Ziare.com

Opinii: Crestin-democratia PD-L si Biserica Ortodoxa

Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 14:27

   

Opinii: Crestin-democratia PD-L si Biserica Ortodoxa
Democrat-liberalul Teodor Baconschi a lansat in aceasta toamna "Fundatia Crestin Democrata" (FCD), initiativa civica ce se doreste a fi un fel de pata alba imaculata pe fondul de gri murdar al vietii politice romanesti fara de doctrina si macinata de nesfarsite scandaluri.

Intr-un interviu publicat pe site-ul fundatiei, domnul profesor Radu Carp ne lamureste intentiile crestin-democratilor, declarand ca "FCD nu are un obiectiv pur politic, nu doreste sa se transforme intr-o miscare de masa. Ceea ce isi propune este sa infuzeze intr-un fel valorile crestin-democratiei moderne europene in societatea romaneasca.

Intre aceste valori si societatea in care traim exista o legatura profunda. Totul este ca limbajul in care sunt explicate valorile crestin-democrate sa fie transpus, pliat pe realitatile deja existente in Romania."

Proiectul tot mai firavei elite intelectuale democrat-liberale este la prima vedere, trebuie sa recunosc, deosebit de ispititor. Aplicam principiile crestine la viata social-politica, economica si reasezam Romania pe drumul bunastarii si democratiei! Un naiv si-ar putea spune: "Cativa politicieni romani isi asuma valorile Crestinismului. Asanarea vietii politice romanesti a inceput!"

Un cinic ar declara ca PD-L cauta sa-si atraga simpatia Bisericii utilizand si o apropiere doctrinara, nu numai alocarea de fonduri de la bugetul statului. Eu va propun sa incercam sa fim obiectivi pentru ca subiectul este unul cat se poate de serios. De fapt, discutam despre a-L implica pe Hristos intr-un proiect a carui finalitate este una politica.

Separarea puterilor in stat

Ne intrebam, mai intai de toate, cum va rezolva FCD problema relatiei dintre Stat si Biserica. Avem cateva aspecte de lamurit. Crestin-democratia din programul fundatiei este de inspiratie protestanta si are putine puncte comune cu crestinismul ortodox.

In Ortodoxie nu intalnim nici separarea spatiului laic de spatiul sacru, ca in unele societati moderne vest-europene, la origine protestante, si nici intaietatea Bisericii fata de stat, ca in lumea catolica medievala. Esenta relatiei Stat-Biserica Ortodoxa este simfonia. Explicarea si, eventual, aplicarea acestei simfonii presupune discutarea unui alt aspect al problemei, anume forma de guvernamant.

In istoria romanilor, republica este doar un teribil accident istoric provocat de Armata Rosie, care debuteaza cu dictatura comunista, in forma Republicii Populare Romine si continua, dupa sangerosul Decembrie 1989, prin pseudo-democratia unei republici semi-parlamentare/prezidentiale controlata de ex-activistii PCR si ex-ofiterii de Securitate.

Intre Biserica Ortodoxa si Statul roman a existat simfonie, doar atunci cand acesta din urma era organizat ca Voievodat, Principat, Regat. Nu cunosc ca intelectualii democrat-liberali de la FCD sa-si fi pus, deocamdata, problema Restauratiei.

Preot fiind ma intreb insa care este continutul relatiei personale pe care o au cu Hristos democrat-liberalii amatori de crestin-democratie, intrebare valabila de altfel, pentru oricare dintre politicienii romani. "Sa nu furi!", "Sa nu minti!", "Sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti!" sunt doar trei dintre multele porunci crestine flagrant incalcate in politica romaneasca.

In Crestinismul Ortodox autentic - nu cel al superstitiei, fanatismului, simoniei si fariseismului, convenabil unora dintre "crestinii" nostri - elita preoteasca si mireana este o elita slujitoare. Cand intre Apostoli se isca neintelegere ca cine dintre ei este mai mare, Hristos rezolva simplu dilema: "Cel mai mare dintre voi sa fie ca cel mai tanar si capetenia ca acela care slujeste. Eu, in mijlocul vostru, sunt ca unul ce slujeste". (Luca 22, 26-27)

Mai amintim un singur lucru: "A da Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu" nu inseamna ca Cezarul este egalul lui Dumnezeu si ca Hristos este asumat de dregatorii cetatii doar ca un "vector doctrinar". Altfel spus, statul roman va fi crestin nu prin importuri doctrinare, ci doar in masura in care cetatenii si, mai ales, conducatorii sai politici si spirituali vor deveni cu adevarat crestini.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3569 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
46 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu incetez sa ma minunez de ce absurditati sint capabili oamenii religiosi.

