Baconschi: Masura Olandei are la baza perceptii gresite (Video)

Autor: Ana Ilie
Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 16:23
1365 citiri
Baconschi: Masura Olandei are la baza perceptii gresite (Video)

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, isi doreste sa colaboreze cu Olanda pentru demontarea perceptiilor eronate ce afecteaza relatiile bilaterale.

Baconschi considera, intr-un interviu acordat postului de televiziune olandez Nederland 2, ca decizia guvernului olandez de a prelungi cu inca doi ani restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari nu este o veste buna pentru romani, se arata intr-un comunicat MAE remis redactiei Ziare.com.

"Conform celor mai recente date, numarul de permise emise in ultima perioada pentru muncitorii romani este cuprins doar intre 2000 si 3000. De aceea ar fi complet artificial sa ne imaginam o asa numita amenintare venita din partea muncitorilor romani care ar invada piata muncii din Olanda. Pornind de la acest numar redus noi nu vedem niciun dezechilibru in ceea ce priveste dinamica pietei muncii din Olanda", a spus Baconschi.

Ministrul roman a subliniat: "Consideram ca masura are la baza probabil perceptii gresite. Am dori sa colaboram cu partea olandeza in sensul demontarii perceptiilor eronate".

In plus, a spus Baconschi, valoarea imigratiei romanesti in tarile UE nu poate fi negata. "Valoarea adaugata oferita de noile economii emergente, ale noilor statelor membre este vizibila in zilele noastre. Nu este vorba despre un fenomen de migratiune in masa. Trebuie sa comparam cu ceea ce s-a intamplat in timpul extinderilor anterioare ale UE", a precizat seful diplomatiei romane.

Baconschi este de parere ca actualul impas poate fi depasit doar prin dialog: "Contez pe dialogul bilateral direct dintre guvernele celor doua capitale si, la fel ca in cazul celorlalte chestiuni bilaterale, vom reusi sa gasim o strategie de rezolvare, in baza unui compromis rezonabil".

In ceea ce priveste faptul ca guvernul olandez s-a opus si aderarii Romaniei si Bulgariei la zona Schengen, Baconschi a subliniat ca Romania a indeplinit toate cerintele tehnice si se bucura de sustinerea politica din partea Parlamentului European dar si de cele survenite in urma concluziilor adoptate la ultimul Consiliu European si Consiliu Justitie si Afaceri Interne.

"Atata timp cat majoritatea clara a statelor UE se pronunta in favoarea Romaniei si Bulgariei, ramanem increzatori ca, o spun inca o data, prin dialog direct, ii vom convinge pe partenerii nostri olandezi", a spus diplomatul, adaugand: "Este ciudat pentru noi sa avem aceasta chestiune pe agenda bilaterala luand in considerare faptul ca Olanda este primul nostru partener comercial cu indici foarte impresionanti".

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Teodor Baconschi, #Teodor Baconschi Olanda, #Baconschi Schengen , #ministru de Externe