Cum justifica Baconschi sporul de 15% la MAE

Marti, 30 August 2011, ora 21:03
1682 citiri
Cum justifica Baconschi sporul de 15% la MAE
Foto: Arhiva

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca solicita sporul de 15% deoarece profesiunea diplomatica se desfasoara si in conditii de unde electromagnetice peste media normala, pentru ca au toate sistemele de transmisiuni si antenele respective chiar pe cladirea ministerului.

Presa a scris marti ca MAE a initiat un proiect de hotarare de guvern prin care solicita pentru angajatii sai un spor de 15% din salariul de baza, demers justificat pentru "conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase", sporul urmand a fi acordat exclusiv angajatilor care lucreaza in sediile ministerului din Bucuresti.

Intrebat despre aceste informatii, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marti, la Radio Romania Actualitati, ca acest subiect "nu are de ce sa starneasca vreo controversa" si a aratat ca diplomatii desfasoara o munca dificila, in conditii de stres, trebuie sa gestioneze dosare sensibile, iar foarte multi angajati pleaca acasa de la serviciu extrem de tarziu.

"Chiar daca, in perceptia unor persoane, mai putin avizate, profesiunea diplomatica este foarte simpla, ea se desfasoara si in conditii de unde electromagnetice peste media normala, pentru ca avem toate sistemele de transmisiuni si antenele respective chiar pe cladirea ministerului, in Bucuresti. In acelasi timp este vorba de folosirea constanta, profesionala, a mai multor limbi straine, de conditii stresante de lucru, sub presiunea unor crize, apropo de contextul international volatil (...). Credeti-ma ca, pe diferite axe, foarte multi diplomati pleaca extrem de tarziu acasa de la serviciu, sunt obligati profesional sa gestioneze diferite dosare sensibile, muncind foarte mult", a explicat seful diplomatiei.

El a aratat ca acest spor este legal si este acordat din 2004, pe baza unor evaluari si expertize tehnice.

"Acest spor este acordat pentru mai bine de 80% din personalul din Centrala MAE, inca din 2004", a afirmat ministrul de Externe.

Baconschi a specificat ca "legiuitorul a hotarat ca, din acest an, pe Legea salarizarii bugetarilor, sporul acesta sa fie acordat printr-o hotarare de guvern, iar sensul acestui proiect de hotarare de guvern este doar de a-i include pe cei care, pentru ca sunt detasati sau s-au aflat la post, nu au beneficiat de acest spor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Teodor Baconschi spor MAE, #unde stres misiune diplomatica , #ministru de Externe