Baconschi, ferm la adresa Olandei: Ignora propriile decizii asumate in Consiliul UE

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 13:49
2471 citiri
Baconschi, ferm la adresa Olandei: Ignora propriile decizii asumate in Consiliul UE

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat, pentru Ziare.com, ca a luat act de decizia Olandei de a nu ceda in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen si nu poate decat sa constate ca unii ministrii din cabinetul olandez ignora propriile decizii asumate in Consiliul UE, in urma cu mai putin de cinci luni.

"Am luat nota de afirmatiile ministrului imigratiei si azilului al Regatului Tarilor de Jos, Gerd Leers, referitoare la aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. Daca relatarile aparute in cateva publicatii sunt corecte, nu pot decat sa constat ca unii ministri din cabinetul olandez ignora propriile decizii asumate in Consiliul UE, in urma cu mai putin de cinci luni.

A pune sub semnul intrebarii capacitatea Romaniei si Bulgariei de a face fata presiunilor imigrationiste pe frontiera externa vine in contradictie cu rezultatele procesului de evaluare a pregatirii de aderare la Schengen a celor doua tari. Aceste rezultate au fost aprobate de ministrii tuturor statelor membre, inclusiv de Olanda, in iunie 2011", a declarat, pentru Ziare.com, ministrul de Externe.

Teodor Baconschi le transmite autoritatilor olandeze ca suntem dispusi sa primim experti la punctele de trecere a frontierei, ca sa se convinga de realitatile din teren.

"Daca Haga mai are nevoie de o actualizare a constatarilor deja inregistrate la misiunile de evaluare, oferta noastra ramane valabila. Suntem gata sa primim experti olandezi in echipele noastre la punctele de trecere a frontierei, pentru a se convinge de realitatile din teren.

Asteptam, in continuare, din partea partenerilor olandezi argumente conforme cu acquis-ul si tratatele europene. Nici conexiunea cu MCV, nici aceste temeri imigrationiste nu au legatura cu fondul problemei aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen. Imi exprim convingerea ca Guvernul de la Haga va avea o abordare constructiva si va lucra pentru a iesi din izolare si a sustine compromisul propus de catre presedintele Consiliului European", ne-a mai spus ministrul de Externe.

Olanda nu cedeaza in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen

Olanda a subliniat foarte clar joi ca nu isi schimba pozitia potrivit careia nu este de acord cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen pana cand cele doua state nu dovedesc faptul ca au facut progrese importante in lupta impotriva coruptiei.

"Este suta la suta sigur. Subiectul nu va fi pe agenda urmatorului summit al UE. Pentru noi, raspunsul este clar", a declarat ministrul olandez al Imigratiei si Azilului, Gerd Leers.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com