Romania si Ucraina promit sa fie vecine mai bune

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 18:57
1749 citiri
Romania si Ucraina promit sa fie vecine mai bune
Foto: Arhiva

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat miercuri ca Romania si Ucraina s-au angajat sa construiasca o buna vecinatate autentica si sa rezolve, prin cooperare, problemele bilaterale mostenite sau aparute in timp.

"Romania si Ucraina s-au angajat sa actioneze pentru construirea unei bune vecinatati autentice, pentru solutionarea problemelor bilaterale, mostenite sau aparute in timp, folosind ca metoda cooperarea. Romania se pronunta constant pentru dezvoltarea cooperarii si parteneriatului cu Ucraina nu numai in plan bilateral, ci si in afaceri europene, regionale si globale.

Cred ca ar trebui ca si in Romania, si in Ucraina, sa existe dorinta reala de a impulsiona relatia bilaterala in doua directii: de sus in jos, adica de la nivelul autoritatilor centrale catre cele locale, dar si de jos in sus, adica de la nivelul societatii catre nivelul central. Este genul de abordare pe care Romania l-a testat cu succes in trecut, in alte situatii", a declarat ministrul de Externe intr-un interviu acordat Agerpres.

Teodor Basconschi a mai spus ca principala problema cu care se confrunta romanii care traiesc in Ucraina o reprezinta restrictiile care exista cand e vorba de folosirea limbii romane.

"Suntem la curent cu problemele cu care se confrunta cetatenii ucraineni de origine romana din Ucraina, fie ca este vorba de accesul neingradit la invatamantul in limba materna, utilizarea oficiala a limbii romane in administratie si in justitie, finantarea corespunzatoare a activitatilor culturale, precum si a mass-media in limba romana, pastrarea identitatii religioase, lipsa reprezentarii parlamentare, sau de retrocedarea proprietatilor care au apartinut organizatiilor comunitatii romanesti. Ne preocupa in particular practicile sistematice de influentare a etnicilor romani din unele zone ale Ucrainei de a se declara 'moldoveni", a mai declarat ministrul diplomatiei.

Teodor Baconschi a precizat ca Romania este un sustinator constant "al aspiratiilor europene ale Ucrainei".

"Romania este un sustinator constant al aspiratiilor europene ale Ucrainei si va actiona ca un partener constructiv in obtinerea de progrese in ceea ce priveste finalizarea negocierilor la Acordul de Asociere UE-Ucraina, inclusiv Acordul Cuprinzator si Aprofundat de Liber Schimb, precum si pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii ucraineni, cu conditia ca autoritatile ucrainene sa indeplineasca angajamentele asumate. Recent, situatia interna din Ucraina a generat unele preocupari la mai multi parteneri din UE si nu numai. Acordarea statutului de asociat la UE presupune existenta unui set de valori comune", a mai spus Baconschi.

Ministrul de Externe a mai declarat ca spera ca autoritatile de la Kiev vor implementa masurile pe care le cer partenerii europeni.

"Romania considera ca promovarea valorilor europene trebuie sa se faca si in sens pozitiv, adica prin sprijinirea efectiva a eforturilor Ucrainei de consolidare a stabilitatii politice interne, de continuare a reformelor democratice si economice, de modernizare a statului in ansamblu. Sper sincer ca autoritatile de la Kiev vor implementa rapid acele masuri care sa restabileasca increderea partenerilor din UE in capacitatea Ucrainei de a consolida statul de drept", a incheiat Baconschi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Teodor Baconschi Romania Ucraina, #relatii bilaterale Romania Ucraina , #ministru de Externe