Ma apuca frica de cite ori am ocazia sa patrund in mintea lor imbirligata. Un exmplu din acest articol:

Mai intii ne prezinta o metafora ridicola:
"Esenta relatiei Stat-Biserica Ortodoxa este simfonia."
Da impresia ca spune ceva, dar nu inseamna nimic, poti sa intelegi ce vrei de aici.

Apoi o urmare infioratoare:
"Explicarea si, eventual, aplicarea acestei simfonii presupune discutarea unui alt aspect al problemei, anume forma de guvernamant."

PREOTUL VREA LA GUVERN!

Singurul motiv pentru care regret comunismul este ca acesti cre(s)tinei erau tinuti in friu.

 

Platforma crestin-democrata

Facuta de fiul aluia care ne invata ca 'Stalin si poporul rus libertatea ne-a adus' e penibila. Nu ca nu ar fi ok el ca om, insa a crescut si s-a format, ca si Tismanenanu, mancand in casa painea adusa de parintii lor. O paine castigata prin 'onorabila' slujba de a trimite la moarte sau recluziune severa alti oameni. Inclusiv preoti. Biblic vorbind, pacatul parintilor lor nu-l vor expia generatii de urmasi de bakonsky, tismenetsi et alii.

 

"Da-i Cezarului ce-i al Cezarului" - si poporului conducatori luminati (as adauga eu)

Excelent articol, domnule Marcel Radut. Acesta este adevarul: niciun om politic - si dl.Baconsky - ESTE un om politic nu are si nici nu poate avea pretentai ca respecta macar cele trei indemnuri :" Sa nu furi", "sa nu minti", "Sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti"...
Tot atat de adevarat este si faptul ca foarte multi slujitori ai Bisericii s-au "dedulcit" la averi, la sinecuri, la avantaje, si, ca si politicienii, nici ei nu respecta aceste pilde.
Suntem intr-o nebuloasa din care nu se stie cum si cand vom iesi.

Nu exista "morala crestina" iar Isus nu a pus bazele Crestinismului avand in vedere ca detesta religia. Ipocrizia unei platforme ideologice "crestine" e astfel mai mult decat evidenta.

Religia ca institutie a fost conceputa de la inceputrile civilizatiei umane curente ca o forma de a manipula masele de ignoranti in folosul clasei conducatoare. Nu uitati ca Biblia, cu a ei "morala crestina" omagiaza si incurajeaza de la primele pagini pana la cele din urma institutia sclaviei.

Daca amicul nostru ar fi cu adevarat decis sa-l foloseasca pe Isus ca un "vector doctrinar" atunci ar trebui sa demaste faptul ca biserica a tradat invataturile lui Isus de la inceputurile ei pentru ca invataturile lui vin in conflict cu ambitiile ei politice. Aceiasi Biblie din care citeaza el cele trei porunci instiga insa la uciderea celor care nu cred in acelasi dumnezeu cu dumnezeul isteric al Vechiului Testament, a fetei care si-a peirdut virginitatea, a tanarului care ii supara pe parinti, a celor care nu respecta Sabatul (nici un crestin nu respecta de fapt Sabatul, o sarbatoare evreiasca) si asa mai departe. Intre elogiul institutiei sclaviei si instigarea la violenta, genocid si crime impotriva unor oameni nevinovati, e greu de stabilit, asadar, care sunt valorile morale ale crestinismului amicului nostru politician. Tot ce se incearca e de fapt o infiltrare masiva a bisericii in guvernarea Romaniei care poate rezulta in nasterea unei teocratii oficiale in tara noastra. Feriti-va de politicienii care-si dau mana pe ascuns cu popii. Imaginati-va insa cat de periculosi sunt cei care o fac pe fata.

crestin democratie-PIEI DIAVOLE DIN CASA TATALUI NOSTRU !

cum poti sa ai o "crestin-democratie" ,ca platforma politica? infectilor precum acest baconsky,le-as aduce aminte ca spiritualitatea nu este institutie de control,IIsus nu-i nici democrat , liberal,si desigur nici comunist,nu inteleg ipocrizia cu care oameni ai bisericii preacurvesc grosolan si se baga in trebuirile statului,Scuipind astfel pe fatza propriului profet,incalcindui invataturile,mintind si furind in nimele divinitatii.asemenae oameni precum baconsky asta,sau preabucurosul afacerist nesimtit,sunt dusmaii de moarTTe ai poporului roman,caruia aceste creaturi flaminde si perfide,ii pregatesc o noua forma de subjugare,atit morala cit si materiala. domnule slanina, AFARA DIN BISERICA TATALUI CU MINCINOSII SI LACOMII,AFARA DEN STRUCTURILE STATULUI CU IPOCRITII SI TRADATORII DE NEAM SI CREDINTA. AMNIN !

