Baconschi: Titus Corlatean nu se ocupa de Schengen, dar politizeaza MAE

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 22:35
474 citiri
Baconschi: Titus Corlatean nu se ocupa de Schengen, dar politizeaza MAE

Vicepresedintele Partidului Miscarea Populara, Teodor Baconschi, l-a acuzat luni pe actualul ministru de Externe, Titus Corlatean, ca ar fi abandonat o serie de proiecte importante pentru Romania, intre care aderarea la spatiul Schengen si votul prin corespondenta.

"Romania are un ministru de Externe, si anume Titus Corlatean, si in agenda sa publica nu figureaza o serie de teme importante. Cand am parasit Externele, Romania convenise cu cei 26 de parteneri din UE un calendar de acces in spatiul Schengen in doua etape: martie 2012 - octombrie 2012. Il rog pe domnul ministru Corlatean sa ne spuna de ce a abandonat acest proiect de importanta nationala si ce demersuri intreprinde pe plan extern pentru ca perspectiva aderarii noastre la Spatiul Schengen sa reintre in actualitate", a aratat Baconschi, intr-o conferinta de presa.

El a spus ca Titus Corlatean "nu se ocupa de Schengen, dar politizeaza MAE", numind atat in centrala de la Bucuresti, cat si la misiunile Romaniei in strainatate "persoane fara competente diplomatice".

"Doua cazuri concrete si inacceptabile, la fel ca si celelalte, sunt numirea in calitate de consul general al Romaniei la Barcelona a sefului PSD Spania si mai recenta numire a jurnalistei Corina Dragotescu la consulatul general al Romaniei la Los Angeles. Asteptam lista cu toate aceste abuzuri facute in detrimentul calitatii politicii noastre externe", a afirmat Baconschi.

Acesta a amintit ca, in perioada in care a detinut functia de ministru de Externe, a promovat un proiect de lege referitor la votul prin corespondenta, in prezent nemaiavand 'nicio stire despre aceasta initiativa "asteptata de 3,5 milioane de cetateni romani".

Baconschi a precizat ca Partidul Miscarea Populara va continua sa puna in fruntea agendei sale acest proiect de lege, care, in opinia sa, ar avea menirea de a-i reintegra pe romanii din strainatate in "corpul natiunii noastre".

In ceea ce priveste initierea Grupului de prieteni ai Republicii Moldova in Uniunea Europeana, Baconschi a spus ca Titus Corlatean "nu face niciun gest" pentru continuarea intalnirilor in acest format.

"Cat am fost ministru, impreuna cu Franta, am initiat Grupul de prieteni ai Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Au avut loc cinci intalniri la Bruxelles, Luxemburg si Chisinau si, pe baza acestui grup, am reusit sa promovam agenda europeana a Republicii Moldova. Domnul Titus Corlatean nu face niciun gest ca el sa continue cu noi intalniri, cu atat mai mult cu cat suntem foarte aproape de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Astept de la domnul Corlatean noutati pe tema acestei relatii UE - R. Moldova", a afirmat Baconschi.

O reuniune a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova (GAERM), prezidata de Titus Corlatean, a avut loc pe 11 martie, la Bruxelles.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
Cob sau ORD
rank 5
Corlateanule ! Cum stai cu promisiunea cu tezaurul Romaniei de la