Teodor Baconschi: Relatia franco-romana va continua sa se dezvolte

Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 08:15
1398 citiri
Teodor Baconschi: Relatia franco-romana va continua sa se dezvolte
Foto: dcnews.ro

Prim-vicepresedintele PDL Teodor Baconschi este de parere ca relatia franco-romana nu va fi afectata de rezultatul alegerilor prezidentiale din Franta.

Fost ambasador al Romaniei la Paris, Baconschi a subliniat ca are toata admiratia fata de Nicolas Sarkozy, despre care spune ca este un lider puternic, care a luat decizii majore pentru a stopa efectele crizei in UE.

"Sarkozy ramane un reformator de dreapta cu o viziune in descendenta generalului de Gaulle, focalizata pe o Europa a natiunilor si pe principiul subsidiaritatii. Si trebuie sa-i recunoastem meritul de a fi co-initiat Pactul fiscal, gratie caruia Europa isi regaseste sanatatea financiara. Totodata, Nicolas Sarkozy poate marca, la sfarsitul acestui prim mandat, si reintrarea Frantei in structurile de comanda ale NATO, pe fondul unei revigorari a relatiei transatlantice si a relatiei speciale dintre Franta si SUA.

El a avut de gestionat, ca lider european de prim plan, si criza georgiana. Nu trebuie uitat ca a negociat personal planul in sase puncte pentru Georgia, dupa consumarea agresiunii rusesti de acolo", a declarat Baconschi.

El a amintit si faptul ca Nicolas Sarkozy si presedintele Traian Basescu au semnat impreuna Parteneriatul Strategic dintre cele doua tari.

"A fost exigent in materie de extindere a Spatiului Schengen, dar tot el a revenit la o pozitie flexibila, propunand aderarea Romaniei in doi pasi", a completat fostul ministru de Externe.

In context, Baconschi a facut referire la sustinerea anuntata de presedintele PSD, Victor Ponta, fata de candidatul socialist Francois Hollande.

"Am constatat ca in Romania, unde evident campania prezidentiala franceza trezeste interes, domnul Victor Ponta incearca sa se puna bine cu candidatul socialist, Francois Hollande, dar este departe de maturitatea socialistilor francezi. Partidul Socialist francez este un prieten traditional al Romaniei, asa incat, indiferent de rezultat, cred ca relatia franco-romana va continua sa se dezvolte pe baza Parteneriatului Strategic asumat de cele doua tari. Indiferent de ce se va intampla in turul doi, Nicolas Sarkozy ramane un lider notabil, asa cum domnul Ponta mai are de invatat, pentru ca deocamdata este un debutant in politica, la nivel international. Ponta este, practic, necunoscut pe plan european si cred ca i-ar mai trebui vreo zece ani de experienta si de maturizare pentru a se face respectat la nivel comunitar", a spus fostul ministru de Externe.

El a subliniat ca este, in cazul lui Victor Ponta, o afiliere "partizana si naturala" in cadrul familiei socialiste. "Cred ca domnul Ponta nu are, pentru moment, argumente pentru a se prezenta ca prieten al lui Francois Hollande", a adaugat Baconschi.

Alegerile prezidentiale din Franta au loc in doua tururi de scrutin, la 22 aprilie si 6 mai, electoratul francez putand opta intre zece candidati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#alegeri Franta, #alegeri prezidentiale Franta, #Nicolas Sarkozy Francois Hollande , #PDL