Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Baconschi: Sa nu eliberam demonii Europei

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 21:29
1506 citiri
Baconschi: Sa nu eliberam demonii Europei
Foto:Romania Libera

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca toate tarile Europei trebuie sa se salveze impreuna din fata crizei economice, altfel vom avea o situatie in care tarile mari incearca sa se devoreze intre ele ca in secolul XVII.

"Avem nevoie de filtrul Consiliului European, pentru ca acolo este democratia, acolo se iau deciziile. Nu putem face Consilii Europene validand aceasta ruptura. Iar Germania ne-a asigurat ca deciziile vor fi transparente si nu se vor transforma in exercitii formale, in care sa le permita liderilor doar sa aprecieze meniurile din pranzurile sau cinele de lucru. Este nevoie de solidaritate.

Iar aceasta solidaritate s-a exprimat oarecum fortat in cazul Greciei: "Va salvam ca sa ne salvam". Intr-adevar, trebuie sa ne salvam toti, altfel redeschidem cutia cu demoni a Europei prewestphaliene, in care marile puteri incearca sa se devoreze una pe alta in cautarea unei hegemonii imposibile. Si aceasta este o lectie istorica nu chiar atat de veche. Nu cred ca politicienii uita de unde am pornit", a spus Baconschi intr-un interviu pentru Adevarul.

Seful diplomatiei spune si ca economiile est-europene pot contribui la relansarea UE si ca nu ar trebui sa avem o Europa cu doua viteze, dupa cum nu ar trebui ca unele tari sa iasa din zona euro.

El mai crede si ca Romania ar trebui sa isi mentina obiectivul de aderare la zona euro.

"Eu cred ca nu mai putem deconstrui ce am construit. Nu mai putem renationaliza valutele, nu mai putem impune bariere interne, decat cu mari riscuri. Consecintele ar fi atat de grave, incat nici nu vreau sa ma gandesc la ele.

Si am constatat din discutiile cu omologi din noile state membre ca toti au aceasta perceptie, anume ca e nevoie de mai multa Europa. Si ca economiile emergente din Est vor aduce oportunitatile de relansare a intregii masinarii europene. Toti au constiinta faptului ca, dincolo de clisee, valoarea adaugata a extinderii europene este certa", mai afirma Baconschi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Baconschi demoni Europa, #Baconschi UE doua viteze , #ministru de Externe
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Iar Stolojan? Iar renaţionalizare valute? Nu mai ţine! Trebuie ceva