Baconschi pledeaza pentru un angajament UE privind situatia din lumea araba

Sambata, 12 Martie 2011, ora 21:04
1028 citiri
Baconschi pledeaza pentru un angajament UE privind situatia din lumea araba

Ministrul roman de Externe Teodor Baconschi a pledat la reuniunea informala a sefilor diplomatiei din UE, ce a avut loc vineri si sambata in Ungaria, pentru un angajament pe termen lung in sprijinul transformarilor din lumea araba si a subliniat rolul Turciei in regiune.

In acest context, Baconschi a subliniat necesitatea "intensificarii dialogului si a intaririi cooperarii UE cu partenerii si vecinii sai" si "utilitatea deosebita a dezbaterii largite impreuna cu statele candidate, a anuntat MAE intr-un comunicat remis Ziare.com.

Totodata, demnitarul a evidentiat experienta si expertiza de care acestea dispun in domeniul reformelor, precum si rolul important pe care in special Turcia il are in regiune.

Ministrul a pledat totodata pentru o abordare regionala echilibrata si orientata spre rezultate, in cadrul actualului proces de revizuire a Politcii Europene de Vecinatate (PEV), atat in plan politic, cat si in cel al alocarilor financiare, mai precizeaza documentul.

Teodor Baconschi, a participat, in perioada 11-12 martie, la Godollo, in Ungaria, la reuniunea informala a ministrilor afacerilor externe din statele membre UE (tip Gymnich).

Evenimentele din Nordul Africii, in special cele din Tunisia, Egipt si Libia, au

constituit principalul subiect al intalnirii ministeriale. In prima zi a reuniunii,

Inaltul Reprezentant Catherine Ashton a prezentat rezultatele reuniunii Consiliului

European din aceeasi zi, unde sefii de stat si de guvern au adoptat o Declaratie

privind evolutiile din vecinatatea sudica a UE.

Dezbaterea a continuat in sesiunile de lucru din a doua zi, cand ministrii UE au

discutat impreuna cu omologii lor din statele candidate situatia din regiunea Africii de Nord si au analizat posibilitatile de actiune pentru sprijinirea proceselor democratice si de dezvoltare economica din vecinatatea sudica.

In cadrul discutiilor, a fost reconfirmat faptul ca prioritatea o constituie acum incetarea violentelor si rezolvarea crizei umanitare din Libia.

In acelasi timp, trebuie continuat dialogul si consultarile cu autoritatile din Tunisia si Egipt in vederea definirii modalitatilor prin care UE poate aduce un sprijin reformelor politice si economice din aceste state, mai precizeaza MAE in comunicat.

In marja reuniunii, Baconschi a avut intrevederi cu Janos Martonyi, ministrul afacerilor externe al Ungariei (tara care detine Presedintia semestriala a Consiliului UE) si cu Milan Rocen, ministrul afacerilor externe al Muntenegrului.

C.N.

Citeste si:
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...
Florin Cîțu s-a supărat “big time” pe partid. A ieșit de pe toate grupurile PNL și se pregătește să fie schimbat de la șefia SenatuluI
Florin Cîțu s-a supărat “big time” pe partid. A ieșit de pe toate grupurile PNL și se pregătește să fie schimbat de la șefia SenatuluI
Fostul lider liberal Florin Cîțu a părăsit zilele trecute toate grupurile de comunicare internă ale PNL, susțin surse politice pentru ziare.com. Cîțu se așteaptă ca în toamnă să...