat contractorii romani cu proiecte pe piata sa revina cat mai repede in Libia, mentionand ca se bazeaza pe aportul agentilor economici romani la reconstructia si modernizarea tarii", se mai arata in comunicatul MAE.

L.L.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Baconschi vizita Libia, #ministru Externe vizita Libia, #Romania Libia investitii , #ministru de Externe