Conform Bibliei, Crestin-Democrat inseamna APOSTAT...!

Domnul nu este DEMOCRAT,
ci Suveran Absolut..., nu-i asa?!

Asa e, Lake, de-aia ne plingem de el!

Unii cercetatori estimeaza ca in 3-4 generatii o sa se alature lui Ra, Zeus si Ishtar. Good riddance!

@ tr2006: Plangeti-va nene cat vreti, dar o faceti pe pielea voastra...

Eu ma bucur vesnic fiindca IL am pe Dumnezeu ca Stapan si Domn!

@lake: Ai grija, nu cumva stapinul tau sa aiba vreo criza din asta:

1 Samuel 15.3. ...sa nu-i cruti, si sa omori barbatii si femeile, copiii si pruncii, camilele si magarii, boii si oile.

Dar cu magarii ce-a avut?

'tr2006', te rog sa fi cuviincios: Dumnezeu nu are CRIZE !

Te mai rog sa fi corect cand dai o stire: da-o completa!
De ce nu spui ca "pacatele acelor oameni ajunsesera la culme", si ca in practicile lor spurcate si abominabile participau si animalele?!
De ce nu mentionezi de cate ori Dumnezeu i-a sfatuit si atentionat si cate avertizari severe le-a comunicat, dar ei s-au impotrivit Lui, s-au incapatanat si L-au ignorat, chiar L-au batjocorit?!
Apoi, cine esti tu mai omule sa-L judeci pe Dumnezeu?! El nu este nici pe departe asa cum incerci sa-L fabrici tu. Mai bine cunoaste-I dragostea Lui, pana nu-I dezlantui mania asupra ta, ca de mult intinzi tu coarda cu tot felul de denigrari!

@lake: La ce necuviinta te referi? Nu am facut decit sa citesc din cartea ta sfinta.

Dar cu magarii ce-a avut?

@Lake: Daca dumnezeu tau i-a avertizat de nenumarate ori pe oameni si ei nu s-au indreptat, inseamna ca dumnezeul tau nu e omnipotent ci complet inpotent.

Un dumnezeu care creaza o lume in care oamenii se omaoara intre ei, fura, mint si distrug pamantul de mii de ani e un dumnezeu care e total incompetent cand vine vorba de creatie. Si nu in ultimul rand, cand dumnezeu tau se foloseste de arma omuciderii care sa repare ce e gresit cu fiinta care creatia si responsabilitatea lui, individul isi pierde orice credibilitatea cu lumea civilizata, daca a avut vreodata asa ceva.

Mai Marion, Dumnezeu este "indelung rabdator si plin de bunatate",

nu-i un "individ incompetent" , cum IL batjocoresti tu. Si pe tine te-a avertizat in mod repetat, dar n-ai vrut sa iei seama, ca si cei din vechime...!

tr2006, tu mai intai Il acuzi pe Dumnezeu ca a dat spre nimicire acele animale,

dar vi in urma sa afli "ce-a avut cu magarii"?! Asta-i logica ta? Pe ce se bazeaza acuzatia ta?!

Te dai ateu ca si cum asta ar insemna ca stai bine cu stiinta, ca esti informat, ca esti evoluat?!
Tu nu cunosti nici Biblia, nici istoriile popoarelor prezentate-n ea, nici cultura lor, obiceiurile, legile si tot feluri de alte reguli...
La evrei erau reguli foarte stricte privind animalele, si pedepse drastice pentru oamenii ce nu tineau cont de ele. De ex. vitele cu boli de piele (cum ar fi pecinginea), cele care impungeau, cele turbate, etc. erau nimicite.

