Baconschi: Sistemul de sanatate din Romania, de zece ori in urma altor state

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 11:37
1202 citiri
Baconschi: Sistemul de sanatate din Romania, de zece ori in urma altor state

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, crede ca sistemul de sanatate din Romania este de zece ori in urma celor din alte state ale Uniunii Europene.

"Am pornit de foarte jos in '89, cand pe cap de pacient se aloca circa 30 de dolari. Azi suntem in decalaj de 1 la 10 fata de ce se intampla in alte state in sistemul de sanatate", a declarat Baconschi, care a spus ca a facut comparatii relevante cu privire la cota din PIB alocata sistemului de sanatate al altor state membre.

Referitor la protestele violente de pe strazi, din ultimele zile, Baconschi a spus ca le condamna, alaturi de distrugerea de bunuri publice si private.

Prim-vicepresedintele PDL a precizat ca "se va face un oficiu de mediere pentru ca vocea societatii civile sa ajunga in sanul partidului din care fac parte si sa fie respectata".

Legat de declaratiile privitotoare la "mahalaua violenta si inepta incolonata", ministrul de Externe a afirmat ca nu s-a referit "la concetatenii nostri care sunt liberi sa-si spuna opinia".

Totodata, Baconschi s-a declarat bucuros ca Raed Arafat s-a intors la Ministerul Sanatatii. Intrebat daca Arafat va candida la Primaria Capitalei din partea PDL, ministrul a amintit ca medicul a spus clar ca nu va intra in politica.

Baconschi, despre "Romania care munceste" si "mahalaua violenta si inepta"

Teodor Baconschi a scris zilele trecute pe blog ca un lucru devine clar pentru "toti romanii de bine", respectiv ca a inceput "inclestarea pe viata si pe moarte intre fortele trecutului si proiectul unei noi Romanii", el sustinand ca alegerea o va face "Romania care munceste", nu "mahalaua violenta si inepta incolonata".

Raed Arafat revine in functie la Ministerul Sanatatii

El a mai spus miercuri ca la Ministerul Sanatatii se va constitui un grup de lucru care se va baza pe profesorul Vasile Cepoi si ca se face un efort conjugat ca viitoarea Lege a Sanatatii sa dea bine la imagine si sa permita transformarea treptata a sistemului medical, dar si servicii cat mai bune pentru fiecare roman.

Teodor Baconschi a anuntat ca s-a deschis un portal unde asistentele medicale vor putea sa contribuie printr-o anumita cazuistica la scrierea unui proiect de lege cat mai bun.

Pacientii, imbolnaviti din cauza conditiilor de viata

Presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor (APP), Vasile Barbu, a declarat la randul sau miercuri ca "este foarte important ca s-a acceptat ideea ca vom porni legea de la baza si nu de sus, din birou", in problema Sanatatii.

El a spus ca vor fi stabilite nevoile si ca exista obligatii care trebuie luate. Totodata, a apreciat ca "sanatatea costa foarte mult" si a precizat care sunt cauzele pentru care romanii se imbolnavesc.

"Sunt foarte multi pacienti care intra in sistem. Erau sanatosi, dar intra in sistem datorita conditiilor de viata, datorita diferitelor cauze", crede Barbu.

Legat de intoarcerea lui Raed Arafat in Ministerul Sanatatii, presedintele APP crede ca aceasta este "un lucru pozitiv", apreciind ca "vine un specialist in sistem".

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...