Fortele trecutului si proiectul unei noi Romanii (Opinii)

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 07:15
3757 citiri
Fortele trecutului si proiectul unei noi Romanii (Opinii)
Foto: Ziare.com

Titlul este extras din operele alese ale domnului Baconschi, unul din pretinsii nostri elitisti, ministru de Externe in vremea caruia Romania a lipsit de pe harta lumii si a Europei, stand mereu la colt ca in cazul Schengen. Dupa domnia sa, in strada sunt "fortele trecutului", care se impotrivesc "proiectului unei noi Romanii". Asadar cine se razboieste cu cine si de ce?

Daca fortele trecutului pot fi estimate ca valoare dupa apelativele folosite de marii nostri conducatori: viermi, boi, prosti, huligani, coate goale, neica nimeni, derbedei inarmati, batausi, suti, manglitori, mahalagii, imbecili, ciumpalaci etc., daca dobitocii, tembelii, sarantocii... pot fi numarati, ei bine, "proiectul unei noi Romanii" nu exista nici macar in fasa. De altfel, Puterea actuala, in numele careia vorbeste Baconschi, nu stie ce va face maine, darmite luna viitoare sau peste doi ani.

Fortele trecutului si oamenii de bine

Cica fortele astea ale trecutului se lupta cu "oamenii de bine", adica toti cei aflati in oastea Guvernului Boc si a presedintelui Basescu. Cine a zis ca spiritele mari se intalnesc peste ani n-a gresit. Sintagma apartine lui Iliescu, fiind folosita intr-un context asemanator: demonstratiile si mitingurile anti-FSN din primele luni dupa Revolutie si mineriada din 13-15 iunie. Atunci ii chema pe mineri, oamenii de bine, sa apere cuceririle revolutionare, adica functiile emanatilor.

Ce vor fortele trecutului? De o saptamana cer schimbarea: jos dictatura si hotia, libertate, stat de drept, democratie, respectarea Constitutiei si a legilor, dreptul la viata decenta si la ingrijiri medicale, dreptul la educatie...

Insa mesajele scrise pe pancarte sau scandate de multimi pe un frig cumplit sunt ale prezentului. Fortele astea retrograde cica sunt "inclestate pe viata si pe moarte" cu reforma statului si au "intreg arsenalul mostenit de la Ana Pauker, Teo, Luca si Dej".

Periferia si Puterea

Cu inclestarea, Baconschi s-a facut iar de poveste. Protestatarii dispun doar de armament vocal si vizual, pietrele, petardele si cocteilurile Molotov apartinand diversionistilor, toti membri ai echipelor de ultrasi, batausi ai stadioanelor, cu care Puterea a vrut sa-i compromita pe manifestantii pasnici.

Daca jandarmii isi indeplineau corect misiunea, in 5 minute i-ar fi bagat pe toti in dube.

Apoi, domnul Baconschi sustine ca "periferia" s-a ridicat impotriva "centrului" si a reformelor, dar masurile promovate de actualul regim n-au reformat nimic, din contra, dupa aplicarea unor astfel de "modernizari", sectoarele respective au intrat in degringolada, s-au inmultit analfabetii si nescolarizatii, a scazut drastic numarul angajatilor, deci al contribuabililor, serviciile medicale sunt tot mai anemice, rata colectarii taxelor s-a redus.

In afara scaderii salariilor si a pensiilor, a diminuarii bugetelor Educatiei, Sanatatii, serviciilor sociale, alte efecte nu sunt. Fireste daca nu vedem miliardele bagate in armata, servicii secrete, foarte dragi comandantului suprem.

Cine dezinformeaza si propaga ura?

Sa fi ragusit bolsevicii Gheorghiu-Dej, Teohari Georgescu si Ana Pauker strigand "jos dictatura", sa fi luptat pentru un trai mai bun, o Romanie moderna si tembelii de noi nici macar sa nu fi stiut? Se vede ca ministrul de Externe nu s-a consultat cu domnul Basescu, nici cu domnul Tismaneanu care in actul de condamnare a comunismului ii acuzau de crime grave impotriva umanitatii.

Tot domnia sa ii acuza pe participantii la proteste ca dezinformeaza si propaga ura, ca refuza sa recunoasca maretele realizari ale Guvernului Boc, ca nu acorda romanilor din diaspora dreptul la vot. In ceea ce priveste dezinformarea, probabil ca protestatarii, "mahalaua inepta", ar trebui sa-si strige fericirea ca li s-au taiat salariile, ca rabda de foame si sa multumeasca din inima partidului si domnului Basescu pentru astfel de binefaceri.

Votul diasporei, ultima speranta portocalie

Cat despre votul diasporei, il rugam sa vada ca in tari cu democratie serioasa votul celor plecati nici nu este luat in discutie. Acuza cu ura insa e una din manipularile portocalii mai vechi: "nu-l urati pe Basescu", numai asa puteti trai bine.

Oamenii l-au iubit cat l-au iubit, dar, vazand ca o duc tot mai rau, iar dumnealui, cum ii vede, cum ii ciuruieste, le-a trecut. Acum vor toti "Jos Basescu", "jos Guvern", jos... Puterea.

Domnul Baconschi nu stie ca fortele trecutului nu cer schimbarea?

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...