In tarile Canaanului , unde evreii au preluat diferite teritorii, pentru animalele bastinasilor nu erau restrictii, asa ca sufereau de diferite boli, multe impungeau, si foarte multe fusesera antrenate masiv in acte sexuale combinate om-animale. Aceste animale constituiau atat un adevarat pericol public, pentru ca oricand puteai lua de la ele vreo ciuperca, puteai fi impuns, puteai fi asaltat sexual (mai ales copiii), cat si un pericol psihologic sau moral, fiindca parte din femele nasteau monstrii, de regula cu cap de om (acestia nu traiau, dar te ingrozeau, te scarbeau, copiii intrebau..., si nu te-ncumeteai sa le expici cauza..., etc.)...
Acum te-ai lamurit bre de ce Dumnezeu a hotarat ca toate animalele sa fie nimicite?! Poate cumva, daca voi ateii ati fi fost acolo, le-ati fi rezolvat altfel, dar Dumnezeu da sfaturi bune, clare si concise!

@lake: Nu te face ca nu-ntelegi, eu pun accentul pe imoralitatea invataturilor biblice!

Toate crimele astea impotriva oamenilor inclusiv copiilor, dar si animalelor (ce-are cu bietele animale?) sint bine documentate in biblie. Sa fie clar, nu cred ca s-au petrecut vreodata, sint basme, dar ceva ma deranjeaza. Este spiritul negativ si criminal emanat de biblie si faptul ca este insusit de oameni care traiesc in prezent. Acest spirit are efecte extrem de nocive asupra societatii dupa cum bine stim din experienta contemporana si din istorie.

Un simt minim de responsabilitate ne obliga sa facem efortul sa intelegem lumea ASA CUM ESTE EA, nu asa cum este descrisa de psihopati (unii din epoca bronzului, altii mai recenti).

Nu uita lectiile istoriei, Hitler a fost crestin, iar Stalin a fost educat de crestini (a fost in seminar teologic pina la 21 de ani). Ceea ce au facut acesti monstri este copiat litera cu litera din biblie: ucideti pe oricine care nu se roaga mie (prima dintre cele 10 porunci)! A exclude ratiunea si omenia duce invariabil la monstruozitati de acest gen. Referitor la acest subiect, un pictor s-a exprimat foarte frumos asa: somnul ratiunii naste monstri!

In definitiv, n-are nici o importanta daca Hitler a existat sau nu ca persoana fizica. Importante sint crimele pe care le-a comis.

Mai tr2006, eu vad ca nu "pui accentul" pe nimic, pentru ca

nu stii ce vrei, sari de la una la alta, amesteci regulile de razboi cu cele pe timp de pace, amesteci crestinii de nume cu cei veritabili, comentezi exact ce nu cunosti, adica Biblia (dar nici cu celelalte nu stai prea bine), ii crezi pe toti care nu-ti agreaza ineptiile drept "psihopati" s.a.m.d.

@tr2006: Nu te face ca nu-ntelegi, eu pun accentul pe imoralitatea invataturilor ANTIHRISTICE!

Antihristul are multe fete, printre care cele recente pe care societatea noastra le are inca bine in memorie sunt: COMUNISMUL si NAZISMUL.
Oricat va straduiti voi, ateii slujitori ai Antihristului, sa loviti in Hristos, nu reusiti decat sa ii dezveliti si mai mult "fetele" care mutileaza creatia lui Dumnezeu.

Hitler nu a fost crestin, iar Stalin a fost un ateu ca si tine. Singura diferenta intre cele doua doctrine imorale si criminale, COMUNISMUL si NAZISMUL, este ca nazismul a fost condamnat, adeptii sunt si astazi urmariti si condamnati la ani grei de inchisoare, in timp ce comunismul, traieste bine mersi prin mentalitatile tale si ale multor alti ateisti nostalgici.

Ei pot fi usor de recunoscut, dupa VIOLENTA cu care il ataca pe Hristos si TUPEUL cu care vorbesc despre Dumnezeu.

@lake & gherghe: Mi-e mila de voi!

Inca o data, luati dictionarul limbii romane in mina si deschideti-l la "crima in masa". Dupa ce va lamuriti, faceti pasul al doilea si cititi acest pasaj din biblie:

1 Samuel 15.3. ...sa nu-i cruti, si sa omori barbatii si femeile, copiii si pruncii, camilele si magarii, boii si oile.

Crima in masa e evidenta, dar nu m-am lamurit inca de ce-a omorit magarii! Sa aiba ceva de-a face cu valorile morale ale magarilor?

