Teodor Baconschi, despre razboiul diplomatic cu Ungaria - Interviu

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 20:03
5137 citiri
Teodor Baconschi, despre razboiul diplomatic cu Ungaria - Interviu

"Nu suntem si nu avem cum sa fim intr-un razboi diplomatic cu Budapesta", a declarat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Lamuririle vin in urma declaratiei vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, care sustine ca proiectul de reorganizare administrativa a Romaniei ar fi o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice.

"Este o problema de viata si de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorica a Tinutului Secuiesc si judetele populate de etnici maghiari sa ramana unite. Romania si-a asumat angajamente internationale sa nu schimbe fortat harta etnica", a spus Semjen.

In acest context, seful diplomatiei romanesti a precizat ca i se pare extrem de riscant, ca om politic, sa te joci cu sensibilitatile identitare in Ardeal.

Teodor Baconschi a mai declarat, in interviul acordat Ziare.com, ca este "o aberatie sa vorbesti de modificarea hartii etnice, speculand iresponsabil sensibilitatea identitara a oamenilor".

Ministrul de Externe a tinut sa sublinieze faptul ca dezbaterea despre reorganizarea administrativa a Romaniei "este pur interna si asa trebuie sa ramana".

Presa vehiculeaza ideea ca Bucurestiul si Budapesta se afla in pragul unui razboi diplomatic pe tema noii harti a Romaniei. Cum comentati?

In primul rand, nu e vorba de o noua harta, ci de proiectul unei reorganizari administrative. Ma uimeste apoi escaladarea emotionala gratuita si reinvierea unor pulsiuni nationaliste pe care le credeam depasite.

Nu suntem si nu avem cum sa fim intr-un razboi diplomatic cu Budapesta. Avem un parteneriat strategic cu Ungaria. E inutil sa reamintesc ca prietenia romano-maghiara a devenit, alaturi de reconcilierea franco-germana, un model pentru multe tari europene. Drepturile ample si firesti de care se bucura minoritatea maghiara in Romania sunt garantia ca identitatea culturala si lingvistica a acestei comunitati ramane vie.

Nu vad asadar de ce un proces de reforma administrativa care isi propune sa limiteze birocratia si sa faciliteze absorbtia fondurilor europene ar putea da nastere unor suspiciuni, de o parte sau de alta. Transformarea regiunilor de dezvoltare deja existente in opt mari judete cu doua-trei milioane de locuitori fiecare nu are nimic de-a face cu pastrarea identitatii diverselor minoritati.

In acest context, am condamnat ieri (joi, n.red.), la RFI, declaratiile provocatoare ale unor demnitari maghiari aflati in turism prin Romania. Am spus raspicat ca orice afirmatie cu iz de imixtiune in afacerile interne ale Romaniei este inacceptabila.

Baconschi: Declaratiile de la Budapesta au un suparator aer de imixtiune

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti a fost convocat joi la MAE, iar dumneavoastra v-ati exprimat dezacordul fata de declaratiile vicepremierului Ungariei, Zsolt Semjen. Veti solicita o reactie oficiala si din partea premierului Viktor Orban?

Am fost intr-adevar printre primii care si-au manifestat dezaprobarea fata de cele spuse de domnul Semjen. Ca om politic, mi se pare extrem de riscant sa te joci cu sensibilitatile identitare in Ardeal. Armonia intre diversele etnii este o realitate admirabila, pe care nu avem dreptul sa o tulburam prin provocari retorice.

Cu atat mai putin imi pot permite, ca sef al diplomatiei romane, aceste avanturi verbale pe care le condamn ca politician. Datoria mea este sa servesc cu echilibru si fara patos deplasat demnitatea Romaniei si interesele concetatenilor mei, nu sa ma lansez in diatribe care ar fi dovada unui jalnic neprofesionalism.

Pe langa reactia mea - reamintesc ca ma aflam intr-o vizita oficiala in Tunisia -, am dat instructiuni ca ambasadorul maghiar sa fie convocat la MAE pentru a da explicatii pe aceasta tema. Dupa cum stiti, in asemenea cazuri, ambasadorii sunt primiti la nivel de lucru, adica de un director, si in niciun caz de ministru sau de un secretar de stat.

Chiar daca m-as fi aflat in tara, ambasadorul Ungariei nu ar fi fost invitat la ministrul Afacerilor Externe. Ma mira ca unii ilustri analisti de politica externa care s-au exprimat pe acest subiect nu cunosc aceste uzante diplomatice.

De ce nu ati dat o replica mai dura, pentru a spune ca Romania nu modifica harta etnica, asa cum pretindea Semjen, ci pe cea administrativa?

Cred ca am aratat destula fermitate in ce am declarat joi la RFI. Profit de intrebare pentru a intari cele spuse: nu dorim sa modificam harta, ci administrarea teritoriului. E o aberatie sa vorbesti de modificarea hartii etnice, speculand iresponsabil sensibilitatea identitara a oamenilor. Doar nu ne apucam sa mutam populatii: pana si invocarea unei asemenea idei este absurda.

Vreau sa va spun ceva: frica de celalalt si inchistarea comunitara genereaza saracie. Aceasta inchidere a pauperizat Romania guvernata de sloganul "nu ne vindem tara". Vedem acest lucru si in Harghita si Covasna, doua dintre cele mai inchise si sarace judete ale tarii. Nu cred ca este in interesul cetatenilor romani de etnie romana sau maghiara din aceste doua judete sa traiasca mult sub nivelul brasovenilor. Deschiderea regionala si europeana pe care o propunem va duce la cresterea bunastarii si in Covasna, si in Vaslui.

Inca o data: proiectul reorganizarii administrativ-teritoriale a fost supus dezbaterii publice interne, iar UDMR participa la discutie. La randul ei, Opozitia si-a expus propria viziune - contestabila, fiindca mareste birocratia in loc sa o scada. Dar dezbaterea este pur interna, si asa trebuie sa ramana.

Ungaria acuza planul de reorganizare: Problema de viata si moarte pentru maghiari

Citeste si:
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
La secțiile de terapie intensivă sunt aproape 50 de copii infectați cu Covid-19, care se zbat între viață și moarte. Nu toți pot fi salvați. Săptămâna trecută au murit deja unii,...
Istoria guvernelor României
Istoria guvernelor României
O fi bimilenară istoria ceaușistă a poporului român, dar istoria documentată a guvernelor României nu este mai veche de 159 de ani. În tot acest timp, Principatele Unite, apoi Regatul...
Sursa: Ziare.com