Baconschi cere tratament european pentru romanii din tarile vecine

Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 21:35
1421 citiri
Baconschi cere tratament european pentru romanii din tarile vecine

Ministrul de externe Teodor Baconschi i-a spus luni lui Knut Vollebaek, inaltul comisar pentru minoritati nationale al OSCE, ca minoritatile romanesti din statele vecine trebuie sa se bucure de tratament la standarde europene, cel putin egal cu cel oferit de Romania minoritatilor sale nationale.

"Acordam un sprijin substantial minoritatilor nationale, asigurand un nivel inalt de protectie a drepturilor acestora. Ar fi de dorit ca exemplul nostru sa fie preluat de o serie de state din regiune, in interesul racordarii solide la normele si practicile europene actuale", a declarat seful diplomatiei romane la intalnirea cu Knut Vollebaek, inaltul comisar pentru minoritati nationale al OSCE, aflat, luni si marti, in vizita in Romania.

In particular, partile au apreciat necesara reluarea activitatii Comisiei mixte romano - ucrainene pe problemele minoritatilor, mecanismul bilateral specializat in materie, informeaza un comunicat al MAE.

A fost abordata si problematica romanilor din Serbia, ministrul Baconschi accentuand importanta respectarii nediferentiate a drepturilor acestora si a asigurarii accesului la serviciul religios in limba materna.

Discutiile dintre Baconschi si Vollebaek s-au concentrat asupra respectarii drepturilor persoanelor apartinand comunitatilor romanesti din statele vecine Romaniei, partea romana subliniind necesitatea ca acestea sa se bucure de tratament la standarde europene, cel putin egal cu cel oferit minoritatilor nationale in Romania.

Baconschi si comisarul OSCE au discutat si despre rezultatele Summitului OSCE de la Astana (1 - 2 decembrie 2010) si despre contextul actual cu privire la Republica Moldova/OSCE. Partea romana a reafirmat angajamentul Romaniei de a sprijini eforturile autoritatilor de la Chisinau pe calea integrarii europene si consolidarii statului de drept, democratiei, reformelor si a relatiei cu partenerii europeni si euroatlantici.

Cei doi interlocutori au acordat o atentie aparte problematicii roma, in contextul european actual. A fost evidentiat faptul ca proiectele si programele de incluziune sociala, indeosebi din domeniul educatiei, produc rezultate concrete pe termene mediu si lung.

Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...
Comentarii
Naef
rank 5
"A fost abordata si problematica romanilor din Serbia, ministrul Baconschi accentuand importanta respectarii nediferentiate a drepturilor acestora si a asigurarii accesului la serviciul religios in limba materna."