Inapoi la amicul vostru, Hitler. A introdus religia in scoli ceea ce pentru ateu este de neconceput. Pe centura soldatilor germani era scris "Gott mit uns!" Ateii au fost public persecutati de Hitler pentru ca el asocia ateismul cu comunismul. Mai cititi si voi ceva istorie - ma adresez in special "valorii" gherghetaelis.

tr2006

EU TE SFATUIESC SA-TI FIE MILA DE TINE CACI LAKE SI GHERGHETALIEAS SINT DEJA COPIII LUI DUMNEZEU SALVATI SI CURATI PENTRU VESNICIE ,DAR TU UNDE MERGI? TI-AI PREGATIT LOCUL?NIMENI NU SCAPA DE JUDECATA LUI DUMNEZEU. TOT LA PSALMS, LA CAP.33 VERS. 1,18 SPUNE ;NEPRIHANITILOR ,BUCURATI-VA IN DOMNUL .DOMNUL ESTE APROAPE DE CEI CU INIMA INFRINTA ,SI MINTUIESTE PE CEI CU DUHUL ZDROBIT. NOI COPIII LUI DUMNEZEU AVEM SIGURANTA VESNICIEI DAR TU CE TE FACI? UNDE VEI MERGE?AI TU SIGURANTA VESNICIEI?LA VERS 16 SPUNE;DOMNUL ISI INTOARCE FATA IMPOTRIVA CELOR RAI, CA SA LE STEARGA POMENIREA DE PE PAMINT .VEZI, CA SI TU FACI PARTE PRINTRE ACESTIA .DUMNEZEU DA ATITEA AVERTIZARI PRIN COPIII LUI DAR NU VREI SA INTELEGI TE INCAPATINEZI CA UN CATIR CARE NU VREA SA ASCULTE.

mai ateistule tr2006, iti multumesc pentru nonvalorea pe care mi-o atribui

Nonvaloarea venita din partea unui hulitor de Dumnezeu, si a unui ateu care vorbeste atat despre Biblie cat si despre stiinta, fara a cunoaste nici una din ele, chiar ma onoreaza.

Eu imi doresc sa plac lui Dumnezeu si nu lumii tale.
Ma rog in fiecare zi, ca Domnul sa lucreze impreuna cu mine la "asemanarea Sa" cea cu care m-a creat si pe mine, ca pe orice om.
La tine tupeul ateului si obraznicia nestiintei au distrus aceasta "asemanare", asezandu-te in linia orizontala a biologicului.

De ce nu spui tu istoric ateist si antihristic, ca pentru instalarea in Romania a uneia din fetele Antihristului, COMUNISMUL, au fost inchisi in temnitele ***, 2 milioane de romani din care 200.000 asasinati?
Daca faci un mic calcul, in care consideri familia ca fiind formata din tata, mama, 1 copil, 4 bunici, ai putea spune romanilor, ca au suferit pentru cei 2 milioane de intemnitati, cel putin alte 14 milioane. Aproape 70% din populatia Romaniei a fost direct afectata, vietile lor fiind mutilate de groaza si durere.
La aceasta TEROARE CRIMINALA au asistat insa rude mai indepartate, prieteni, cunoscuti, astfel incat putem spune ca aproape intreaga populatie a Romaniei anilor 1945-1965 in care tavalugul COMUNISMULUI a venit peste ea, a fost TERORIZATA, INFRICOSATA si MUTILATA.
Asta au facut o mana de derbedei comunisti atei, la comanda directa a lui Antihrist, care le conducea mintea si inima.
Urmarile ranilor abominabilei crime a COMUNISMULUI asupra poporului roman, se vad si astazi, prin lipsa de moralitate si credinta vie in Hristos, adevarata criza a Romaniei.

Exista o singura Cale de iesire din aceasta criza a fricii si lipsei de spiritualitate si anume intoarcerea la Dumnezeu prin nasterea din nou in Duh.

@gherghe: Vad ca stai prost de tot cu istoria, nu o cunosti si nu o intelegi.

Acei comunisti pe care tu-i numesti atei in neintelegerea ta, erau doar niste brute psihopate care au folosit orice metoda care i-a ajutat sa ajunga la putere. Aia nu au fost atei, au fost oameni fara convingeri educati de crestini.
Un exemplu simplu contemporan ca vad ca istoria n-o intelegi: sint tari in care majoritatea populatiei este atee (Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Olanda) si altele in care ateii formeaza o minoritate larga (Franta, UK si multe aletele). Astea's printre tarile cele mai bune - o rata a criminalitatii minuscula, educate, imbelsugate, omenoase, etc... Compara-le cu Romania in care 99% din populatie se tine de pulpana popii...
Inca o data mi-e mila de tine si ma bucur ca nu mai traim in secolul 15, pentru ca pari tare periculos, ca toti crestinii...

nu u nici o sansa, cum nici pntcd nu a avut

BOR in autarhia ei este atat de trufsa incat vrea sa fie peste tot si peste toti, de aici i se va trage si declinul.

