Baconschi: Vicepresedintele Joe Biden i-a predat lui Victor Ponta o lectie de democratie Interviu

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 18:44
8257 citiri
Baconschi: Vicepresedintele Joe Biden i-a predat lui Victor Ponta o lectie de democratie Interviu
Foto:Administratia Prezidentiala / 13 septembrie 2011

Vizita oficiala efectuata de premierul Ponta la Washington este "apa de ploaie" comparativ cu vizita de lucru, din 2011, a presedintelui Traian Basescu, apreciaza fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, cel care a semnat alaturi de Hillary Clinton, la Casa Alba, Acordul privind amplasarea elementelor de scut anti-racheta.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, Teodor Baconschi (foto dreapta) comenteaza prestatia pe plan extern a premierului Ponta, vorbeste despre gafele comise de acesta in raport cu administratia americana si decodifica mesajul transmis Guvernului de la Bucuresti de vicepresedintele Joe Biden.

Ce diferente majore ati sesizat intre vizita in SUA a premierului Victor Ponta si cea efectuata de presedintele Traian Basescu in 2011?

Domnul Ponta nu are decat experienta unui socialist-milionar, cu vizite private in Dubai, si Miami, si Beijing. Pe plan extern, e cunoscut doar prin ce a realizat pe plan intern: participare la un puci, plagiat, lovituri date justitiei, populism ieftin, guvernare prin ordonante, in numele unui guvern cu probleme penale si de incompatibilitate.

Fata de vizita din 2011, efectuata de presedintele Basescu, vizita domnului Ponta la Washington a fost apa de ploaie. Intr-o singura zi, presedintele s-a intalnit atunci cu Barack Obama si Joe Biden, cu seful Pentagonului (Leon Panetta), seful CIA (generalul David Petraeus), cu membrii Congresului implicati in relatia bilaterala si cu varfurile comunitatii romanesti.

Oricine face diferenta dintre substanta si fatada. Politica externa e mai complicata decat sedintele de osanale cu Mihai Gadea, la Antena 3.

Bilantul vizitei premierului Ponta este alcatuit din bune intentii exprimate de unii investitori americani, un imprumut de la Banca Mondiala si o recomandare a vicepresedintelui Joe Biden - sa respectam statul de drept. Care au fost rezultatele vizitei oficiale efectuate de presedintele Basescu in septembrie 2011?

Vizita presedintelui Basescu a adus Romaniei doua avantaje strategice de lunga durata. In primul rand, adoptarea Declaratiei de parteneriat strategic bilateral pentru secolul 21, ca document politic major. Prin aceasta asumare de catre cei doi presedinti, relatia romano-americana a primit o maxima extensie istorica, de la cooperarea politico-militara, pana la economie, comert, cercetare, stiinta si educatie.

In paralel, dupa discutii cu doamna Clinton, am semnat, in calitate de ministru de Externe, la Departamentul de Stat, Acordul privind amplasarea elementelor de scut anti-racheta. A fost varful carierei mele dipomatice, un moment de mare solemnitate si mandrie pentru tara mea. Programul acela, care e in plina derulare, va garanta securitatea nationala Romaniei la un nivel fara precedent. Acesta este cel mai de seama efect al atlantismului consecvent practicat de presedintele Basescu.

In mass-media a aparut pe surse ca Victor Ponta i l-ar fi "parat" lui Joe Biden pe presedintele Traian Basescu, spunand ca se opune recunoasterii Kosovo, dar a promis ca va rezolva el problema in 2015, dupa ce Romania va avea un alt presedinte. Cum comentati?

Nu m-ar mira ca domnul Ponta sa fi umblat cu asemenea soparle.

Partenerii nostri americani au inteles de la inceput de ce nu recunoastem Kosovo. Tocmai pentru ca suntem parteneri! Cred insa ca din rapoartele curente ale ambasadei SUA la Bucuresti, reiese clar cam cat valoareaza "promisiunile" domnului Ponta.

Intr-un discurs pregatit de altii, domnul Ponta a declarat, de pilda, ca vrea sa fie "cel mai pro-business social-democrat european": e doar o proba de "wishful thinking". Nu poti fi Tony Blair in fostul PCR, cand omori economia cu taxe si reduci populist TVA-ul la paine.

Ati sesizat vreo gafa comisa in ultimele zile de Victor Ponta in raport cu administratia americana?

Mi se pare inevitabil ca domnul Ponta sa gafeze cand merge in calatorii externe. S-a dovedit un om superficial, care crede ca glumitele si dublul limbaj de pe Dambovita sunt exportabile.

Si aceasta vizita-spectacol in SUA a fost punctata de gafe care au facut ocolul Internetului. Chestia cu "Obamacare, program controversat" e prima: o fi controversat, dar nu trebuia sa aminteasca asta un oaspete strain, aflat in vizita pe teritoriul american.

Ponta se compara cu Obama: Sper ca "Ponta-care" sa fie mai putin controversata ca "Obama-care"

Dar cea mai tare a fost cea in care a asociat "chemarile la vot" ale lui Liviu Dragnea cu insusi presedintele SUA. Sa fi uitat domnul Ponta ca Dragnea e in ancheta penala pentru fraudarea referendumului din 2012?

Cum trebuie sa descifram comunicatul remis presei de Casa Alba, la finalul intalnirii dintre vicepresedintele SUA Joe Biden si premierul Romaniei Victor Ponta?

Vicepresedintele Biden i-a predat domnului Ponta o lectie de democratie. Are nevoie! Americanii sustin independenta justitiei - care la ei e o realitate, pe cand la noi, doar o lupta pe jumatate castigata.

Domnul Ponta a primit asemenea lectii si de la domnul Barroso, si de la comisarii europeni, si de la cancelarul Angela Merkel. Se pare insa ca e un elev mai slab, care are dificultati de asimilare a notiunilor elementare. Ce-i drept, e ajutat si de domnul Corlatean...

Victor Ponta a vizitat mai multe capitale, europene si nu numai, de la preluarea mandatului de sef al Executivului. Cum comentati declaratia lui Cristian Socol, consilier al premierului: "De la inceputul anului, PM efectuat vizite externe in tari ce reprezinta 25% din PIB ul global si 23% din ponderea ISD"?

Nu stiu cat a acoperit domnul Ponta in kilometraj si PIB global, dar rezultatele sunt aproape de zero: Mandinga la Baku, scutiri de datorii kazahe catre statul roman, blocaj total pe Schengen, dusuri reci la Berlin, baschet si poze in America.

Daca toate astea ar fi o telenovela, ne-am amuza copios. Din pacate, cu domnul Ponta la timona Guvernului, Romania pierde prestigiu si oportunitati, pe buzunarul nostru si al generatiilor viitoare. Junghiul facut de domnul Antonescu, adversar oficial al Departamentului de Stat, s-a conjugat in USL cu tusea magareasca si diletantismul domnului Ponta. Ne trebuie o alternativa serioasa.

Citește și:
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu a făcut vineri, 30 septembrie, precizări în legătură cu decizia sa de a demisiona din funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu susține că prin decizia sa a vrut...
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și MAE au transmis vineri, 30 septembrie, că România nu va recunoaște referendumurile de anexare organizate de Rusia în cele patru...