Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu va aborda problema Schengen la Consiliul European

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 17:06
1370 citiri
Basescu va aborda problema Schengen la Consiliul European
Foto: napocanews.ro

Presedintele Traian Basescu va aborda problema aderarii la Schengen la Consiliul European din 17 octombrie, spune ministrul de Externe Teodor Baconschi, asigurand ca Romania mentine tema pe ordinea de zi in pofida voturilor negative exprimate de Olanda si Finlanda.

Ministrul Teodor Baconschi a declarat, intr-un interviu pentru cotidianul german FAZ, ca Romania a investit mai mult de un miliard de euro in dotarea conform standardelor Schengen.

"Am dotat intreaga frontiera cu cea mai moderna tehnica EADS. Posibilitatile noastre de a apara frontiera estica au fost verificate si confirmate de sapte misiuni de evaluare ale UE. Consiliul JAI a confirmat aceasta in iunie si in Parlamentul European toate familiile politice au votat pentru aderarea noastra la Schengen. Exista deci majoritati clare", a afirmat ministrul de Externe.

El a reamintit, de asemenea, ca Romania a acceptat solutia de compromis a aderarii in etape la Schengen, propusa de Franta si Germania, care prevede liberalizarea transportului aerian si maritim in 2011, apoi a transportului terestru, in 2012.

Ministrul Teodor Baconschi a mentionat, totodata, ca, prin conectarea Romaniei la Sistemul de Informatii Schengen, au fost identificati si prinsi sute de criminali. "Au existat progrese substantiale in domeniul justitiei si in combaterea coruptiei. Amintesc numai marea operatiune impotriva coruptiei la vami - au existat acolo aproape 200 de arestari. Exista vointa politica pentru depasirea tuturor problemelor", a subliniat seful diplomatiei romane.

El a asigurat ca Romania doreste sa continue dialogul cu Helsinki si Haga si a notat ca este vorba si despre increderea reciproca in ceea ce priveste aderarea la Schengen. "Toti trebuie sa respecte regulile, chiar si partenerii nostri. Nu se pot schimba regulile in timpul jocului", a punctat ministrul roman de externe.

Intrebat daca Bucurestiul conteaza si pe sprijinul Berlinului, ministrul Teodor Baconschi a aratat ca Germania a colaborat foarte serios cu Romania la aplicarea standardelor Schengen. "Ceea ce avem nevoie acum este un calendar, o exit-strategy din acest blocaj. Masura dubla nu ajuta Europa in viitor", a avertizat seful diplomatiei romane.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Romania aderare Schengen, #summit aderare, #calendar aderare Schengen, #sprijin extern Romania Schengen , #Traian Basescu