'Biserica-i o fraza

de dansii inventata, ca cu a ei putere sava aplece-n jug"
Este singura cacofonie acceptaat de literatura romana si destul de realista.
Pe timpul epocii de aur credeam in slujitorii bisericii, in Dumnezeu, intram in biserica in uniforma de ofiter si ma simteam mandru de statutul de slujitor al statului. Acum am rezerve, nu mai cred in biserica cu slujitorii ei hrapareti si hapsani, nu mai cred in dreptatea divina.
Intru in biserica pentru linistea mea sufletesca si doar atat.
Daca exista Dumnezeu sa faca dreptate, dar mor si nu mai apuc dreptatea divina.

 

@SECERA SI CIOLANU'

A doua cacofonie acceptata este Ion luca Caragiale. Sunt intru totul de acord cu cea-i scris.
Preotii nostri se imbraca precum Irozii, sunt rubiconzi si plini de averi, manastirile sunt de asemenea -
Niciodata n-am sa-nteleg de ce preotii trebuie sa

poarte vesminte stralucitoare cu pietre pretioase si
coroane care mai de care mai straluce...Dupa mine,
singurul om cu adevarat Sfant si care a demonstrat ca
iubeste oamenii, a fost si este Isus Cristos. Restul
sunt niste copiatori jalnici.
Am auzit ca mai nou, Biserica are pretentii sa mai ia si niste restaurante, niste cladiri prin care sa faca...ce sa faca ?! COMERT ?!

Stanislav Grof - Revolutia constiintei

“...religia este o acivitate organizata pentru care e nevoie de un spatiu si de un sistem de mediatori numiti si aranjati conform unei ierarhii. In mod ideal, religia trebuie sa asigure mebrilor ei ajutor si mijloace pentru ex trebuie sa asigure mebrilor ei ajutor si mijloace pentru experiente spirituale.totusi , de foarte multe ori nu reuseste . De fapt , experiente spirituale personalesunt simtite ca amenintari de religiile organizate , pentru ca in acest mod membrii evin independenti de credinta religiei respective.
...............................
Totusi , cind religiile se organizeaza ,credinciosii aud despre aceste experiente in timpul predicilor si citesc despre ele in cartile sfinte . Accesul la divinitate nu mai este permis , iar adesea este inacceptabil.Daca o persoaa ar avea o experienta personala in una din bisericile de azi , preotul ar trimite-o probabil la psihiatru . “

Sint multe alte cacofonii. Uite alta treia este "biserica catolica"

In realitate, in limba romana este aproape imposibil sa eviti cacofoniile bazate pa kk, conceptul ar trebui scos din literatura romana pe motiv de impracticabilitate.

tr

vezi tu dragule,cuvintele de multe ori sunt ca si notele muzicale,iar atunci cind acestea nu au o continuare armonioasa,incerci sa gasesti alternative ,asfel incit ceea ce scoti pe gura,sa iasa cu o anumita fluienta,una cit mai gratioasa,asta da frumusetea unei limbi,si nu sacadarea ,intreruperea fluxului armonios. lenea bat-o vina,lenea. depui foarte mult efort pentru ca sa combati ceva care pur si simplu nu intelegi,dar nu pentru ca esti pprost,ci pentru ca esti un puturos ca sa mai verifici ideile inainte ca sa le dai drumul in spatiul temporal,aroganta si lenea ,sunt principalele "virtuti" care te impiedica sa faci diferenta intre religie abuziva si spiritualitate.

@tutu: Ai luat-o razna de tot.

