Ministrul Baconschi, atacat de la Chisinau

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 20:14
4202 citiri
Ministrul Baconschi, atacat de la Chisinau

Presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, il critica dur intr-un interviu acordat portalului eNews pe ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, care a declarat ca "moldovenismul este un construct geopolitic artificial ce perturba relatiile diplomatice" dintre Romania si R. Moldova.

Lupu l-a acuzat pe Baconschi de "comiterea unei greseli mari", ce ar putea duce la tensionarea relatiilor dintre R. Moldova si Romania.

"Am sa fiu la fel de nediplomat ca si ministrul Baconschi, care, in opinia mea, nu ar trebui, in calitate de persoana oficiala de rang inalt, sa-si permita astfel de afirmatii", a afirmat liderul Partidului Democrat, care, totodata este si candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) la functia de presedinte al Republicii Moldova.

"Daca nu gresesc, domnul Baconschi a declarat ca 'moldovenismul perturba relatiile diplomatice' - astfel de afirmatii din partea persoanelor oficiale de la Bucuresti sunt jignitoare pentru marea majoritate a cetatenilor tarii noastre. Anume acestea 'perturba', dupa cum s-a exprimat ministrul roman, relatiile noastre, otravesc actiunile reciproce si devin o bariera serioasa in colaborarea noastra fructuoasa. Consider ca aceste declaratii ale ministrului Baconschi reprezinta o greseala mare diplomatica a principalului diplomat al Romaniei", a declarat Marian Lupu.

Intrebat despre Comisia infiintata de presedintele interimar Mihai Ghimpu pentru condamnarea comunismului, Marian Lupu a raspuns ca initiativa nu a fost rezultatul unei consultari cu membrii Aliantei pentru Integrare Europeana.

"Fara sa pretindem la implicarea in prerogativele sefului statului interimar, credem ca astfel de probleme trebuie abordate mai profund, trebuie consultate in prealabil, inclusiv cu partenerii din Alianta. In acest caz, domnul Ghimpu a actionat din proprie initiativa. Desigur, era necesar ca denumirea comisiei sa fie aleasa mai atent. Aceasta trebuie sa condamne nu comunismul, ci actiunile acelui regim. Sunt intrebari si in ceea ce priveste unii membri ai comisiei, dar nu voi da acum nume", a declarat liderul PD.

Lupu nu este de acord nici cu ridicarea unui monument in memoria victimelor evenimentelor postelectorale din aprilie si nici cu ideea de redenumire a unei strazi din capitala "7 aprilie".

"Pana nu avem rezultatele comisiei de investigare a evenimentelor din 7 aprilie, nu trebuie intreprinse actiuni de eroizare sau eternizare a acestora. Suntem impotriva acestei initiative, care arata ca o incercare grabita a unor politicieni de a ridica un monument propriei veniri la putere. Banii pentru ridicarea monumentului si confectionarea placutelor cu denumirea noii strazi mai bine ar fi dati familiilor celor care au decedat atunci", a comentat Lupu.

Liderul PD, care s-a declarat, in repetate randuri, moldovean, spune ca problemele legate de identitate, limba si istorie sunt "problemele blestemate ale moldovenilor".

"Oamenilor li se creeaza impresia ca initiativele legate de aceste probleme sunt special inaintate pentru a distrage atentia societatii de la incapacitatea puterii de a conduce eficient tara. Aceste metode erau utilizate de fosta guvernare, iar o parte din actuala conducere calca pe aceeasi grebla", a afirmat Marian Lupu.

"Problemele blestemate ale moldovenilor trebuie lasate pe seama savantilor si a timpului", a mai declarat liderul Partidului Democrat de la Chisinau.

Saptamana trecuta, inainte de vizita presedintelui Traian Basescu la Chisinau, ministrul roman de externe Teodor Baconschi a declarat ca moldovenismul este un construct etnic si geopolitic artificial care continua sa perturbe relatiile diplomatice in acesta parte a lumii, iar Romania respinge orice demers menit sa acrediteze ideea unei natiuni si a unei limbi distincte de cea romana.

Citeste si:
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
Președintele Consiliului Național al ALDE Cristian Dima a lansat vineri, 17 septembrie, o invitație către liderul PNL Ludovic Orban să se înscrie în ALDE în cazul în care va pierde...
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, vineri, că USR PLUS nu va sprijini un guvern minoritar, menţionând că experienţa României cu astfel de guverne este una "proastă"....
Sursa: rNews