Replica pentru Adrian Nastase: "Nu exista alternativa viabila la UE"

Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 13:52
8663 citiri
Replica pentru Adrian Nastase: "Nu exista alternativa viabila la UE"

Fostul premier Adrian Nastase crede ca Romania ar trebui "sa isi reevalueze pozitiile si interesele", orientandu-se spre tari precum Rusia sau China. In replica, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi arata ca pentru Romania nu exista alternativa viabila la Uniunea Europeana.

Adrian Nastase a subliniat, joi, la Targoviste ca "Uniunea Europeana se schimba fundamental", in timp ce Romania a ramas blocata pe linia politica din 2005.

"Ceea ce parea, intr-un fel, o idee extraordinara, aceea a federatiei europene, ideea unei natiuni europene, toate acele proiecte extrem de ambitioase la nivelul Europei s-au topit in forme de egoism national, pe care le vedem multiplicate si amplificate in ceea ce priveste primirea sau respingerea migrantilor, diferite politici in domeniul economic si asa mai departe. Este evident ca aceasta schimbare in UE, care nu mai este uniunea in care noi am intrat, dupa 10 ani este profund schimbata, ar necesita o reevaluare a intereselor si pozitiilor (...)

Multe dintre tarile Uniunii Europene se orienteaza si spre alte zone, cum ar zona BRICS, zona formata din Brazilia, China, Africa de Sud, Rusia samd. Noi am ramas blocati pe o linie politica lansata in 2005", a declarat Adrian Nastase, citat de Agerpres.

In replica, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a declarat pentru Ziare.com ca Romania nu are alternativa viabila la Uniunea Europeana.

"Pentru generatia mea - iesita in strada in '89 - nu exista alternativa viabila la UE: ne-am luptat sa ajungem acolo si am toate argumentele pentru a-mi dori sa ramanem. Insasi ideea de a construi opozitia BRICS-UE mi se pare inacceptabila. Poti avea relatii bilaterale bogate cu orice partener rezonabil. Asta nu pune in discutie oportunitatea istorica de a fi membru al Europei Unite.

Cred ca nu exista roman normal care sa-si doreasca revenirea la vize sau la nivelul de trai din 1989. Istoria ne-a dat o sansa, trebuie sa o fructificam inteligent", ne-a declarat Teodor Baconschi.

Intrebat daca subiectul reorientarii Romaniei catre tari din afara UE a fost dezbatut si la recenta reuniune a Consiliului Consultativ al MAE, organizata la initiativa actualului ministru de Externe Bogdan Aurescu, Teodor Baconschi a dat un raspuns diplomatic, subliniind insa faptul ca nu au existat "fisuri" in ceea ce priveste pozitia altantista a participantilor.

"Precedenta intalnire a fostilor ministri a avut loc in 2010. Toti au convenit ca formatul poate oferi un rezervor pretios de expertiza si ca ar trebui sa depasim orice clivaj politic intern in favoarea unei politici externe coerente si consecvente.

Pe de alta parte, toti am admis ca noua situatie regionala - definita prin razboiul hibrid al Rusiei in Ucraina - ne duce in alta paradigma. E nevoie ca Bucurestiul sa devina mai activ, ajutand UE sa-si rescrie politica de vecinatate. N-am sesizat, pe de alta parte, fisuri in pozitia atlantista a participantilor", ne-a declarat Teodor Baconschi.

Romania lucreaza la adancirea parteneriatului cu China

Prioritatile de politica externa ale Romaniei in raport cu vecinatatea estica au constituit principala tema discutata la reuniunea Consiliului Consultativ al Ministerului Afacerilor Externe (foto) organizata saptamana trecuta de ministrul Bogdan Aurescu, la care au participat fostii ministri ai afacerilor externe Adrian Nastase, Teodor Melescanu, Adrian Severin, Petre Roman, Mircea Geoana, Mihai-Razvan Ungureanu, Adrian Cioroianu, Lazar Comanescu, Cristian Diaconescu, Teodor Baconschi, Titus Corlatean.

"Printre temele asupra carora s-au concentrat discutiile au mai fost: sustinerea parcursului european al Republicii Moldova, combaterea riscurilor pe planul securitatii regionale, cu accent pe regiunea Marii Negre, procesul de modernizare a Politicii Europene de Vecinatate, inclusiv eforturile si implicarea activa a Romaniei in acest proces, reconfigurarea relatiilor comunitatii occidentale cu Rusia si modalitatile de reactie adecvata fata de conduita acesteia (...)

In acest context a fost avansata ideea potrivit careia, dincolo de apartenenta la structurile europene si euro-atlantice, Romania trebuie sa continue sa isi contureze in mod consistent profilul la nivelul ONU, dar si in cadrul structurilor de cooperare regionala", se arata intr-un comunicat remis presei de Ministerul de Externe.

Intr-un interviu acordat la inceputul acestei luni pentru cotidianul Romania Libera, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat ca se lucreaza la "adancirea" parteneriatului cu China, precizand insa ca acesta "are mai ales o importanta economica".

Citeste si:
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a lansat un atac dur la actualul ministru al Agriculturii Petre Daea. În timpul erei Dragnea, Daea ocupa același portofoliu, iar între cei doi exista o...
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale – nici o decizie, înseamnă o decizie bună. Pentru cine?! Nu m-am înșelat, în iulie când am dat vacanța de vară, drept scuză la...