Scurtul meu comentariu era despre practicabilitate. Sa deduci de aici ca este vorba de lene si aroganta e de-a dreptul ridicol. Nu sint suprins insa, am citit alte comentarii de-ale tale.

tr2006

Tutu n-a luat-o razna si deasemeni Lake ti-a spus sa nu-ti bagi nasul in religie cind nu cunosti nimic.In primul rind citeste Biblia si atunci vino sa discutam.Nu lua Cuvintul lui Dumnezeu in batjocora , ci mai degraba cerceteaza Scripturile si pocaiestete de faptele tale . Iti pierzi omule vesnicia pentru incapatinarea ta.Vezi ca Dumnezeu nu se lasa batjocorit ceea cee seamana omul aceea va culege .La Psalm.32:VERS.8-9 spune:Eu-zice Domnul-te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi,te voi sfatui si voi avea privirea indreptata asupra ta .Nu fiti ca un cal ca un catir fara pricepere.Vezi ,cine cauta din toata inima pe Dumnezeu ,El personal ii va arata calea Sa insa daca te incapatinezi ca un catir nu ramine decit sa-ti primesti pedeapsa pe care de fapt tu singur ti-o doresti,vei fi despartit de Dumnezeu din vesnicie in vesnicie .Gindeste putin la cele spuse ,tu esti cel ce pierzi nu Dumnezeu.

@maricica: era vorba de cacofonii.

Mai citeste si tu comentariile inainte de a-mi da citate din biblie care n-au nimic de-a face cu subiectul in discutie.

totzi preotzii ar trebui sa se roage la dumnezeu ca sa le lumineze mintea politicienilor sa conduca bine poporul

parinte , va rog sa va rugatzi la bunul dumnezeu sa se lumineze mintea si sa se inmoaie sufletele cainoase a politicienilor , astia , nu stiu de nici un dumnezeu nici catolic nici ortodox nici etc.faptul ca se duc si se pozeaza si filmeaza pe la cate o sarbatoare mare pe la diverse manastiri nu-i ajuta sa conduca bine tzara , ca vedem bine ce monstruozitatzi se intampla , ma intreb daca nu cumva turnul babel este la noi in senat,parlament,guvern,presedentzied.

 

E frumos ce gandesti tu prietene!

Dar, popii au cu totul alta treaba, nu le sta mintea la cele lumesti!
Le sta doar la conturi grase in euroi, la masini bengoase ...
Si, de ce nu, dup-un exercitiu ecleziastic epuizant, chiar si la binecuvantatele koorve, ca tot practica, saracele, cea mai veche meserie din lume, a doua dupa cea popeasca!

DE CE TREBUIE AMESTECATA

RELIGIA CU POLITICA ?!??!?!

nu e vina noastra .Noi doar constatam....."amestecatura".

politicienii se baga tot timpul cind e vorba de "un sobor de preoti" si se cred Dumezeu pe pamant si clericii se baga in politica (vedeti legile cu ultimile retocedari BOR)

religia mea (ortodoxa)

nu are nici o treaba cu politica si cred ca la fel este la toti.(indiferent de religie)

Carp?

O fi urmashul Carp-ului care, impreuna cu scarba de Maiorescu l-a ucis practic, pe geniul natiei noastre EMINESCU?
Cu doze demente injectate de SRI-ul de-atunci, de mercur?
Ca era incomod si spunea lucrurilor pe nume, in ziarul Timpul?
Mda!
Vad ca nu avem de gand, odata pentru totdeauna, sa invatam din aberatiile prin care-am trecut, ne meritam cu varf si indesat soarta!
Pentru ca suntem tamp.iti, atata tot!

 

Pentru mine religia a devenit cea mai mare durere de cap.

Comunismul s-a nascut din cauza crestinismului. Cine e responasabil de politica tarii de o educatie spirituala nu doar religioasa de lucra cu Dumnezeu ? nu mai este o onoare, ci un mijloc de imbogatire. Daca avem laureati, doctoranti, intelepti, sfinti, filosofi, politicieni si mari profesori dece mii de copii se sinucid pentru nu-si cunosc valoare divina sau scopul vietii, mii de fetite raman insarcinate pe an sub 13 ani cand ele ar trebui sa inteleaga ca sexualitatea este sacra. Sexul liber adica mama se culca cu fiul sau tata se culca cu fiicele. Fratele are relatii cu sotia fratelui iar fiul cu mama sa. Bunicile au relatii sexuale cu nepotii si stranepotii. Cum pot miile de preoti, calugari, sau teologi sa bea sa fumeze iar Dumnezeu sa fie doar un business prin religie sau politica ci nu o misiune ? Cum putem noi dormi cand la fiecare secunda un om este violat spiritual, emotional, fizic sau este asasinat psihologic sau intoxicat etic. Dece 80 la suta dintre teologi nu cred in dumnezeu cand ar trebui sa le fie rusine in fata acestui adevar. Dece vorbim 365 de zile pe an mai mult de biserica decat de dumnezeu ? Cate sotii bune sau soti buni exista ? Cine se face responsabil de cultura ultimului nivel al omului care este homosexualitatea, Incestul, zoofilia sau suicidul ? Toate religiile existente se gandesc numai la salvarea individuala dar cum ramane cu salvarea cerului, a pamantului, a lumii, a tarii si fundamental a familiei. Ce fel de Dumnezeu cunosti ? Dumnezeul meu e trist. Spiritualistii, papii, filozofii nu au o interpretare corecta a adevarului.

