Baconschi, despre reformistii PD-L: Ei m-au exclus

Duminica, 13 Martie 2011, ora 18:40
2365 citiri
Baconschi, despre reformistii PD-L: Ei m-au exclus

Teodor Baconschi sustine ca, desi si-a exprimat sprijinul pentru un proiect de reforma negociat inclusiv cu liderii mai vechi ai PD-L, Cristian Preda, Monica Macovei si Sever Voinescu au actionat nesolidar cu el, preferand sa faca "jocuri politicianiste".

Intrebat de ce a respins introducerea criteriilor de integritate in statutul partidului, sustinute de cei trei de mai sus, Baconschi a raspuns ca democrat-liberalii "trebuie sa fie realisti si pragmatici".

Acesta a declarat ca "o actiune progresiva poate avea mai mult succes decat o pozitionare care sa produca din start o polarizare ireductibila".

"Tocmai din aceasta cauza nu mi s-a parut deloc corect si nici productiv felul in care au vorbit unii colegi de-ai nostri despre Monica Macovei si Cristian Preda, folosind exact acelasi ton si limbaj ca adversarii nostri politici. Asta inseamna pur si simplu sa acreditezi o viziune despre anumite lucruri care nu are nicio legatura cu realitatea", a declarat Baconschi.

Ministrul de Externe adauga ca nici pozitia lui Cristian Preda fata de Emil Boc "nu i s-a parut fair-play".

"Nu poti spune despre un om care, cu maxima responsabilitate, si-a pus cariera politica in joc pentru sustinerea unor reforme mai mult decat necesare, ca e terminat si ca trebuie sa plece, mai ales atunci cand tu nu ai o echipa solida si nu pui un proiect substantial in loc. Nu este elegant si nici productiv din punct de vedere politic", a adaugat Teodor Baconschi.

Ministrul de Externe subliniaza insa ca, desi era in mare masura de acord cu modificarile statutului, proiectul sau negociat inclusiv cu membri vechi din PD-L nu a fost luat in considerare.

"Aveam in vedere o solutie onesta, negociata mai intai intre noi, cei relativ recent intrati in PD-L, apoi discutata si cu liderii mai vechi ai partidului, pentru a crea o masa critica care sa promoveze ideile de reforma. Era nevoie de un demers corect, fara jocuri politicianiste, care sa urmareasca reformarea partidului nostru si nu promovarea propriei persoane. Era nevoie de constructie, nu de lovituri de imagine", a explicat Baconschi.

Diplomatul mentioneaza ca, dupa ce Cristian Preda a vorbit despre potentialul reformator al unor personalitati din PD-L, iar Sever Voinescu despre o motiune liberal-conservatoare, persoana sa a fost exclusa.

"Dupa ce domnul Preda a vorbit despre potentialul reformator pe care il au diferite personalitati din PD-L, brusc a restrans tot demersul reformist la grupul celor trei, iar Sever Voinescu s-a rezumat sa vorbeasca despre redactarea unei motiuni liberal-conservatoare, desi era cunoscuta orientarea mea crestin-democrata.

Mai mult, Cristian Preda a declarat foarte ferm ca numele membrilor guvernului Boc nu au ce cauta pe motiunea celor trei. Deci ei m-au exclus, dupa care mi-au reprosat ca nu-i sustin", a declarat Baconschi.

Baconschi acuza ca grupul celor trei a actionat "nesolidar cu colegii din PD-L" si are o "practica politica egoista". Acesta adauga ca optiunea lui Cristian Preda de a pierde "primarii cu probleme" in urma criteriilor de integritate si de a castiga voturi "este nerealista".

"Cine conduce o institutie - ca decan, ca primar sau ca ministru - stie ca e oricand pasibil de a fi dat in judecata. Asta nu inseamna ca a doua zi trebuie sa fie proscris. Fireste, cei gasiti vinovati prin hotarare judecatoreasca definitiva trebuie sa plece, iar partidul nu se cuvine sa faca zid in jurul lor.

As mai adauga ceva: in 2012, PDL va castiga voturi inclusiv datorita popularitatii unor primari de isprava. Pana sa se vada roadele bune ale acestei guvernari, oamenii apreciaza ce s-a facut in orasul sau satul lor. Sutele de mii de voturi nu sunt asadar independente de popularitatea primarilor", a mai declarat Baconschi.

Acesta a adaugat insa ca sprijina reforma in PD-L si a precizat ca in statutul partidului s-au facut totusi modificari importante, cum ar fi faptul ca, in prezent, condamnarea penala devine motiv de excludere, iar statutul de membru de partid nu poate fi acordat unei persoane careia i s-a stabilit printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila calitatea de colaborator al Securitatii.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Teodor Baconschi, #Baconschi reformisti PDL, #Baconschi exclus Preda , #PDL