Opinii: Crestin-democratia PD-L si Biserica Ortodoxa

Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 14:27
4173 citiri
Opinii: Crestin-democratia PD-L si Biserica Ortodoxa

Democrat-liberalul Teodor Baconschi a lansat in aceasta toamna "Fundatia Crestin Democrata" (FCD), initiativa civica ce se doreste a fi un fel de pata alba imaculata pe fondul de gri murdar al vietii politice romanesti fara de doctrina si macinata de nesfarsite scandaluri.

Intr-un interviu publicat pe site-ul fundatiei, domnul profesor Radu Carp ne lamureste intentiile crestin-democratilor, declarand ca "FCD nu are un obiectiv pur politic, nu doreste sa se transforme intr-o miscare de masa. Ceea ce isi propune este sa infuzeze intr-un fel valorile crestin-democratiei moderne europene in societatea romaneasca.

Intre aceste valori si societatea in care traim exista o legatura profunda. Totul este ca limbajul in care sunt explicate valorile crestin-democrate sa fie transpus, pliat pe realitatile deja existente in Romania."

Proiectul tot mai firavei elite intelectuale democrat-liberale este la prima vedere, trebuie sa recunosc, deosebit de ispititor. Aplicam principiile crestine la viata social-politica, economica si reasezam Romania pe drumul bunastarii si democratiei! Un naiv si-ar putea spune: "Cativa politicieni romani isi asuma valorile Crestinismului. Asanarea vietii politice romanesti a inceput!"

Un cinic ar declara ca PD-L cauta sa-si atraga simpatia Bisericii utilizand si o apropiere doctrinara, nu numai alocarea de fonduri de la bugetul statului. Eu va propun sa incercam sa fim obiectivi pentru ca subiectul este unul cat se poate de serios. De fapt, discutam despre a-L implica pe Hristos intr-un proiect a carui finalitate este una politica.

Separarea puterilor in stat

Ne intrebam, mai intai de toate, cum va rezolva FCD problema relatiei dintre Stat si Biserica. Avem cateva aspecte de lamurit. Crestin-democratia din programul fundatiei este de inspiratie protestanta si are putine puncte comune cu crestinismul ortodox.

In Ortodoxie nu intalnim nici separarea spatiului laic de spatiul sacru, ca in unele societati moderne vest-europene, la origine protestante, si nici intaietatea Bisericii fata de stat, ca in lumea catolica medievala. Esenta relatiei Stat-Biserica Ortodoxa este simfonia. Explicarea si, eventual, aplicarea acestei simfonii presupune discutarea unui alt aspect al problemei, anume forma de guvernamant.

In istoria romanilor, republica este doar un teribil accident istoric provocat de Armata Rosie, care debuteaza cu dictatura comunista, in forma Republicii Populare Romine si continua, dupa sangerosul Decembrie 1989, prin pseudo-democratia unei republici semi-parlamentare/prezidentiale controlata de ex-activistii PCR si ex-ofiterii de Securitate.

Intre Biserica Ortodoxa si Statul roman a existat simfonie, doar atunci cand acesta din urma era organizat ca Voievodat, Principat, Regat. Nu cunosc ca intelectualii democrat-liberali de la FCD sa-si fi pus, deocamdata, problema Restauratiei.

Preot fiind ma intreb insa care este continutul relatiei personale pe care o au cu Hristos democrat-liberalii amatori de crestin-democratie, intrebare valabila de altfel, pentru oricare dintre politicienii romani. "Sa nu furi!", "Sa nu minti!", "Sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti!" sunt doar trei dintre multele porunci crestine flagrant incalcate in politica romaneasca.

In Crestinismul Ortodox autentic - nu cel al superstitiei, fanatismului, simoniei si fariseismului, convenabil unora dintre "crestinii" nostri - elita preoteasca si mireana este o elita slujitoare. Cand intre Apostoli se isca neintelegere ca cine dintre ei este mai mare, Hristos rezolva simplu dilema: "Cel mai mare dintre voi sa fie ca cel mai tanar si capetenia ca acela care slujeste. Eu, in mijlocul vostru, sunt ca unul ce slujeste". (Luca 22, 26-27)

Mai amintim un singur lucru: "A da Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu" nu inseamna ca Cezarul este egalul lui Dumnezeu si ca Hristos este asumat de dregatorii cetatii doar ca un "vector doctrinar". Altfel spus, statul roman va fi crestin nu prin importuri doctrinare, ci doar in masura in care cetatenii si, mai ales, conducatorii sai politici si spirituali vor deveni cu adevarat crestini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Teodor Baconshi FCD, #crestinism politica, #doctrina crestin ortodoxa , #PDL