Baconschi: Lellouche nu este singura voce guvernamentala din Franta

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 13:02
1081 citiri
Baconschi: Lellouche nu este singura voce guvernamentala din Franta
Foto: 1235

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a spus vineri ca Pierre Lellouche, secretarul de stat francez care pledeaza pentru amanarea aderarii Romaniei la Schengen,"nu este singura voce guvernamentala din Franta", dar a recunoscut ca este nevoie de un lobby interns pentru a convinge partenerii sceptici.

"Sa nu inventam false probleme! Domnul Lellouche nu este singura voce guvernamentala a Frantei, si-a exprimat intr-un anumit context aceste rezerve", a declarat seful diplomatiei romane. "Va trebui sa lucram pentru a demonstra partenerilor din UE care sunt tentati sa faca o legatura intre MCV si Schengen ca reforma in justitie e suficient de bine angajata pentru a fi si ireversibila", a adaugat ministrul roman de Externe in prima sa reactie publica la declaratiile de miercuri ale oficialului francez.

Franta anunta ca se opune aderarii Romaniei la Schengen

Pierre Lellouche, secretarul de stat pentru afaceri europene al Frantei a anuntat miercuri, in fata comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Nationala, ca Franta se opune aderarii Romaniei la Schengen in martie 2011, preferand sa astepte raportul din vara al Comisiei Europene cu privire la lupta anticoruptie. Lellouche, care a spus ca si Olanda este solidara in acest demers, a mai invocat printre argumentele impotrivirii fata de aderarea Romaniei la Schengen controlul deficitar la granita cu R. Moldova, care ar fi determinat de decizia Romaniei de a acorda pasapoarte moldovenilor, de instabilitatea adusa de regiunea separatista transnistreana si de coruptia din Ucraina.

Este pentru prima data cand Franta mentioneaza la nivel oficial argumentul cetateniei acordate moldovenilor si tot pentru prima data se invoca problema transnistreana si coruptia din Ucraina in contextul aderarii Romaniei la Schengen.

Comentand aceasta, ministrul justitiei din R. Moldova, Alexandru Tanase, a apreciat vineri ca pericolul este "exagerat" si a spus ca frontiera e asigurata si de autoritatile moldovene, iar dotarile tehnice au fost furnizate chiar de partenerii europeni. "Exista control deplin, nu exista riscul de iesire prin alte locuri in afara punctelor de trecere", a asigurat Tanase.

Baconschi si Tanase au participat vineri la conferinta "Republica Moldova in contextul integrarii europene.

La eveniment au mai fost prezenti primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, care este prim-vicepresedintele Partidului Liberal din R. Moldova, Alexandru Tanase, ministru al justitiei si prim-vicepresedinte al Partidului Liberal Democrat din R. Moldova, vicepremierul moldovean Victor Osipov, vicepresedinte al Aliantei Moldova Noastra, fostul premier al R. Moldova, Mircea Druc, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Teodor Baconschi Pierre Lellouche, #Romania aderare spatiu Schengen Pierre Lellouche , #ministru de Externe
Comentarii