Chisinaul il invita in vizita pe noul ministru de Externe, Teodor Baconschi

Joi, 24 Decembrie 2009, ora 22:14
1955 citiri
Chisinaul il invita in vizita pe noul ministru de Externe, Teodor Baconschi

Noul ministru roman de Externe, Teodor Baconschi, a fost invitat de omologul sau de la Chisinau, Iurie Leanca, sa efectueze o vizita in Republica Moldova la inceputul anului viitor.

Invitatia a fost formulata intr-o discutie telefonica purtata joi de Teodor Baconschi cu ministrul afacerilor externe si integrarii europene din R. Moldova, vicepremierul Iurie Leanca.

Vicepremierul moldovean l-a felicitat pe seful diplomatiei romane pentru numirea in functie si si-a exprimat convingerea ca exista toate conditiile pentru dezvoltarea dialogului politic bilateral si pentru realizarea de proiecte comune.

Cei doi ministri au discutat despre principalele prioritati ale relatiei bilaterale, Teodor Baconschi reconfirmand sprijinul deplin al Romaniei pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Relatiile dintre Bucuresti si Chisinau, tensionate intr-o masura fara precedent in ultimele luni de guvernare comunista in R. Moldova, isi revin progresiv dupa ce in tara vecina puterea a fost castigata de fortele democrat-liberale in urma alegerilor anticipate din 29 iulie.

Nici Bucurestiul, nici Chisinaul nu au in prezent ambasadori numiti la post, insa, in ciuda contextului electoral din Romania, cele doua tari au reusit recent sa semneze Acordul de mic trafic la frontiera, un document mult asteptat, destinat sa usureze circulatia cetatenilor moldoveni cu domiciliul in apropiere de granita cu Romania.

La audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, Teodor Baconschi sublinia ca Romania trebuie sa fie locomotiva care urneste Chisinaul spre Vest.

"Ma gandesc sa profitam de noul context politic intern din R. Moldova, pentru a incuraja vocatia europeana a acestui stat vecin si pentru a deveni un furnizor de idei democratice la adresa noului executiv de la Chisinau.

Putem fi, la fel cum este Polonia pentru Ucraina, sponsorul care tracteaza tara spre Occident, mai ales ca avem acum acolo un partener mult mai deschis, care intelege mizele si care a inceput, din fericire, prin a normaliza relatia cu Bucurestiul", a explicat Baconschi.

"Speram sa putem numi acolo cat de curand un ambasador si speram ca acordul privind micul trafic de frontiera, care se afla acum in etapa de contrasemnare, sa ajunga cat de curand la Parlament pentru a fi dezbatut de membrii Legislativului", a atras atentia Teodor Baconschi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Teodor Banconski Moldova, #vizita Chisinau, #ministru Externe Baconski , #ministru de Externe