Ziare.com

Baconschi: Indeplinirea criteriilor Schengen a fost intarziata de "electoralism" si criza politica

Sambata, 09 Ianuarie 2010, ora 17:55

   

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, cosidera ca securizarea frontierelor si indeplinirea celorlate criterii pentru aderarea la Schengen au fost intarziate de criza politica si de electoralismul clasei politice si al societatii, o amanare a termenului de aderare al Romaniei fiind deplorabila.

Seful diplomatiei romane a vorbit duminica la TVR1 despre perspectivele Romaniei de aderare la Schengen in 2011, asa cum si-au propus autoritatile de la Bucuresti. "Em am un optimism de principiu, patriotic, solidar cu toti romanii, care vor profita de aceasta integrare in spatiul Schengen. Vom fi cu adevarat instalati in UE odata ce vom avea euro si libertatea in interiorul spatiului Schengen", a punctat Teodor Baconschi.

In acest context, oficialul roman s-a aratat nemultumit de conduita clasei politice din ultima perioada. "Securizarea frontierelor orientale, toate tehnicalitatile legate de indeplinirea criteriilor pentru aderarea la spatiul Schengen au fost intarziate de criza politica si de electoralismul in care ne-am refugiat cu totii - clasa politica, societate, media. Eu sper ca stabilitatea si vointa de a recupera aceste intarzieri sa duca la rezultate, ca sa ramanem in acest calendar", a subliniat ministrul de externe.

Voi colabora cu ministrul de Interne pentru mentinerea calendarului

"Ar fi deplorabila amanarea termenului, dar aici voi avea un dialog constant cu ministrul de interne Vasile Blaga. Practic la dansul se afla partea tehnica legata de indeplinirea criteriilor si, cum este un ministru hotarat si ascultat, cred ca va reusi sa mentina calendarul", a asigurat Baconschi.

Romania si-a fixat, impreuna cu Bulgaria, obiectivul de a adera in 2011 la spatiul Schengen. Calitatea de membru Schengen aduce cu sine asigurarea libertatii depline de circulatie a cetatenilor romani in interiorul acestui spatiu prin eliminarea totala a frontierelor.

Conditiile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la spatiul Schengen au in vedere securizarea frontierelor externe conform standardelor Schengen, realizarea Sistemului Informatic Schengen care asigura legatura directa cu bazele de date ale Uniunii Europene, crearea conditiilor pentru intregrarea in sistemul european comun de vize - ceea ce presupune dotarea ambasadelor sau a consulatelor Romaniei din acest spatiu la standarde Schengen - si realizarea conditiilor necesare pentru cooperarea politieneasca si judiciara.

Evaluarea Romaniei pentru aderarea la Schengen a inceput in 2009 si va dura doi ani, timp in care sunt planificate sapte vizite una pentru fiecare domeniu al acquis-ului Schengen: cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre si SIS/SIRENE (Sistemul Informatic Schengen).

Vorbind si despre monitorizarea Romaniei pe justitie, Baconschi a atras atentia ca este esentiala o coordonare a MAE cu activitatea Ministerului de Justitie pentru scoaterea Romaniei de sub incidenta Mecanismului de Cooperare si Verificare si a asigurat ca va lucra indeaproape cu ministrul Catalin Predoiu in acest sens. Baconschi a spus ca pentru Romania aceasta monitorizare pe justitie este "stanjenitoare", intructat atentioneaza ca tara noastra presupune anumite riscuri.

"Trebuie sa fim atenti la toate semnalele care vin de la Bruxelles si in acelasi timp sa stimulam din interior sistemul", a mai spus ministrul de externe.

Ambasadorul roman la Chisinau trebuie sa aiba "sofisticare diplomatica" si "anvergura intelectuala"

Ministrul de Externe a schitat la TVR 1 si portretul-robot al viitorului ambasador al Romaniei la Chisinau, dar a evitat sa ofere un termen la care il va si desemna, spunand doar ca acest lucru se va intampla "cat de curand".

