Baconschi nu o impresioneaza pe Ashton nici cand e agresiv, nici cand e mieros

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 13:50
1931 citiri
Baconschi nu o impresioneaza pe Ashton nici cand e agresiv, nici cand e mieros
Foto: Arhiva

Selectia pentru serviciul diplomatic european (SEAE) este aleatorie, a afirmat, vineri, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, care a dat asigurari ca a facut personal demersuri repetate, pe "toate tonurile", direct catre Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa, Catherine Ashton.

Ministrul Baconschi a admis, vineri, intr-o conferinta organizata de MAE si asociatia Europuls, ca, dupa primele numiri de ambasadori UE, Romania are "rezultat zero" in aceasta privinta. "Din perspectiva MAE si personal am facut demersuri repetate, insistente, declinate pe toate tonurile, de la cele iritat-agresive pana la cele mieroase direct catre doamna Ashton", a afirmat seful diplomatiei romane.

El a precizat ca selectia pentru serviciul diplomatic este aleatorie, mentionand ca Romania a trimis pentru runda a doua de numiri pentru serviciul diplomatic, care vizeaza pozitiile de top management in Centrala SEAE, 10-12 candidaturi.

"La un moment dat, doamna Ashton mi-a spus ca ar fi bine sa-i trimit o scrisoare prin care admitem ca fiecare dintre candidati poate fi distribuit pe oricare dintre posturile disponibile. Deci era cel mai clar mod de a spune ca profilul candidatului nu conteaza, ca umplem niste casute. Este trist, dar aici suntem", a spus ministrul Teodor Baconschi.

Romania nu a primit nici un post in noul serviciu diplomatic european

Deminatrul a adaugat ca Romania se afla pe o lista de 13 state membre care nu a primit deocamdata niciun post in noul serviciu diplomatic european si a reamintit ca 30% din structura serviciului e completata cu oameni din Comisia Europeana. "Aceia constituie o secta de initiati care se sprijina reciproc si care, bineinteles, nu puteau fi dati afara", a mai afirmat ministrul Teodor Baconschi.

El a mentionat ca si alte state influente din UE, printre care Marea Britanie, nu au primit niciun post de ambasador in serviciul diplomatic, dar a remarcat ca Londra este reprezentata de Catherine Ashton la conducerea diplomatiei UE.

Baconschi a spus ca grupul de europarlamentari romani a facut lobby pentru reprezentarea Romaniei in SEAE. "Am vazut la o intalnire PPE cu ministrii de externe din spatiul Visegrad; plus ca grupurile lor parlamentare au fost extrem de active in lobby. E o targuiala meschina, dar este necesara, prin care putem sa promovam nume", a explicat seful diplomatiei romane.

Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, a anuntat luna trecuta primele numiri de ambasadori UE, iar printre acestia nu se regasesc reprezentanti ai Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Baconschi Ashton, #Romania ambasadori europeni, #Romania serviciul diplomatic european , #ministru de Externe