Rromii cer demisia ministrului Baconschi in fata Muzeului Antipa

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 16:18
1597 citiri
Rromii cer demisia ministrului Baconschi in fata Muzeului Antipa

In jur de 200 de persoane venite din toata tara s-au adunat miercuri in jurul pranzului in fata Muzeului Antipa din Bucuresti, la apelul Aliantei Civice a Romilor si al organizatiei Romani Criss, pentru a cere demisia ministrului de externe Teodor Baconschi, pe care il acuza de discriminare si rasism.

Protestatarii au venit din Craiova, Timisoara, Constanta, Cluj, Salaj, Hunedoara si Bucuresti si striga "Jos Baconschi!" si "Nu suntem hoti!". Ei au pancarte pe care scrie "Baconschi, ministru de extreme", "Arestati-ne, suntem romi, deci infractori", "Demnitatea romilor nu se negociaza", "Demisia de onoare+scuze publice=Demnitate".

Protestul, autorizat potrivit organizatorilor, a inceput in jurul orei 13.00. In fata Muzeului Antipa a fost ingradit locul unde se desfasoara manifestatia, care este supravegheata de jandarmi. Circulatia rutiera in zona se desfasoara normal.

Ministrul Teodor Baconschi este acuzat de rasism de mai multe organizatii neguvernamentale din Coalitia Antidiscriminare, din cauza unor afirmatii pe care le-a facut la 11 februarie, la intalnirea cu secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.

Ministrul Baconschi a afirmat, vorbind despre comunitatea romana din Franta: "Avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie roma". Potrivit organizatiilor societatii civile, afirmatiile lui Baconschi, prin care asociaza infractionalitatea cu etnia, aduc atingere demnitatii membrilor etniei rome, cetateni romani si europeni, si incalca legislatia romaneasca si europeana in domeniul nediscriminarii.

Formula a fost ulterior indepartata din declaratia ministrului postata pe site-ul MAE, iar ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, i-a invitat la o dezbatere pe reprezentantii organizatiilor neguvernamentale care au apreciat ca rasiste declaratiile sale. Unele organizatii, printre care Alianta Civica a Romilor, au refuzat insa invitatia la dialog. Ministrul de externe a precizat marti ca propunerea de a dialoga ramane deschisa.

Tot marti, intrebat in legatura cu faptul ca i s-a cerut demisia dupa declaratia de presa de la intalnirea din 11 februarie cu secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, Baconschi a spus ca "diversitatea opiniilor este absolut libera".

"Eu am avut o clarificare cat se poate de onesta a declaratiilor respective din 11 februarie, pe care le-am explicat. Am spus ca am facut un elogiu al comunitatii romanesti din Franta, pe care o cunosc personal, ca aceasta comunitate este formata din oameni bine pregatiti si integrati profesional si ca rata infractionalitatii din cadrul comunitatii romanesti din Franta nu este mai mare - e naturala, in sensul ca nu este mai mare decat in alte comunitati straine din Franta sau din alte tari. Ceea ce e perfect adevarat. Nu avem o exceptie negativa, specifica comunitatii romanesti din Franta", a precizat ministrul de externe.

De altfel, ministrul roman de externe si-a facut mea culpa, marti, pentru cuvantul "fiziologic" folosit in declaratia despre romi, pentru care ulterior a fost acuzat de rasism si i s-a cerut demisia, dar a repetat ca expresia, folosita fara intentia de a jigni, a fost scoasa din context. "Intentia mea era de a spune ca, in fond, in orice comunitate ai o rata de infractionalitate care este cumva obisnuita, naturala. Am iesit in apararea intregii comunitati romanesti, pe ideea ca nu exista printre romanii din Franta, fie ei de etnie romana sau roma, o rata mai mare decat in comunitatea marocana, algeriana sau oricare alta", a explicat Baconschi, prezent la dezbaterea "Migratia si incluziunea romilor in spatiul european", la care au luat parte circa 15 organizatii ale romilor.

Explicatia ministrului de Externe a fost acceptata de mai multe organizatii ale romilor prezente la dezbatere.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#protest rromi Teodor Baconschi, #cer demisia ministrului Agriculturii , #stiri Teodor Baconschi