Teodor Baconschi s-a intalnit cu omologul sau din R. Moldova

Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 08:49
1014 citiri

Ministrii de externe roman si moldovean au avut o prima intrevedere de la investirea in functii, cu ocazia unei reuniuni informale organizate in Lituania, Teodor Baconschi si Iurie Leanca discutand inclusiv despre agenda vizitei la Chisinau a presedintelui Traian Basescu.

Seful diplomatiei moldovene i-a adresat omologului sau roman felicitari cu ocazia recentei investiri in functie si si-a exprimat speranta ca relatiile cu Republica Moldova se vor afla pe agenda prioritara a diplomatiei romane. Cei doi ministri au trecut in revista elementele principale ale relatiilor bilaterale si "au subliniat unanim evolutiile pozitive de substanta" survenite in ultimele luni, se arata intr-un comunicat al diplomatiei de la Chisinau. Cu titlu concret, precizeaza comunicatul, a fost abordata problema sprijinului financiar din partea Romaniei asupra caruia s-a convenit in timpul vizitei din luna noiembrie 2009 a premierului Vlad Filat la Bucuresti.

In acest context, potrivit MAE de la Bucuresti, seful diplomatiei romane a subliniat ca Romania sprijina Republica Moldova in efortul sau de a obtine ajutorul financiar necesar pentru combaterea efectelor crizei economice, in conditii avantajoase, atat in cadrul UE, cat si al institutiilor financiare internationale.

Pe de alta parte, interlocutorii au cazut de acord asupra importantei rolului Ministerelor de Externe de la Chisinau si Bucuresti in monitorizarea si incurajarea proiectelor bilaterale anuntate. Este vorba in primul rand de Acordul de mic trafic la frontiera, care asteapta sa treaca prin ultimele etape oficiale de ratificare inainte de a intra in vigoare, asigurand astfel libera circulatie a circa un milion de cetateni moldoveni pe o distanta de 30-50 de kilometri de granita cu Romania.

De asemenea, ministrii au facut un schimb de opinii asupra agendei vizitei presedintelui Traian Basescu la Chisinau, preconizata sa aiba loc la sfarsitul acestei luni, arata comunicatul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Teodor Baconschi, #Iurie Leanca, #Romania Republica Moldova diplomatie , #Traian Basescu