Baconschi: Politica externa nu este a PDL, este a Romaniei

Luni, 23 Mai 2011, ora 20:25
1138 citiri
Baconschi: Politica externa nu este a PDL, este a Romaniei

Politica externa care se face la Ministerul Afacerilor Externe nu este a Partidului Democrat Liberal, ci este a Romaniei, a afirmat seful diplomatiei, Teodor Baconschi, in discursul sau din plenul Senatului, in replica la motiunea simpla a Opozitiei.

Acesta a tinut sa raspunda fiecareia dintre criticile mentionate in textul motiunii. "Ma acuzati, domnilor din Opozitie, de izolarea Romaniei. Va intreb cum ar fi aratat eticheta pe care ati fi pus-o Romaniei in anii 90, anii mineriadelor", a spus Baconschi, el prezentand si statisticile referitoare la vizitele ministrului si agenda MAE din ultimul an si jumatate.

De asemenea, acesta a replicat si acuzatiei formulate de liderul PNL, Crin Antonescu referitoare la lipsa de activitate a acestuia in functia de ministru de Externe. Baconschi a aratat ca numai saptamana trecuta cand a fost formulata aceasta critica a efectuat o vizita oficiala la Londra care a "reanimat" parteneriatul strategic cu Marea Britanie, s-a primit vizita sefului diplomatiei de la Kiev care a "dezghetat" dupa trei ani relatia cu Ucraina, a efectuat o alta vizita oficiala la Budapesta pentru a discuta agenda viitoarei sedinte comune a guvernelor celor doua tari, iar vineri, 20 mai, Romania a fost aleasa si ca membru in Consiliul Drepturilor Omului al ONU.

Referitor la tolerarea declaratiilor ofensatoare pentru statul roman ale unor oficiali de la Budapesta, Baconschi a subliniat ca nu era cazul unui conflict cu acest partener strategic, iar premierului Viktor Orban nu ii puteau fi atribuite niste declaratii pe care de altfel nu le-a facut niciodata.

Motiunea impotriva lui Baconschi, dezbatuta in Senat

In privinta esecului Romaniei de a fi acceptata in programul Visa Waiver al SUA, Baconschi a mentionat ca aceasta este o chestiune care tine de competenta Congresului american, decizia fiind luata in baza pragului de respingere a solicitarilor de viza care este de 3%, in timp ce rata Romaniei este de 25%.

Totodata, fata de acuzatia ca a facut declaratii jignitoare la adresa romilor, Baconschi i-a invitat pe semnatarii motiunii sa citeasca pozitia Consiliului National de Combatere a Discriminarii din 23 noiembrie 2010.

In ceea ce priveste esecul evacuarilor din Libia si Japonia, Baconschi a subliniat ca, pentru prima data in istoria postbelica MAE, a facut impreuna cu MApN un pod aerian prin care s-au scos din Libia 762 de cetati romani si 100 de cetateni europeni. In privinta Japoniei, el a mentionat ca majoritatea statelor si-au evacuat de acolo cetatenii dupa cutremurul din martie cu curse comerciale obisnuite, nu gratuit.

In privinta Politicii Europene de Vecinatate, Baconschi a mentionat ca a transmis, impreuna cu alti omologi, o scrisoare Comisiei Europene prin care cere mentinerea echilibrului instrumentelor financiare intre statele de la frontierele de Sud si Est ale UE, iar raspunsul a fost unul pozitiv.

Totodata, Baconschi a aratat ca s-a implicat personal pentru protectia drepturilor etnicilor romani din Ungaria sau Serbia, iar referitor la acuzatia ca MAE s-a remarcat in mandatul sau prin "lipsa de actiune", seful diplomatiei a enumerat lansarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, realizarile din relatiile cu Republica Moldova, Ucraina, acordul cu SUA in privinta amplasarii pe teritoriul romanesc a elementelor scutului antiracheta, deschiderea noilor consulate de la Cahul, Balti si Vancouver pe fondul austeritatii bugetare, activitatea Romaniei in cadrul NATO.

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...