Baconschi: Americanii nu dicteaza in Romania, nu vom relua adoptiile internationale

Duminica, 03 Aprilie 2011, ora 11:23
3370 citiri
Baconschi: Americanii nu dicteaza in Romania, nu vom relua adoptiile internationale

Ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, a declarat ca Romania a avut foarte multe lucruri de castigat din relatia cu SUA, mergand de la securitate la investitii de miliarde in Romania.

"Prin relatia cu SUA, ne-am castigat apartenenta la cea mai sigura si moderna organizatie din istorie- NATO, avem investii americane in Romania care au injectat in economia reala multe miliarde, avem articolul 5 din tratat care ne asigura securitatea ca membru NATO si avem proiectul instalarii de sisteme de aparare balistice antiracheta, pentru securitatea nationala", a declarat Baconschi intr-o emisiune la PRO TV.

Totodata, seful diplomatiei romane a respins ideea ca americanii ar dicta in Romania, precizand ca e vorba doar de un lobby normal, pe care si ambasadorii romani il fac in alte tari, si ca de multe ori reprezentantii SUA nu reusesc sa influenteze, dand exemplu Legea Cultelor sau adoptiile internationale.

"Americanii nu dicteaza in Romania, sunt partenerii nostri pentru ca au o serie de valori fundamentale pe care vrem sa ni le insusim ca societate. E vorba de o actiune de lobby, fiecare stat incearca sa-si urmareasca interesele", a declarat Baconschi.

"De vreme ce suntem parteneri strategici cu SUA, e normal sa ai un dialog politico-diplomatic permanent, la mai multe niveluri. Aceste intalniri sunt profesionale, necesare", a adaugat el.

Intrebat despre reactia negativa din Romania fata de continutul telegramelor, ministrul de Externe l-a considerat "masochismul romanesc, care are obiceiul denigrarii tarii noastre."

El a vorbit si despre Legea Cultelor, in care americanii nu au obtinut ce au vrut de la romani, asa cum apare si in telegramele WikiLeaks.

"Cred ca aveti o informatie incorecta, nu le-am promis ca o lege trece sau nu trece, am exprimat punctul de vedere. Legea cultelor - eram de acord nu de a discrimina cultele religioase, ci de a recunoaste preeminenta Bisericii Ortodoxe. Era confruntarea diplomatica intre doua viziuni - pentru ei, toate cultele sunt egale. Erau dezamagiti ca parerile lor nu coincideau".

De asemenea, Baconschi a spus ca si in domeniul adoptiilor internationale, Romania are opinii diferite de cele americane si europene si nu renunta la pozitia sa, indiferent de lobby-ul acestora.

"Adoptiile internationale - e si asta un subiect pentru viza. Am oprit adoptiile internationale si bine am facut. Si acum avem lobby din partea mai multor state eruopene pentru reluarea adoptiilor , dar pozitia noastra e ferma: nu vom relua adoptiile internationale", a spus ministrul de Externe.

Concluzia lui Baconschi a fost aceea ca Romania e un stat ce-si decide singur soarta: "Eu cred ca n-ar trebui sa vedem Romania ca pe un poligon de incercare al actualelor puteri, suntem un stat suveran care decide in majoritatea privintelor ce vrea si ce nu vrea".

Citeste si:
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 5 decembrie 2021, că măsurile anti-Covid care vor fi luate pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor fi anunțate în perioada...
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Povestea de dragoste între Liviu Dragnea (59 de ani) și Irina Tănase (28 de ani) pare să se fi încheiat. Dacă în urmă cu mai puțin de două luni fostul lider al PSD vorbea despre...
Comentarii
tr2006
rank 5
Te-ologul spune: "Legea cultelor - eram de acord nu de a discrimina cultele religioase, ci de a recunoaste preeminenta Bisericii Ortodoxe."