"Cred ca in portretul-robot al noului ambasdor al Romaniei in R. Moldova trebuie sa intre si o anumita anvergura intelectuala, elitele din R. Moldova sunt foarte sensibile la aceasta dimensiune. Nu cred ca se asteapta ca interlocutorul permanent acolo sa fie un birocrat mai mult sau putin cenusiu. Nu uitati ca, de pilda, presedintele Academiei din R. Moldova este membru al Guvernului acolo", a explicat seful diplomatiei.

"Vom cauta sa propunem o personalitate de acest tip, care sa combine sofisticarea diplomatica - este o situatie geopolitica complicata la Chisinau - cu anvergura intelectuala si cu capacitatea de a face din Ambasada Romaniei la Chisinau un centru de atractie pentru elitele locale", a detaliat oficialul roman.

Ministrul Teodor Baconschi a evitat un raspuns exact si in ceea ce priveste o data pentru o vizita oficiala la Chisinau. "Sunt nascut in acelasi an cu domnul Iurie Leanca. Apartinem, prin urmare, aceleiasi generatii care sper sa faca lucruri importante in relatia bilaterala. Il voi intalni si la o reuniune ministeriala informala la Vilnius, ne vom vedea in marja viitorului Consiliu Afaceri Generale la Bruxelles", a spus Baconschi.

Ministrul roman a mai declarat ca la Bruxelles spera sa lanseze impreuna cu omologul sau initiativa Romaniei a Grupului de prieteni ai R. Moldova, un grup de state membre care doresc sa ajute Republica Moldova in parcursul ei european.

"Avem speranta ca state importanet precum Spania sau Franta se vor alatura acestui demers si m-as bucura daca domnul Iurie Leanca, aflat cu putin inaintea intalnirii de la Bruxelles in SUA, va putea sa participe la acest eveniment romano-moldovean si sa putem merge eventual la Chisinau, ca sa am primele discutii cu noul Guvern, cu toti interlocutorii din Republica Moldova, imediat dupa aceea. Ar avea un simbolism frumos aceasta coincidenta", a subliniat Teodor Baconschi.

Sursa: rNews

Articol citit de 1506 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Anul viitor ar trebui sa fim gata pentr spatiul Schengen

Iar peste alti 2-3 ani pentru moneda europeana, insa trebuie sa scapam de cetateni_revolatati, Gonzaguati si alte rebuturi.
E timpul sa promovam valorile si sa ignoram pe cei amintiti.

 

REZOLVAT !

Succes in continuare, d-le ambasador, ca "electorismul" si criza politica, ati rezolvat-o...Ati rezolvat-o foarte bine, asa ca succes-uri pe mai departe.

 

REZOLVAT !

Succes in continuare, d-le ambasador, ca "electorismul" si criza politica, ati rezolvat-o...Ati rezolvat-o foarte bine, asa ca succes-uri pe mai departe.

Calitatea de membru Schengen aduce cu sine asigurarea libertatii depline de circulatie a cetatenilor romani in interiorul acestui spatiu prin eliminarea totala a frontierelor.

Just.De-abia atunci se poate munci la liber.Asta cu euro ma cam lasa rece personal din cauza salariilor in Romania.Aproape sigur daca tara se integreaza la zona euro va putea "tipari" doar monezi.Si nu toate ci alea de centi.Asa ca la intrebarea:cat castiga un roman se va putea raspunde "demn":10000.De centi.
In ceea ce priveste republica Moldova deja mi se pare o contradictie cu ambitia de a adera la Schengen.Ma explic?Cand noi avem probleme ne ocupam de soarta altora?Inteleg ca teritoriul de peste Prut este unul istoric dar cu atataea bube pe cap ar fi de neresponsabili ca politienii romani sa se preocupe de soarta ex-tinutului cand de fapt problemele sunt cei care locuiesc in Romania adica romanii.Si cand spun romani ma refer la romani si nu la natiile care traiesc cu noi.De unguri ma doare- cot pentru ca inafara de ca le place cearta si vor indepndenta nu stiu si nu-i intereseaza romana,pe tigani manelele,pe modlveni cum sa obtina nationalitate si tot asa.Romanii primii si apoi restul.

