Partidul democrat liberal se afla in sondajele de opinie, realizate in randul votantilor din tara, undeva sub PSD si PNL, indiferent de cine a realizat studiul sociologic.
Dincolo de cifre, care pot fi sau nu tocmai exacte si conforme cu realitatea, exista o tendinta evidenta a electoratului de a se indeparta de PDL. In primul rand din cauza efectelor dezastruoase ale masurilor pe care le-au adoptat in ultimul an. Apoi, din cauza lipsei de reactie eficienta si vizibila in fata crizei economice.
Desi partidul nu a abandonat speranta recastigarii electoratului autohton, prin pomparea de fonduri in teritoriu, prin promisiuni de reluare a cresterii economice sau majorari de salarii si pensii ori chiar prin radicalizarea discursului de diabolizare a Opozitiei si identificare a "dusmanilor" de tara si "adevaratilor" vinovati (mereu altii) si responsabili pentru falimentul statului social, asteptarile nu pot fi prea mari in viitorul apropiat. Asadar, nu in tara are PDL de castigat, ci in afara ei.
Pentru ca nu pot fi siguri insa ca aceste tehnici de "recucerire" a electoratului din tara va da rezultatele de care ei au nevoie, pentru a supravietui in batalia politica ce va urma pentru alegerile din 2012, reprezentantii partidului democrat liberal au lansat planul B de urgenta - apelul la a doua Romanie, cea din diaspora. Cum este posibil? Proiectul ministrului Teodor Baconschi care prevede introducerea votului prin corespondenta, care poate sa le aduca astfel cel putin milion de voturi.
In afara Romaniei se presupune ca exista intre trei si cinci milioane de romani, iar acest urias potential electoral este vizat acum de partidul democrat liberal. Se stie, din experienta alegerilor din trecut, ca diaspora romaneasca a votat preponderent in favoarea PDL sau a candidatului sau la prezidentiale - Traian Basescu.
Introducerea votului prin corespondenta ar facilita foarte mult cresterea numarului de votanti, iar speranta ca romanii din strainatate, nefiind afectati foarte mult de masurile guvernarii actuale, si-ar pastra intentiile de vot din trecut, ar face ca la viitoarele alegeri PDL sa se mentina in carti pentru un rezultat bun.
Masura a fost sustinuta public si de Traian Basescu, dupa ce ea a fost lansata de ministrul de Externe. Calculele sunt simple. In strainatate ajung mai greu efectele concrete ale guvernarii echipei Basescu - Boc, insa mesajele lor, demagogiile si sloganurile, intentiile si promisiunile razbat mult mai usor. Propaganda va avea grija ca fratii, parintii si prietenii sa perceapa doar dulceata realitatii romanesti.
Insa prognoza si socotelile pedelistilor ar putea fi date peste cap chiar de catre cei asteptati sa revigoreze partidul afla acum in cadere libera. Pentru ca oricat ar incerca sa-i amageasca pe romanii din diaspora, pana si ei, de peste mari si tari, vad, aud, judeca si inteleg ca greutatile din prezent, derapajele si balbaielile cvasi - permanente isi au orginea, toate, in incapatanarea, incompetenta si inflexibilitatea guvernantilor.
Dintr-o arma care sa-i salveze de la prabusirea din sondaje si sa-i ajute sa revina la alegerile locale si generale din 2012, votul diasporei s-ar putea intoarce impotriva celor care acum pregatesc manevrarea lui. Nu ar fi trebui sa ne mire daca ceea ce isi imagineaza acum ca i-ar ajuta se va dovedi in final a-i ingropa si mai rau, intrucat reprezentantii partidului democrat liberal demonstreaza pe zi ce trece cat de rupti sunt de realitate.
Daca strategia PDL va fi insa una de succes, daca votul diasporei va inclina din nou balanta in favoarea lor, atunci nu mai trebuie sa ne mire ca reprezentativitatea alesilor nostri tinde spre zero. In tara vor vota cei care primesc cadouri galeti, prosoape si batiste, in strainatate vor vota cei care nu mai locuiesc in tara de ani de zile si traiesc din amintiri.
Astfel, in curand vom deveni cu totii, cei care inca am mai ramas pe aici, un popor care traieste din amintirile trecutului. Nu pentru ca am avea un trecut, ci pentru ca vom avea un viitor in ca nimeni nu mai crede cu adevarat. Unii pentru ca au ales sa fie in alta parte, iar altii pentru ca si l-au vandut pe o ceapa degerata.