Teodor Baconschi, gasit vinovat pentru discriminare

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 17:38
4505 citiri
Teodor Baconschi, gasit vinovat pentru discriminare

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a fost gasit vinovat de discriminare de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), in urma scandalului declansat dupa ce oficialul roman a spus ca rromii au infractionalitatea in sange.

"Am analizat, in consiliu, o plangere referitoare la afirmatiile domnului Baconschi despre rromi si infractionalitate si am ajuns la concluzia ca acestea reprezinta un act de discriminare", au declarat, pentru Mediafax, surse din CNCD.

MAE respinge orice interpretare intr-o nota rasista a declaratiilor lui Baconschi

Baconschi a scapat de aceasta data doar cu un avertisment, insa daca va mai face astfel de afirmatii va fi considerat drept "recidivist" si va primi o amenda.

"Sanctiunea pentru domnia sa a fost o recomandare, adica un fel de avertisment. Asta inseamna ca, la o eventuala abatere, va fi considerat recidivist si va fi amendat, insa noi speram sa nu se ajunga acolo", au mai precizat sursele citate.

Conform legii, ministrul de Externe poate contesta in instanta decizia CNCD.

MAE nu a primit, pana joi seara, o decizie a CNCD referitoare la ministrul Teodor Baconschi, informeaza Mediafax.

"Conform procedurilor in vigoare dupa redactarea hotararii aceasta este transmisa partilor. Prin urmare, pana la primirea oficiala a deciziei Consiliului National de Combaterea Discriminarii, ne rezervam dreptul de a nu comenta surse", se arata in precizarea MAE.

Baconschi: Poti sa spui orice despre rromi, dar nu ca sunt imbecili

"Avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie rroma", declara, la inceputul lunii februarie a anului in curs, ministrul Teodor Baconschi, in cadrul unei intrevederi cu secretarul de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche.

Comunitatea rroma a organizat atunci proteste, cerand demiterea ministrului, pe care l-au acuzat de discriminare si rasism.

Formula a fost ulterior indepartata din declaratia ministrului postata pe site-ul MAE, iar ministrul roman i-a invitat la o dezbatere pe reprezentantii organizatiilor neguvernamentale care au apreciat ca rasiste declaratiile sale.

Rromii cer demisia ministrului Baconschi in fata Muzeului Antipa

"Eu am avut o clarificare cat se poate de onesta a declaratiilor respective din 11 februarie, pe care le-am explicat. Am spus ca am facut un elogiu al comunitatii romanesti din Franta, pe care o cunosc personal, ca aceasta comunitate este formata din oameni bine pregatiti si integrati profesional si ca rata infractionalitatii din cadrul comunitatii romanesti din Franta nu este mai mare - e naturala, in sensul ca nu este mai mare decat in alte comunitati straine din Franta sau din alte tari. Ceea ce e perfect adevarat. Nu avem o exceptie negativa, specifica comunitatii romanesti din Franta", a precizat atunci ministrul de Externe.

De altfel, Baconschi si-a facut mea culpa pentru cuvantul "fiziologic", dar a repetat ca expresia, folosita fara intentia de a jigni, a fost scoasa din context.

"Intentia mea era de a spune ca, in fond, in orice comunitate ai o rata de infractionalitate care este cumva obisnuita, naturala. Am iesit in apararea intregii comunitati romanesti, pe ideea ca nu exista printre romanii din Franta, fie ei de etnie romana sau rroma, o rata mai mare decat in comunitatea marocana, algeriana sau oricare alta", a explicat Baconschi.

Citeste si:
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, joi, 16 septembrie, prin Ambasada României la Londra, clarificări privind statisticile conform cărora controalele autorităţilor de frontieră...
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Președintele PNL Ludovic Orban a criticat joi, 16 septembrie, mai mulți membri din tabăra lui Florin Cîțu, printre care și vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu, care ar fi ocupat...
Sursa: Ziare.com