Teodor Baconschi merge luni in vizita in Grecia

Duminica, 28 Februarie 2010, ora 23:26
761 citiri
Teodor Baconschi merge luni in vizita in Grecia

Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, face luni o vizita in Grecia, a anuntat MAE dupa intrevederea secretarului de stat Doru Costea cu Spyros Kouvelis, viceministrul grec al afacerilor externe, responsabil cu problematica economica.

Aflat in vizita in Romania, Spyros Kouvelis a avut joi o intrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri globale din MAE, cu care a discutat, printre altele, subiecte legate de actuala criza economica si financiara internationala, investitiile grecesti in Romania, in special in sectorul bancar.

In cadrul vizitei, ministrul roman de Externe va avea intrevederi cu George Papandreou, prim-ministru si ministru al Afacerilor Externe al Republicii Elene, precum si cu Dimitris Droutsas, ministru supleant al Afacerilor Externe al Republicii Elene.

Pe agenda discutiilor se afla stadiul relatiilor bilaterale dintre cele doua tari, precum si problematica regionala, cu accent pe evolutiile din Balcanii de Vest si cooperarea in zona Marii Negre, inclusiv proiectele avute in vedere in cadrul Sinergiei Marii Negre si dialogul in cadrul structurilor de cooperare sub-regionala.

Totodata, in cadrul discutiilor se vor aborda teme de actualitate aflate pe agenda europeana, precum criza economico-financiara, extinderea UE, securitatea energetica si Parteneriatul Estic.

Grecia are in prezent una dintre cele mai dificile situatii economice din Uniunea Europeana si din randul tarilor din zona euro.

Mai multi analisti ai unor mari banci internationale au sustinut in ultimul timp ca Romania este unul din cele mai expuse state la criza bugetara a Greciei, dupa Bulgaria.

Potrivit economistilor de la Citigroup, principalul risc de contagiune este pe canalul bancar, in conditiile in care deficitul bugetar enorm al Greciei, de 12,7% din PIB in 2009, "ar putea impinge bancile elene sa-si reduca bilanturile in regiune, ceea ce va restrange puternic disponibilitatea creditului".

Bancile elene controleaza circa 15% din piata bancara romaneasca, fata de 28% in Bulgaria. Alte doua canale sunt comertul exterior si investitiile elene, insa Romania este mai putin expusa.

Principalele subsidiare de banci grecesti din Romania sunt Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank Romania, Emporiki Bank, Alpha Bank, ATEbank Romania si Marfin Popular Bank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Teodor Baconschi Grecia, #vizita Baconschi Grecia , #stiri Teodor Baconschi