Teodor Baconschi: Reorganizarea nu se poate face fara UDMR

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 22:52
2337 citiri
Teodor Baconschi: Reorganizarea nu se poate face fara UDMR
Foto: Realitatea TV

Reorganizarea administrativa nu va putea fi realizata in cazul in care UDMR se va opune acestui proiect, a declarat, duminica, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

"Daca UDMR se va opune, daca nu se gaseste o formula de compromis, aceasta noua impartire administrativa nu poate deveni realitate", a spus Baconschi, la Realitatea TV.

"Au existat diverse planuri, scenarii. Sa ne gandim la binele comunitatilor, la cum e mai bine pentru cetatean. Pierdem din vedere ca ratiunea acestei impartiri este o mai buna guvernare locala si o simplificare a vietii cetateanului", a precizat ministrul Afacerilor Externe.

Baconschi a reamintit ca si UDMR este un partid popular, de dreapta, care nu isi doreste neaparat centralizare, ci mai multa autonomie locala, prin urmare se pot gasi niste termeni comuni.

Reorganizarea teritoriala: Kelemen Hunor ameninta cu proteste in strada

Ministrul a motivat necesitatea impartirii tarii in opt mari regiuni si prin faptul ca, in prezent, baronii locali impiedica dezvoltarea unor judete.

"O largire a unitatilor administrative ar diminua puterea locala absoluta. Dincolo de ce citim si vedem la TV, pe plan local, ei (baronii - n.r.) continua sa sufoce dezvoltarea unor judete. In Arges, de exemplu, exista un potential urias, avand in vedere apropierea de Tranfagarasan, si nu exista o partie de schi, desi ar costa doar 7 - 8 milioane de euro. Baronii locali au cumparat la propriu terenurile, n-au lasat investitorii sa vina, pentru ca le cresteau pretul", a explicat Baconschi.

"Baronul nu e pur si simplu cel care conduce consiliul judetean sau primarul unui oras capitala de judet. Sunt baroni in toate partidele. Fenomenul a aparut in sanul PSD si ramas majoritar acolo. Judetele in care au ramas ei, au ramas cel mai putin dezvoltate", a adaugat ministrul Afacerilor Externe.

Comentand asupra impotrivirii UDMR la noua impartire, Baconschi a precizat ca acest partid a "bifat" deja o serie intreaga de puncte si ca nu se poate nega existenta unei deschideri din partea PDL in fata asteptarilor comunitatii maghiare.

Nu in ultimul rand, Baconschi nu s-a declarat total impotriva unui referendum pe aceasta tema. "Si consultarile referendare locale sunt utile, s-a recurs la ele in trecut. Acest exercitiu maturizeaza electoratul", a incheiat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Teodor Baconschi UDMR reorganizare, #reorganizare teritoriala Romania, #UDMR reorganizare teritoriala , #ministru de Externe