Ziare.com

Baconschi: Ne-am dori ca romanii din Ungaria sa fie reprezentati in Parlament

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 13:00

   

Baconschi: Ne-am dori ca romanii din Ungaria sa fie reprezentati in Parlament
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, crede ca politica europeana de coeziune trebuie sa continue, iar tentatiile populiste trebuie depasite, deoarece noile state membre nu sunt o povara pentru UE.

Baconschi spune ca toate institutiile statului trebuie sa-si faca treaba pentru a inlatura scepticismul tarilor care au blocat aderarea Romaniei la zona Schengen. De asemenea, el a declarat, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, ca rata de absorbtie a fondurilor UE trebuie ameliorata pentru a putea sa pretindem mentinerea anvelopei financiare alocate Romaniei, in viitorul buget comunitar.

Vorbind despre vizita sa recenta la Paris, seful diplomatiei romane a apreciat ca aceasta a dovedit ca parteneriatul strategic functioneaza si ca relatia bilaterala nu se reduce la subiectul Schengen.

"O relatie atat de veche si constant buna se intretine, se dezvolta prin decizie politica, prin vointa ambelor parti, prin idei noi. Nu ducem lipsa de idei, prezenta investitionala franceza in Romania este masiva si durabila. Ne dorim ca ea sa se dezvolte in continuare.

Avem legaturi culturale foarte vechi si foarte bune, mobilitate academica, medicii romani migreaza mai nou spre Franta, acest lucru demonstreaza ca cele doua tari au un patrimoniu pe care trebuie sa il conserve si sa-l dezvolte. Cred ca abordarea aceasta este. Chiar daca avem si puncte de divergenta, avem mult mai multe puncte de convergenta", a spus ministrul roman de Externe.

Relatia cu Ungaria

Parlamentul Ungariei a votat o noua Constitutie, iar Slovacia s-a declarat ingrijorata de referirile la unitatea natiunii maghiare, insa ministrul roman asigura ca relatia romano-ungara e foarte buna in prezent.

"Ne-am dori ca minoritatea noastra din Ungaria sa fie reprezentata in Parlament. Suntem in dialog cu Budapesta si in aceasta chestiune, dar si in privinta noi Constitutii. Exista posibilitatea de a verifica euroconformitatea acestui nou text fundamental prin Comisia de la Venetia si prin dialog direct", a adaugat ministrul de Externe.

Pozitia Romaniei in cazul Libiei

In continuarea interviului, diplomatul a vorbit despre pozitia de principiu a Romaniei in privinta interventiei militare in Libia, subliniind ca "Romania e multumita cu ce s-a intamplat in acest proces".

"Atunci cand liderul de la Tripoli a inceput sa-si masacreze conationalii, comunitatea internationala a obtinut, in Consiliul de Securitate al ONU, doua rezolutii ce prevad izolarea regimului, protejarea civililor, instituirea unei zone de interdictie aeriana, a unui embargo.

Pentru punerea in aplicare a fost nevoie de o operatiune politico-militara pilotata de NATO. Alianta si-a facut foarte bine treaba, continua sa o faca. E o actiune necesara, legitima din punct de vedere politic si moral, si care va contribui la aparitia unui nou peisaj politic in lumea araba", a declarat Baconschi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1070 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Principiul reciprocitatii in relatia cu Ungaria

Echitabil si just ar fi ca o minoritate etnica din Romania sa aiba tot atatea drepturi la noi cat minoritatea romanilor din tara-mama a respectivei minoritati.
Cum Romania, potrivit Consiliului Europei, are cea mai avansata si progresista legislatie in privinta minoritatilor (nu uitati ca sunt state in UE care nici macar nu recunosc ca ar exista ceva numit minoritati etnice: Grecia, Franta, Bulgaria..) aplicarea acestui principiu ar fi extrem de favorabil Romaniei si ar indemna alte state sa-si modifice legislatia daca sunt interesate in protectia minoritarilor lor din Romania.
Sa existe tot atata autonomie pentru secuii din Miercurea Ciuc cat pentru romanii din Jula, Batania sau Micherechi, mi se pare de bun simt si echitabil.
Daca sarbii si bulgarii de la noi au loc asigurat in parlamentul Romaniei, atunci vlahii/romanii din Serbia si Bulgaria sa primeasca de drept un loc in respectivele parlamente. De ce s-ar opune acele state? Cu ce motiv, intemeiat pe ce?
Greseala e de partea noastra, suntem extrem de toleranti cu minoritatile si observ ca vecinii nostri isi cam bat joc de asta, nu apreciaza.
Util de stiut: avem circa 350.000 etnici vlahi/romani in Serbia, 150.000 in Bulgaria, cel putin 1 milion in Ucraina, zeci de mii in Ungaria. Adica la fel multi cat etnici maghiari sunt in Romania. Tara noastra asigura maghiarilor orice vor, mai putin separatism, in timp ce etnicii nostri minoritari la vecini n-au nici macar drept la propriile cimitire sau biserici!
In Ungaria, etnicii romani sunt majoritari in doar cateva localitati apropiate de frontiera noastra, restul au fost asimilati lingvistic si cultural prin metoda maghiara a 'presiunii culturale' asupra copiilor si tinerilor (esti roman? pai esti un tigan..vorbesti romaneste? poate iei bataie pe drumul spre casa..).
Mai nou, organizatiile culturale romanesti sunt infiltrate de secui vorbitori de romana care se pretind romani si de tigani ce vorbesc ceva numit 'romungro'. Fenomenul se numeste 'etnobusiness' si a fost denuntat de toate minoritatile din Ungaria, impostorii incercand sa obtina bani sau sunt manipulati de serviciile maghiare.
Foaia Romaneasca si Romanian Global News va pot tine la curent cu stirile despre romanii din Ungaria, cei care rezista incredibil asimilarii de sute de ani. Cinste lor!

 

Principiul reciprocitatii in relatia cu Ungaria nu exista

Deoarece minoritatea romana in Ungarie este foarte mica,fiindca in decursul timpului i-au maghiarizat pe toti !!!!

Pai daca popa Baconschi ne spune ca-i asa, inseamna ca este bine!!

Citez:"Ne-am dori ca minoritatea noastra din Ungaria sa fie reprezentata in Parlament".
Desigur ca asta se va intimpla...Joi,dupa Miercurea-Ciuc.
In ceea ce priveste pozitia Romaniei in cazul Libiei, americanii si restul NATO, sunt usurati ca ne-am dat si noi acordul.
Sa ajunga super fregata noastra in zona--undeva la Pastele Cailor--si-i vom ataca cu prastia, pe toti luptatorii proguvenamentali.Eventual, daca raminem fara elastic sau pietre, ..ne uitam urit la ei.
Macar s-o fi facut pe acea fregata, o nava spital,sa trimitem si noi ceva doctori--dar de unde ca astia au fost trimisi de basescu in Vest--ceva ajutoare umanitare--dar de unde ca n-avem nici noi--, vai mama noastra de tapalagosi.
In rest, dupa cum ne spune Baconschi, totul este "peachy and blossoming".

 

OAU ..SI FACEM O REGIUNE AUTONOMA ROMANESCA IN UNGARIA!

LE LUAM BALATONUL!

 

europa

Eu cred ca in comunitatea europeana,unde nu mai sunt hotare, cred ca extremismul nu mai are nici un loc.

 

IL CUNOSTI PE CETATEANUL EUROPEAN CSIBI BARNA ?!?!?!?

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor