Teodor Baconschi, gasit vinovat pentru discriminare

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 17:38
4713 citiri
Teodor Baconschi, gasit vinovat pentru discriminare

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a fost gasit vinovat de discriminare de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), in urma scandalului declansat dupa ce oficialul roman a spus ca rromii au infractionalitatea in sange.

"Am analizat, in consiliu, o plangere referitoare la afirmatiile domnului Baconschi despre rromi si infractionalitate si am ajuns la concluzia ca acestea reprezinta un act de discriminare", au declarat, pentru Mediafax, surse din CNCD.

MAE respinge orice interpretare intr-o nota rasista a declaratiilor lui Baconschi

Baconschi a scapat de aceasta data doar cu un avertisment, insa daca va mai face astfel de afirmatii va fi considerat drept "recidivist" si va primi o amenda.

"Sanctiunea pentru domnia sa a fost o recomandare, adica un fel de avertisment. Asta inseamna ca, la o eventuala abatere, va fi considerat recidivist si va fi amendat, insa noi speram sa nu se ajunga acolo", au mai precizat sursele citate.

Conform legii, ministrul de Externe poate contesta in instanta decizia CNCD.

MAE nu a primit, pana joi seara, o decizie a CNCD referitoare la ministrul Teodor Baconschi, informeaza Mediafax.

"Conform procedurilor in vigoare dupa redactarea hotararii aceasta este transmisa partilor. Prin urmare, pana la primirea oficiala a deciziei Consiliului National de Combaterea Discriminarii, ne rezervam dreptul de a nu comenta surse", se arata in precizarea MAE.

Baconschi: Poti sa spui orice despre rromi, dar nu ca sunt imbecili

"Avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie rroma", declara, la inceputul lunii februarie a anului in curs, ministrul Teodor Baconschi, in cadrul unei intrevederi cu secretarul de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche.

Comunitatea rroma a organizat atunci proteste, cerand demiterea ministrului, pe care l-au acuzat de discriminare si rasism.

Formula a fost ulterior indepartata din declaratia ministrului postata pe site-ul MAE, iar ministrul roman i-a invitat la o dezbatere pe reprezentantii organizatiilor neguvernamentale care au apreciat ca rasiste declaratiile sale.

Rromii cer demisia ministrului Baconschi in fata Muzeului Antipa

"Eu am avut o clarificare cat se poate de onesta a declaratiilor respective din 11 februarie, pe care le-am explicat. Am spus ca am facut un elogiu al comunitatii romanesti din Franta, pe care o cunosc personal, ca aceasta comunitate este formata din oameni bine pregatiti si integrati profesional si ca rata infractionalitatii din cadrul comunitatii romanesti din Franta nu este mai mare - e naturala, in sensul ca nu este mai mare decat in alte comunitati straine din Franta sau din alte tari. Ceea ce e perfect adevarat. Nu avem o exceptie negativa, specifica comunitatii romanesti din Franta", a precizat atunci ministrul de Externe.

De altfel, Baconschi si-a facut mea culpa pentru cuvantul "fiziologic", dar a repetat ca expresia, folosita fara intentia de a jigni, a fost scoasa din context.

"Intentia mea era de a spune ca, in fond, in orice comunitate ai o rata de infractionalitate care este cumva obisnuita, naturala. Am iesit in apararea intregii comunitati romanesti, pe ideea ca nu exista printre romanii din Franta, fie ei de etnie romana sau rroma, o rata mai mare decat in comunitatea marocana, algeriana sau oricare alta", a explicat Baconschi.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Teodor Baconschi discriminare tigani, #Baconschi tigani infractionalitate , #ministru de Externe