REZOLVAT!!!

Succes in continuare, d-le ambasador, ca "electorismul" si criza politica, ati rezolvat-o...Ati rezolvat-o foarte bine, asa ca succes-uri pe mai departe.

.REZOLVAT!

Succes in continuare, d-le ambasador, ca "electorismul" si criza politica, ati rezolvat-o...Ati rezolvat-o foarte bine, asa ca succes-uri pe mai departe.

REZOLVAT!

Succes in continuare, d-le ambasador, ca "electorismul" si criza politica, ati rezolvat-o...Ati rezolvat-o foarte bine, asa ca succes-uri pe mai departe.

CAP - are clasa politica MINTE - le mai trebuie...

Daca ar merge pe principiul ca nu iau nimic cu ei in GROAPA - acum cred ca am fi fost mult mai avansati si ca GERMANIA...
Dar cu LACOMIA de care a dat dovada Tov. SECURIST BESESCU TRAIAN - BENEFICIAR FLOTA, FNI , RESURSELOR din MAREA NEAGRA , AVEREA lui OMAR , acum spera la AURUL de la ROSIA MONTANA ....dupa cum a spus ca si UDREA se trage cu el s-au din el....BOC la fel ....nu cred ca in urmatori 5 ani se va mai face alte schimbari.
Schimbari vor fi dar in RAU nu in bine...asta isi doresc DROGATI de la PUTERE - dupa cum au dat dovada cu numirea lui Prigoana jr. , BUGETU , etc

 
 

 

@leonardus

Nu te mai necaji si analizeaza ce spune domn ministru: "Ambasadorul roman la Chisinau trebuie sa aiba sofisticare diplomatica si anvergura intelectuala".
Sofisticare diplomatica are EBa, anvergura intelectuala are Prigonel. Poate-l ajuti pe domn ministru...

V-ati uitat menirea?

Atacul ar fi trebuit indreptat impotriva d-lui ministru (uh! ce greu mi-a fost să-i scriu nemeritata functie capsomanului) si a enormitătilor pe care le debitează cretinul, ci nu să vă urecheati reciproc. Ia, la loc comanda!

cetatene

nu toti avem obiceiul tau de-a ne droga inainte de-a ne loga.
Cat despre " LACOMIA de care a dat dovada Tov. SECURIST BESESCU TRAIAN - BENEFICIAR FLOTA, FNI , RESURSELOR din MAREA NEAGRA , AVEREA lui OMAR , acum spera la AURUL de la ROSIA MONTANA", daca acest comentariu are legatura cu articolul, stiu si cine s-a drogat cu tine...

Baconschi ar trebui sa propuna

ca ambasadoare a Romaniei in R.Moldova pe d.na Manuela Vulpe.
Iar ambasada Romaniei in Moldova ar trebui dotata urgent cu un jacuzzi.

 

...

... BETON!

Zburătorule!

Nu-i da idei tembelului că s-ar putea să ai supriza ca, de astădată să te asculte!

 

 

cineva

vehicula numele d Mircea Druc primul ninistru necomunist al republicii Moldova pentru postul de ambasador al Romaniei.
succes d ministru Baconschi!

 

La Bucuresti...

Se pare că a fost abandonată constatarea că "Moldova ar fi bună, dar... fără moldoveni". Clasa politică actuală de la Bucuresti, prin "geniul" portocaliu, a găsit utilitatea perfectă pentru acestia: obtinerea unui mandat prezidential cu ajutorul a, aproape, unanimitătii voturilor... Dar asta nu inseamnă că vreo personalitate provenită dintre acei cetăteni poate fi ridicată la un asemenea rang. Si mai ales dacă rangul respectiv a fost destinat a răsplăti un "serviciu".


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor