Despre discriminare

Duminica, 28 Februarie 2010, ora 21:54
2836 citiri
Despre discriminare
Foto: Jurnalul.ro

O declaratie a ministrului de Externe Teodor Baconschi contine cateva sintagme sau cuvinte stranii, precum "natural" sau "fiziologie", ce leaga problema infractionalitatii de etnia rroma.

Ministrul a argumentat, in Franta, in cadrul unei intalniri oficiale, ca poti spune orice despre rromi, dar nu ca sunt imbecili, fiindca ei au o inteligenta nativa - in incercarea de a repara ce a stricat prin declaratia legata de problemele "fiziologice" ale unei comunitati din Romania.

Mai exact, ministrul Baconschi a afirmat, vorbind despre comunitatea romana din Franta: "Avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie rroma".

ONG-urile au reationat imediat si au aratat ca afirmatiile lui Baconschi, prin care asociaza infractionalitatea cu etnia, aduc atingere demnitatii membrilor etniei rrome, cetateni romani si europeni, si incalca legislatia romaneasca si europeana in domeniul nediscriminarii.

Nimeni nu neaga probleme cu rromii. Supararea provine de la formula "probleme fiziologice, naturale". Poate ca ministrul a vrut doar sa spuna ca in orice comunitate exista un coeficient "natural" de infractionalitate, insa formularea a fost una nefericita pentru un diplomat.

El a evitat insa lamurirea termenului "fiziologic" in al doilea comunicat, in care isi explica declaratia si a fost taxat pentru asta.

"Fiziologia" se refera la ansamblul functiilor unui organism - in declaratia lui Baconschi, al unei comunitati.

Felul in care este structurata si functioneaza comunitatea rroma, ansamblul culturii unei comunitati, a presiunilor sociale si ce alti factori or mai intra in ecuatie o fac mai predispusa spre infractionalitate.

Au constat-o nu doar romanii, ci cam toti europenii. Conform unui sondaj CURS, realizat in urma cu cativa ani, 61% dintre romani considera ca romii "sunt o rusine pentru Romania".

Exista o expresie care are mare legatura cu afirmariile minstrului Baconschi: discriminarea necesara.

Nu mai putem sa-i spunem unui imigrant ca e imigrant, negrului ca e negru sau tiganului ca e tigan pentru ca se considera discriminare. Este vorba de inlocuirea realitatii cu o serie de expresii, lucru care nu face altceva decat sa alimenteze frustrarile colective si sa nege realitatea.

Mult mai grava decat afirmatia lui Bacoschi este discriminarea institutionala, pe care ati observat-o probabil si dumneavoastra.

Cand un rrom merge la medic si este tratat diferit, cand politia incearca sa caute un hot intr-o comunitate si, pana sa ajunga la el, bate o intreaga comunitate de rromi pana sa ajunga la un vinovat, cand functionarul trateaza cu dispret un platitor de taxe doar pentru ca e rrom.

Discriminarea exista nu numai in institutiile statului - in autobuze sau in metrou - ati vazut cum calatorii isi feresc geanta, sau in diverse companii unde rromilor li se refuza angajarea pe diferite pretexte ...

Practic, declaratia ministrului Baconschi a venit "natural" - nu este decat un rasism domestic romanesc, el a vorbit despre lucruri pe care le gandesc si altii din societate. Chiar daca putini sunt dispusi sa o recunoasca sau sa se gandeasca macar cateva secunde la o solutie. Oare exista o solutie?

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Teodor Baconschi ministru Externe, #Teodor Baconschi discriminare rromi , #ministru de Externe