Baconschi: Acceptam autonomia culturala, dar nu autonomia pe criterii etnice

Vineri, 18 Martie 2011, ora 19:14
1495 citiri
Baconschi: Acceptam autonomia culturala, dar nu autonomia pe criterii etnice

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca pozitia de principiu a Romaniei nu s-a schimbat si nu se va schimba, in sensul acceptarii autonomiei culturale si a procesului de descentralizare administrativa, insa nu si a autonomiei pe criterii etnice sau teritoriale.

"Sigur, ca pozitie de principiu, daca va intereseaza, repet pozitia de principiu a Romaniei, care nu s-a schimbat si nu se va schimba: acceptam autonomia culturala ca si procesul de descentralizare administrativa, dar nu autonomia pe criterii etnice sau teritoriale.

Si suntem convinsi ca relatia romano-maghiara, care s-a reconstruit in aceste doua decenii si a devenit un exemplu european de reconciliere istorica, va continua in acesti termeni, in termeni de buna vecinatate, de interes convergent si de actiune solidara in interiorul Uniunii Europene si al NATO", a afirmat ministrul Baconschi.

In privinta declaratiilor presedintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, facute la Targu Mures, cu privire la sprijinirea demersurilor de autonomie ale etnicilor maghiari, Teodor Baconschi a precizat ca pozitia Romaniei corespunde normelor si realitatilor europene.

"Am spus: ce depaseste pozitia oficiala a Romaniei este repudiat de catre Romania si, de altfel, pozitia noastra corespunde normelor europene, practicilor europene si realitatilor europene.

Este o pozitie generoasa fata de diversitatea culturala, lingvistica, fata de obligatia de a asigura, prin subsidiaritate, o anumita autonomie locala, dar nu are de-a face nici cu separatismul, nici cu iredentismul, nici cu revizionismul istoric. Aceste teme au otravit decenii de-a randul natiunile europene. Trebuie nu sa le ignoram, dar sa le depasim", a declarat Teodor Baconschi.

Intrebat daca declaratia lui Laszlo Kover poate "otravi" relatia romano-ungara, ministrul Afacerilor Externe a subliniat ca nu va reactiona la "relatari la a doua mana", ci la pozitii asumate oficial.

"Eu reactionez la mesaje scrise asumate pe portalul de stiri ale unui stat, nu pe relatari la a doua mana. Au fost discursuri libere, cu exceptia mesajului scris, transmis de premierul Viktor Orban.

Ati vazut ca am convocat la MAE ambasadorul Ungariei, i-am cerut ca Budapesta, in spiritul parteneriatului pe care-l avem, sa se delimiteze de orice pozitie noneuropeana sau care ar putea deranja si incalca propria noastra pozitie in materia discutata", a spus Teodor Baconschi.

Referitor la mesajul premierului ungar, Viktor Orban, adresat cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, pe 15 martie, Teodor Baconschi a reafirmat ca il considera "perfect decent".

"Mesajul ca atare mi s-a parut perfect decent, nu avea niciun fel de accent deplasat, niciun fel de element care sa ne deranjeze. A fost insa, dupa cum ati vazut, completat cu tot felul de opinii ale unor persoane care nu aveau o calitate oficiala si apoi difuzate", a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Citeste si:
Sorin Grindeanu anunţă că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 1 decembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Sorin Grindeanu anunţă că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 1 decembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunţat, luni, 29 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că aeronava TAROM care îi aduce în ţară pe românii blocaţi în urma anulării...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...