Baconschi spera ca Romania sa adere la Schengen pana in octombrie

Vineri, 02 Martie 2012, ora 15:05
1461 citiri
Baconschi spera ca Romania sa adere la Schengen pana in octombrie
Foto: MAE.ro (Arhiva)

Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, a declarat vineri ca spera ca pana la 31 octombrie 2012 Romania sa adere la spatiul Schengen, precizand insa ca acest lucru depinde in mare parte de raportul pe Justitie din vara.

"Din pacate, blocajul Olandei nu a fost depasit, in pofida raportului interimar pe justitie pozitiv. Sunt convins ca printr-un dialog politic intensificat vom putea obtine o solutie in toamna", a spus Baconschi. Referitor la scenariul aderarii in doi pasi, liderul PDL a precizat ca spera ca "pana la 31 octombrie 2012 sa fie transformat in aderare deplina".

Intrebat ce ar putea determina o schimbare a pozitiei Olandei, fostul ministru de Externe a aratat ca "Executivul olandez are nevoie de argumente solide pentru a putea convinge majoritatea de la Haga", iar raportul MCV din vara va juca un rol important in acest sens.

"Ma astept ca acest raport sa fie complet, sa faca un inventar exhaustiv al progreselor inregistrate de Romania in materie judiciara, sa pregateasca terenul ca MCV sa fie pe viitor ridicat", a explicat Baconschi.

Acesta a subliniat ca nu trebuie uitate nici argumentele de fond, precum faptul ca pe acquis-ul Schengen Romania este pregatita de aderare, dar nici demersurile diplomatice din ultimii doi ani, prin care "am reusit sa infrangem scepticismul altor state, precum Germania". In plus, la nivel european "exista o masa critica importanta" fata de atitudinea Olandei.

"Speram ca partenerii olandezi sa actioneze in spiritul european", a conchis Teodor Baconschi.

Uniunea Europeana a amanat pana in septembrie luarea unei decizii privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, potrivit unui proiect de declaratie finala a Consiliului European, citat de EUobserver.

Declaratia finala urmeaza sa fie semnata vineri, dupa incheierea Consiliului European de la Bruxelles.

Potrivit cotidianul austriac "Die Presse", presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ar fi incercat sa ajunga la un compromis, astfel incat in text sa se precizeze ca Romania si Bulgaria ar urma, in septembrie, sa primeasca "in principiu" unda verde pentru aderarea la Spatiul Schengen.

Singura tara care se opune aderarii celor doua state este Olanda, pe motivul lipsei de progrese in lupta impotriva coruptiei. Cu putin timp inainte de debutul lucrarilor summit-ului, presedintele Traian Basescu si premierul bulgar, Boiko Borisov, au avut o intrevedere cu premierul olandez, Mark Rutte, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Premierul olandez a declarat inainte de Consiliul European ca tara sa nu si-a schimbat pozitia in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Baconschi Schengen octombrie, #Romania aderare Schengen , #ministru de Externe
Comentarii