Baconschi: Scutul si alternativele energetice, argumente pentru a creste profilul tarii

Luni, 05 Aprilie 2010, ora 09:32
1175 citiri
Baconschi: Scutul si alternativele energetice, argumente pentru a creste profilul tarii

Scutul antiracheta plus alternative energetice la indemana sunt doua argumente suplimentare de prim ordin pentru a creste profilul tarii, a spus ministrul Teodor Baconschi intr-un interviu difuzat duminica de Realitatea TV, in care a explicat ca investitorii sunt interesati si de securitatea tarii.

"Daca avem scutul plus alternative energetice la indemana, avem doua argumente suplimentare de prim ordin pentru a creste profilul tarii", a spus seful diplomatiei romane, mentionand faptul ca in timpul recentelor vizite in Japonia si Kazahstan presedintelui Traian Basescu i s-au pus intrebari legate de sistemul de aparare antiracheta.

Scutul "va creste gradul de securitate nationala, prin urmare, si securitatea economica, si securitatea energetica, si securitatea sociala", a aratat Baconschi, convins ca toti investitorii straini, insusi mediul de afaceri va reactiona pozitiv la decizia Romaniei de a gazdui elemente ale scutului antiracheta.

"Ceea ce conteaza este ca noi ne-am demonstrat fiabilitatea, ca partener al SUA, ca, in acest fel, vom contribui si noi la conturarea, la Lisabona, si adoptarea de fapt a noului concept strategic al Aliantei, pentru ca Alianta are nevoie de o noua viziune", a subliniat seful diplomatiei romane.

El a aratat ca Romania pledeaza in continuare pentru integrarea scutului american antiracheta intr-unul al NATO, pentru ca si membrii europeni ai Aliantei Nord-Atlantice sa vina "cu tehnologie si fonduri si cu decizia politica necesara" pentru a proteja intreaga Europa. "In masura in care scutul american din Romania si din alte state europene, mai ales din flacul acesta central-sud-estic, in masura in care sistemul american antiracheta va fi baza unui sistem NATO antiracheta" temerile unor parteneri importanti din Europa si ai Romaniei s-ar putea diminua, considera ministrul. Baconschi a spus ca cele doua sisteme sunt compatibile, iar Romania pledeaza pentru "compatibilizarea" lor. "Trebuie sa vina si membrii europeni ai Aliantei Nord-Atlantice cu tehnologie si fonduri si cu decizia politica necesara pentru ca Europa, in ansamblu, sa fie protejata de acest sistem. E in interesul tuturor statelor membre ale celor doua organizatii", a subliniat ministrul.

Reiterand ca scutul este defensiv, iar Rusia a fost invitata sa se alature proiectului, daca este interesata, ministrul a spus ca nu a primit din partea Moscovei reactii de ingrijorare. "Am primit, ma rog, in discutia pe care am avut-o chiar la Bucuresti cu ambasadorul Federatiei Ruse, o dorinta de lamurire a unor detalii si am spus foarte clar ca vom continua acest dialog, ca nu suntem detinatorii unor secrete absolute, ca este vorba de un sistem disuasiv, care creste deci forta de descurajare a statelor europene si ca nu avem, bineinteles, niciun fel de agenda ascunsa", a afirmat seful diplomatiei romane.

"Cheia acestui scut este mentinerea NPT (Tratatul de neproliferare nucleara - n.r.), deci a regimului actual de nonproliferare", considera Baconschi.

Ministrul a reiterat ca Romania nu este pentru optiunea militara in cazul dosarului nuclear iranian. "Discutam, impreuna cu partenerii nostri, si toata lumea se intreaba ce-i mai bine de facut. Sa stiti ca nu exista nicio linie rosie peste care

nu se poate trece, nicio lumina verde, pe care toata lumea o vede", a declarat ministrul.

In ceea ce priveste negocierile propriu-zise pentru instalarea rachetelor interceptoare in tara noastra, Baconschi a precizat ca echipa romaneasca de negociatori va fi polivalenta, interinstitutionala. El a spus ca sunt diverse aspecte - juridice, tehnice, militare, civile, de infrastructura, de finantare - care trebuie sa fie clarificate in pregatirea acordului ca atare.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...
Comentarii
DR.STRANGELOVE
rank 5
O FI IMPORTANT SCUTUL ANTIRACHETA PENTRU ATRAGEREA INVESTITORILOR STRAINI