Baconschi, despre votul prin corespondenta: UDMR se teme ca nu intra in Parlament

Marti, 09 August 2011, ora 22:00
1804 citiri
Baconschi, despre votul prin corespondenta: UDMR se teme ca nu intra in Parlament

Ministrul Teodor Baconschi considera ca este posibila o intelegere cu UDMR pe tema legii votului prin corespondenta, care ar putea fi negociata la pachet cu proiectul unei noi legi electorale, aflata in pregatire, ce ar inlatura temerile UDMR privind o eventuala ratare a intrarii in Parlament.

Ministrul de Externe a afirmat ca a avut o discutie cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, pe tema legii votului prin corespondenta si a explicat retinerea partenerilor de coalitie fata de acest proiect: "Daca masa de votanti, statistic vorbind, creste, partidele de tipul UDMR au o problema cu pragul de 5% prin redistribuire", a aratat ministrul de externe.

El a adaugat ca este insa "in santier" si proiectul unei noi legi electorale, care sa corecteze erorile actualei legi si a apreciat ca se poate ajunge la o intelegere cu UDMR, daca legea votului prin corespondenta va fi negociata la pachet cu proiectul unei noi legi electorale.

Intrebat daca aceasta noua lege electorala ar putea convinge UDMR-ul sa sustina proiectul legii votului prin corespondenta, ministrul Teodor Baconschi a spus ca "nu s-a nascut partidul politic care sa-si contemple senin disparitia".

"Daca exista un risc pentru un partid etnic, care nu sare de 5-7 procente, de a nu intra in Parlament, evident ca exista si o opozitie politica la un proiect de lege care ar creste numarul total de votanti", a mentionat ministrul de externe.

El a asigurat insa ca acest subiect va fi abordat transparent si intr-un spirit constructiv in cadrul coalitiei, astfel incat sa fie obtinut un compromis.

Votul prin corespondenta, in legea electorala

In ceea ce priveste posibilitatea ca proiectul legii votului prin corespondenta pregatit de MAE sa fie comasat cu proiectul similar initiat de parlamentarii PDL, ministrul Teodor Baconschi a afirmat ca s-a convenit in Partidul Democrat Liberal sa fie sprijinit un singur proiect, in care chestiunile legate de securitatea votului vor fi prioritare.

"Am discutat cu initiatorii celuilalt proiect, am convenit in PDL ca e nevoie sa sprijinim un singur proiect, unul bun, solid, in care chestiunile legate de securitatea votului sa fie prioritare si dupa ce proiectul va fi consensualizat la nivelul coalitiei va mai trece o data prin Guvern, pentru o a doua si ultima lectura, va fi asumat, trimis in camera decizionala, la deputati, va intra in comisiile de specialitate, isi va urma cursul procedural normal si se va ajunge la vot", a explicat seful diplomatiei.

Referitor la acuzatiile si suspiciunile exprimate de Opozitie in ceea ce priveste legea votului prin corespondenta, ministrul de Externe a declarat ca acestea sunt motivate politic. "Motivul acestui rau estival de calomnii e politic. El trebuie cautat in temerea - deloc irationala - a USL ca romanii din diaspora nu sunt manipulati, ca au inteles piata libera, capitalismul, competitia neingradita de monopoluri, ca sunt, deci, mai degraba orientati spre optiuni politice de centru-dreapta", a apreciat prim-vicepresedintele PDL.

Candidatul pentru Bucuresti, desemnat prin sondaj

In ceea ce priveste desemnarea candidatului PDL la alegerile pentru Primaria capitalei, Baconschi a spus ca in prezent se cauta, pe baza sondajelor, candidatii cei mai adecvati.

"Suntem convinsi ca Bucurestiul merita mai mult si, mai ales, merita sa iasa din zodia improvizatiei si a distrugerilor edilitare nestapanite. Cred ca e nevoie de un concept urbanistic mai coerent, de mai multa grija fata de patrimoniu si, in acelasi timp, fata de standardele ecologice", a subliniat prim-vicepresedintele PDL.

Candidatul prezidential - de alt tip

Cat despre candidatul PDL la alegerile prezidentiale din 2013, Baconschi considera ca nominalizarea acestuia ar fi oportuna dupa alegerile parlamentare din toamna anului viitor, si nu inainte.

"Pentru ca se fac multe speculatii pe aceasta tema, nu e o chestiune de persoana neaparat. E o chestiune care tine mai degraba de un profil, de ce tip de presedinte are nevoie Romania in secolul XXI, dupa 20 si ceva de ani de tranzitie de la comunism la democratie si economia de piata, ce fel de presedinte ar fi adecvat unei Romanii care este membra NATO si UE, care face parte dintr-o retea politica euroatlantica", a aratat Baconschi.

"Sunt convins ca, indiferent cine va fi persoana desemnata pentru aceasta misiune, ea va trebui sa demonstreze echilibru, competenta, inclusiv patriotica, o viziune politica de normalizare a ritmului in care Romania se dezvolta, de dialog social cat mai amplu si, totodata, de buna insertie a tarii in context international", a mai spus ministrul de Externe, al carui nume a fost vehiculat in presa si in mediile politice ca fiind un posibil "prezidentiabil".

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...