 

ETC,

Intradevar ai dreptate ce spui ca religia iti da de cap .Problema este ca am ajuns la zilele din urma la ceea ce Biblia spune ca in zilele din urma dragostea de Dumnezeu se va raci ,multii se vor lepada de credinta ,deaceea trebuie sa bagam bine de seama si sa cercetam Cuvintul lui Dumnezeu adincindu-ne in el staruind in rugaciune ca acele zile sa nu ne cuprinda si pe noi.Fiti tari in credinta apropiati-va cit mai mult de Dumnezeu ca sa puteti deosebi pe cei buni de cei rai si binele de rau, avint asigurarea vesnica in Domnul Isus .Aici se despart oile de capre asa cum spune Scriptura.Satana da comfuzie dar daca sinteti tari in credinta cu niciun
chip nu veti cadea caci insus Domnul ne-a promis ca v-a avea privirea indrepta spre noi ,ne va ocroti si ne va pazi pina la capat.PS.;33-11 Veniti,fiilor si ascultati-ma caci va voi invata frica Domnului,12)Cine e omul care doreste viata si vresa sa aiba parte de zile fericite? Fereste-ti limba de rau si buzele de cuvinte inselatoare!14.).Departeazate de rau si fa binele; Ochii Domnului sint peste cei fara prihana,si urechile Lui i-au aminte la strigatele lor.Fa parte din numarul copiilor lui Dumnezeu care asculta si atunci nu vei fi in comfuzie ci vei simti dragostea lui Dumnezeu care te va ocroti pina la capat.

Regalitatea si biserica

Au mers mana-n mana aproape 1000 de ani . La inceput colaborarea a fost buna pentru intreg poporul dar biserica a fost cea care a contribuit masiv la perpetuarea sclaviei in Romania pana in a doua jumatate a secolului 19. A fost nevoie de o conducere masonica in Principate pentru a se legifera dezrobirea tiganilor. In partidul legionarilor multi activisti erau preoti si nu au parut deranjati de crimele oribile faptuite de partid. Unul dintre acestia este acum mitropolit dupa ce a facut si un stagiu serios ca informator la secu. Cunosc personal cativa preoti demni de religia pe care o reprezinta dar si multi altii , mai ales ierarhi, pentru care haina proteasca este doar mijloc de inavutire.

 

Ar fi potrivit sa-si puna si un -CD in coada, caci

vor avea soarta PNT-ului.

 

Anul 2030

Inalt PreaSfintia Sa, Traian Romanoctonul, patriarhul ales de catre popor cu multa smerenie in suflet, a inaugurat inca un kilometru din autostrada Bechtel.
Langa Sfintia Sa au mai fost prezenti Mitropolitul Sfintelor Ministere, Prea Cucernicul Enil Ioc, taietorul de balauri cu 25% si MUCInica Elena, ocrotitoarea parcarilor orfane, bolnave si parasite de toti si Sfanta Pastratoare a vuitoanelor!

Sa vuitoniti bine!!

 

Se cunoaste ca a inceput Sf. Post al Nasterii Domnului

Ca de obicei, dracii ii zgaltaie mai tare pe slugile sale.

 

:)))))))))))))))))))))))

.

@secera: As prefera versul lui Eminescu fara modifcari:

Religia -o fraza de dansii inventata /Ca cu a ei putere sa te aplece in jug.

Parca spune mai multe asa. Problema e religia in sine, nu doar biserica.

 

tr2006

Ce bine ar fi sa-l lasi pe Eminescu in pace(CUM SPUNE BIBLIA "LASA MORTI SA-SI INGROAPE MORTI ") si mai deschideti orizontul si prin alte surse sa aspiri si alte cuvinte care iti poate salva sufletul si-ti va aduce viata vesnica .

maricico, draga, citatul era incorect.

Trebuie sa avem respect pentru poet. Sau tu oi fi crestina?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor