Ziare.com

Teodor Melescanu: Razboiul bate la usa! Doresc guvern de uniune nationala. De ce ar demisiona in 2016? Interviu video

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 12:24

   

Teodor Melescanu: Razboiul bate la usa! Doresc guvern de uniune nationala. De ce ar demisiona in 2016? Interviu video
Guvern de uniune nationala sau cu larga sustinere, recomasarea alegerilor parlamentare si prezidentiale, dar si reducerea numarului de parlamentari la 324. Acestea sunt cateva dintre obiectivele lui Teodor Melescanu in perspectiva castigarii alegerilor prezidentiale.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Teodor Melescanu s-a declarat gata sa demisioneze in 2016 daca pana atunci va fi realizata intreaga modificare de legislatie necesara pentru ca mandatul presedintelui sa fie redus la patru ani.

"Daca noi continuam sa dam mesaje disparate, daca nu suntem predictibili, daca nu ne tinem de cuvant, nu suntem cu adevarat parteneri pe masura a ceea ce reprezentam, adica cea mai mare dintre tarile mici ale UE. Suntem si noi in cladire, dar nu suntem la masa deciziilor. Lumea uraste lucrurile pe care nu le poate intelege", a explicat Teodor Melescanu.

Totodata, Teodor Melescanu se angajeaza sa fie "garantul institutiilor statului roman, intre care institutiile justitiei sunt importante. Nu voi accepta nimic care sa afecteze Justitia".

Pe cine vedeti viitorul presedinte al Romaniei?

Pe mine. Adica un om capabil sa ii adune pe romani, nu sa ii dezbine, care sa puna capat scandalurilor permanente intre presedinte si premier, bataii din Parlament, care sa asigure ca toate organismele Romaniei vor functiona bine in domeniul lor. Eu voi fi garantul ca fiecare va fi nu numai lasat, ci si sprijinit sa-si faca treaba.

Tara trebuie pusa pe roate lucrand impreuna si ma vad mai degraba ca un presedinte dirijor, armonizand interesele si preocuparile oamenilor, astfel incat ele sa fie comune, cel putin in zona intereselor vitale ale Romaniei.Daca aveti in fata un "cetatean turmentat", care nu stie cu cine sa voteze, ce ii spuneti? De ce sa puna stampila pe dvs?

Sa ma voteze daca vrea un presedinte cu experienta si expertiza necesare. Daca doreste un presedinte care sa reprezinte interesele tuturor romanilor, tot eu sunt singurul. Eu nu ma bat cu nicio tabara. Daca vrea un presedinte care sa readuca normalitatea, prin legalitate, sa discutam impreuna orice problema. Daca aveam un candidat care raspundea la aceste intrebari, nu as fi intrat in cursa prezidentiala, ci l-as fi sprijinit.Cum va finantati campania?

Eu nu voi face lansari faraonice, nu voi merge prin piete sa ofer concerte, mici si bere. Eu nu voi trage de oameni sa vina sa imi asculte discursurile. Eu ma voi duce spre ei si ma costa doar benzina si niste afise. Am un cont, RO12INGB0000999904588795, unde oamenii care doresc sa contribuie sunt bine veniti. Si un leu conteaza, pentru ca inseamna ca acel om are incredere in mine.Cine va ajunge in turul al doilea?

Probabil ca va fi Victor Ponta cu 30-35%, iar al doilea clasat va fi la o diferenta de vreo 10 puncte si dupa toate evaluarile eu voi fi acela.Cat aveti acum in sondaje?

20%. Nu am facut sondaje, dar am niste studii sociologice pe care ma bazez. Eu invit pe toata lumea sa vina la vot. Studiile sociologice estimeaza ca participarea va fi de 50-55%. 30% nu s-au hotarat. Eu mi-as dori sa ma voteze pe mine, dar e important sa vina lumea la vot indiferent pe cine voteaza.Pe ce criterii ati desemna premierul Romaniei?

Deocamdata il avem pe Victor Ponta, premier legitim, desemnat de o majoritate. In perspectiva, in primul rand, trebuie sa respecti ceea ce e legal. Daca avem o majoritate legal aleasa in Parlament, ea trebuie sa dea premierul.

Nu e treaba presedintelui sa sparga majoritati si sa creeze altele. Premierul este responsabilitatea majoritatii si cel pe care il va propune ea, cu acela voi lucra.

Dar si la ministri si la premier voi avea intotdeauna o intrebare de ordin profesional: are experienta si aptitudinile necesare pentru aceasta functie. E vorba despre criteriul profesionalismului. Acesta va fi pentru mine un lucru esential.

Si criteriul de integritate?

El apartine ANI.

Sunt totusi unele persoane cu un trecut controversat.

Nu ma intereseaza ce a fost, ci ceea ce va fi de acum inainte. Nu voi fi comentatorul evenimentelor din ultimii 25 de ani.Ce ar simti concret romanul dupa ce Teodor Melescanu ar ajunge presedinte?

Va simti ca statul functioneaza coerent, statul intr-un sens foarte larg. Ca presedinte, voi trage la aceeasi caruta cu toti ceilalti. Vorbesc despre caruta mare care se numeste Romania si, daca ea nu ne preocupa, se duce de rapa.

Cum veti aseza la aceasta caruta mare toti caii care acum trag fiecare la caruta lui?

Una dintre ideile mele este de creare a unui guvern de uniune nationala sau de largire a majoritatii. Suntem intr-o situatie foarte grea. Economic, Romania e confruntata cu mari probleme, mai ales la nivel micro, la nivelul vietii de zi cu zi motorul economic e gripat, de la micul intreprinzator, la marile companii.

Avem o problema si din punctul de vedere al securitatii noastre in zona. Razboiul bate la usa, avem conflictul din Ucraina. In zona Orientului Mijlociu avem Siria, avem Irakul cu Statul Islamic. E nevoie mai mult ca oricand de o adunare a tuturor fortelor care doresc sa lucreze pentru aceasta tara.

Nu trebuie sa cadem din nou in jocul "ce vine de la Opozitie e prost pentru majoritate" si invers. Daca il continuam, nu facem decat sa ne erodam orice sansa ca Romania sa devina un partener important si viabil in UE si NATO.

Cand ii intrebi pe americani, iti spun ca doresc o Romanie democratica, stabila si prospera. Pentru ca sunt interesati sa aiba un aliat functional. Lumea nu se uita doar la ce spunem, ci si la ce facem.

Daca aveti nevoie de niste bani si invitati pe cineva la masa pentru o discutie in sensul acesta, iar in fata oaspetilor incepeti sa va certati cu sotul, va mai scapati si o palma, bateti copilul, credeti ca ei vor fi interesati sa stabileasca o relatie cu dvs?

Daca noi continuam sa dam mesaje disparate, daca nu suntem predictibili, daca nu ne tinem de cuvant, nu suntem cu adevarat parteneri pe masura a ceea ce reprezentam, adica cea mai mare dintre tarile mici ale UE. Suntem si noi in cladire, dar nu suntem la masa deciziilor. Lumea uraste lucrurile pe care nu le poate intelege.Si cum veti determina Guvernul sa se tina de cuvant, sa aiba o politica predictibila?

Sunt parghii: refuzul de a promulga o lege, presedintele are un inalt grad de expunere mediatica, declaratiile lui au mare greutate, presedintele are dreptul de a face declaratii in Parlament, conduce sedintele de guvern la care participa, poate cere referendum.

Traian Basescu a folosit aceste instrumente si nu a reusit mare lucru.

Depinde in ce scop folosesti instrumentele acestea. Daca le folosesti in scopul de a aduna lumea, ea te va urma. Eu nu voi veni cu idei sau propuneri care sa ofere un sprijin cuiva impotriva altcuiva, ci doar intereselor fundamentale ale Romaniei.Alegerile parlamentare si cele prezidentiale ar trebui recomasate?

Intr-o luna dupa instalarea la Cotroceni voi prezenta un program de resetare a prevederilor constitutionale si a sistemului politic romanesc in acord cu realitatile de astazi. Dezvoltarile care au avut loc trebuie prinse in Constitutie.

Si una dintre chestiunile fundamentale va fi reducerea Parlamentului la 324 de parlamentari. Este radacina cubica din populatie, criteriul de reprezentare democratica.

Voi incuraja reducerea mandatului prezidential de la 5 la 4 ani. Am constatat ca in Romania coabitarea este aproape imposibila cand presedintele si premierul sunt din zone aflate in disputa.Dar daca sunt din aceeasi tabara nu apare riscul partidului-stat?

Da, poate fi o problema. Dar si ei isi asuma responsabilitatea si o data la 4 ani electoratul le spune punctul lui de vedere. Daca se modifica Constitutia, legea electorala si cea privind Parlamentul, voi sprijini ca inca din 2016 aceste alegeri sa fie impreuna.

Cum?

Mi-as depune mandatul fara cea mai mica problema. Eu propun oamenilor sa nu mai avem in fiecare an cate un rand de alegeri si, daca se realizeaza acest lucru in urmatorii doi ani, cum sa ma agat de mandatul de 5 ani? Ar insemna ca propunerea mea sa nu se realizeze practic decat in urmatorii 15-20 de ani.Este posibil ca una dintre primele decizii pe care ar trebui sa o luati in calitate de presedinte sa fie desemnarea unui sef pentru SIE. Ce criterii veti avea pentru propunerea sefilor serviciilor secrete?

Lucrul cel mai important este ca omul respectiv sa aiba bagajul de cunostinte necesar si sa aiba capacitatea sa fie in contact si sa discute cu toate fortele politice. Sa fie om deschis si acceptat ca interlocutor de toti liderii in Parlament.Ati pastra regula ca sefii serviciilor sa provina din Opozitie?

Eu sper sa avem pana atunci guvern de uniune nationala. Ca principiu, cred ca e o regula buna. Dar esentiale sunt experienta, profesionalismul, seriozitatea si, mai ales, dorinta de a servi interesele Romaniei.

In SIE nu exista nicio numire pe criterii politice. M-am dus la SIE insotit de geanta mea si asa am plecat. Tot ce aveam nevoie a fost oferit de serviciu, profesionist, fara implicare politica.Care este lectura dvs asupra scandalului Microsoft?

E o problema a justitiei. Niciodata nu ma voi amesteca in actul de justitie si nu voi spune ceea ce din punctul meu de vedere dovedeste un infantilism politic, ca indiferent ce decizie ia ICCJ eu tot o sa fac asa sau asa. Ca presedinte si chiar in calitate de candidat, nu poti sa spui asa ceva. Este o chestiune halucinanta.Va referiti la dl Ioahnnis?

Daca el a spus, ma refer la dl Iohannis. Si la oricine altcineva ar mai spune asa ceva.

Exista scenariul potrivit caruia candidatura dvs ar fi un "back-up" pentru liberali in ipoteza ca dl Iohannis ar fi declarat incompatibil in campanie.

Urasc ideea de a fi un candidat de "back-up". In perioada cat am fost director SIE am avut contacte saptamanale cu toate partidele politice, din momentul in care am hotarat sa imi prezint candidatura, am intrerupt orice contact. Nici cu liberalii, nici cu PDL, nici cu PSD nu am avut discutii. Nu mi-au facut oferte, nu le-am adresat cereri.

Sunt candidat independent si cine doreste sa ma sprijine poate sa o faca indiferent de partid, insa toate aceste partide au candidati proprii. Ar fi imoral din partea mea sa ma implic in discutii sau negocieri chiar daca ar fi vorba de colegii mei din PNL, de la care stiu ca pot conta pe un numar important de voturi.Dar in ipoteza caderii dlui Iohannis cate din voturile ACL ar veni spre dvs?

Marea majoritate. Dar ar veni si din alte parti, din zona cealalta, socialista. Eu sunt un politician de centru dreapta, dar candidez la functia de presedinte, care este una de reprezentare a tuturor romanilor. Indiferent cine ma va vota masiv, eu trebuie sa reprezint interesele tuturor, chiar a celor care au fost impotriva mea.Scandalul ofiterilor acoperiti este o tema reala sau o fumigena?

Este posibil sa fie o tema de campanie. La noi este o intreaga mitologie referitoare la serviciile care fac si desfac. Am simtit-o si eu pe pielea mea, ca director SIE. Desi tema de campanie e interesanta, ea va ramane strict la acest nivel, pentru ca potrivit legislatiei in vigoare nimeni nu are dreptul sa deconspire un ofiter de informatii sub sanctiunea legii penale.

Oricum chestiunea nu priveste SIE, care nu are niciun ofiter acoperit in nicio structura a statului, in presa, in ce vreti dvs., in Romania.Exista o lista a ofiterilor acoperiti, intr-un seif undeva?

Exista niste evidente, dar si o doza foarte mare de descentralizare. Evidentele care sunt nu folosesc la mare lucru, sunt cu alte nume decat cele reale.Sunt platiti cu state semnate de contabila serviciului de informatii?

N-am vazut asa ceva in realitatea din servicii. Dar eu cred ca pe oameni ii preocupa mai mult statul lor de plata decat altele prezentate pe la televizor.Credeti ca aceasta tema, care nu poate avea finalitate, dupa cum spuneti, si care a inflamat in opinia publica mitologia despre serviciile care fac si desfac, a fost lansata special pentru a intampina cu un fond sensibil candidatura dvs, venit direct din fruntea SIE?

Cred ca e o simpla coincidenta.Ce relatie vedeti in perspectiva cu Rusia?

Accentul e pus pe parteneriatul in materie de securitate cu SUA si pe participarea noastra la UE si NATO. Conditionarile sunt clare. Politica externa comuna a UE nu e insa obligatorie ca la zona economica si vamala. Nu e ca asomarea la sacrificarea porcului.

In politica externa exista o marja. Deci relatia cu Rusia trebuie bazata pe respect reciproc si respectarea principiilor dreptului international. Rusia e un partener economic si acum pentru Romania, vedeti firme rusesti in tara, relatia nu trebuie sa fie de segregare. Dar trebuie bazata pe interes reciproc si neafectata de interese politice.

E dificila acum o relansare a relatiilor economice, in conditiile sanctiunilor actuale impotriva Rusiei. Dar in perspectiva unei lumi care se normalizeaza, inclusiv cu ajutorul Romaniei, putem sa ne gandim la relatii pragmatice care nu pot sa fie insa in afara obligatiilor internationale si a calitatii noastre de tara NATO.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23441 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Doresc guvern de uniune nationala"

- shi cei paishpe candidatzi , sa fie declaratzi totzi cahtigatori shi sa conduca prin rotatzie!:o)))

"Teodor Melescanu: Razboiul bate la usa! Doresc guvern de uniune nationala. De ce ar demisiona in 2016?"

 

Romanii au talent, dar cam putina minte...

Nu e suficient ca Ponta mimeaza o dragalasenie si-o inocenta care au topit deja o multime de inimi materne, mai apare si domnul Melescanu care, inexplicabil de senin si de pacifist pentru cat de informat ar trebui sa fie, vrea sa-i reuneasca pe romani. Hotii cu pe pagubasii, victimele si calaii, intr-o pace pe care doar prostia romanilor o face posibila.
De unde seninatatea asta, domnule Melescanu? Nu vedeti ce se intampla in tara asta? Sunteti martor de 25 de ani la batjocorirea Romaniei de o banda de hoti travestiti, care in politicieni, care in afaceristi, iar dumnevoastra ne promiteti armonie? Adica scopul dumneavoastra este sa asterneti o crusta de uitare spre linistea celor care s-au facut boieri prin transformarea acestui popor in paria Europei?

 

Cine are nevoie de asa ceva ?!

Meleasca este un iliescu reloaded. Atita doar ca fata de original el este un dinozaur pitic in timp ca Iliescu a fost un megalodon al vechilor structuri. Cine are nevoie de asa ceva ?!

 

Daca asta il are la degetu mic pe ponta si pe stiu eu cati altii ...

Atunci e clar in ce directia se va duce romania: dictatura dirijata (fie comunista, fie nationalist-fascista)

Acum, privind inapoi, e clar la ce se referea cand zicea:

"Pe cine vedeti viitorul presedinte al Romaniei?

Pe mine. Adica un om capabil sa ii adune pe romani, nu sa ii dezbine, care sa puna capat scandalurilor permanente intre presedinte si premier, bataii din Parlament, care sa asigure ca toate organismele Romaniei vor functiona bine in domeniul lor."

Normal ca nu vor mai fi scandaluri daca el ii controleaza pe toti prin varii metode, stiindu-le secretele murdare, santajandu-i si avandu-i pe altii ca agenti sub acoperire: Ponta

A mai si zis ca:
"Tara trebuie pusa pe roate lucrand impreuna si ma vad mai degraba ca un presedinte dirijor"

A ZIS-O FARA PIC DE JENA, ca se vede dirijor ... de la dirijor la dictator e doar o litera distanta ... 8 in loc de 7 litere ... mai e altceva de zis?

 

Dezvaluire SOCANTA, dati mai departe!

PONTA
PUTIN
.. acelasi numar de litere si ambele incep cu P. Si prenumele lor tot cu litera V incep.
ce ***, votam cu rusii?! ii invitam sa ne invadeze, pradeze tara si violeze femeile?

vladimir ponta
victor putin

pardon

viorel Putin
vladimir Ponta

la ***, iar am gresit

Victor Putin
Vladimir Ponta

e bine?

Dati mai departe pe facebook, spuneti tuturor sa stie si poate asa vom evita ceva jenant, umilitor si nu vor fi mai mult de 10% din tara suficient de tradatori sa-l voteze pe Ponta!

 

Dca

candidatul are in vedere Constitutia, nu poate spune decat generalitati corecte politic, precum T.Melescanu.T.Basescu a generat un model de "sef de stat" nu presedinte, insasi cuvintele indica diferenta, astfe incit asteptarile de discurs si in consecinta discursul urmeaza modelul Basescu, cu incudere de teme care nu au legatura cu prerogativele si puterea presedintelui, destul de restranse.

 

din 89 si pană in prezent securistii si sarlatanii

au mancat tara. De regulă mos crăcin ne aduce vorbe bune nu sperietori. Să spună aceste basme nepotilor lui, asta dacă are, dacă ni mai bine rămane unde fusese uns de pretenul traian. Romanul s-a desteptat, nu mai voteayă fantome, securisti si sarlatani. Ponta va fi viitorul presedinte, si ca fost procuror va reinstaura statul de drept in romania, care a fost făcut pres de 10 ani de către băsescu si clica lui de hoti si evazionisti.

 

Aventura lui Melescanu se va termina inca din turul 1 al alegerilor

Vointa populara nu poate fi deturnata peste noapte de candidati intempestivi care nu reprezinta nimic

 

Daca dl Melescanu intra in turul doi..

..atunci trebuie sa credem ca serviciile sunt mai tari decat votul .

 

Melescanu candideaza la categoria figuranti, impreuna cu Szila

Szilagy si Rotaru - Nici macar nu coteaza la agentiile de pariuri

Misterioasa candidatura astuia!

Chiar stranie!

 

Celalalt mare securist Maior si-a anuntat dorinta de-a fi PM

Melescanu presedinte, Maior PM si alti securisti ministri, ambasadori, la fel ca inainte de 89 si dupa 89. Serviciile mereu active vegheaza pentru fericirea noastra.

sa fie clar in aceasta tara nu va merge bine niciodata...

...atita timp cit cei care au gresit nu vor fi dovediti corect siiii pedepsiti exemplar,dar exemplar.Atita timp cit de exemplu vine un individ si fura Flota unei tari si banii de modernizare, apoi isi schimba singur procurorul care ii acheta cazul cu un altul, sluga, pentru a opri ancheta,si in plus isi modifica singur legea pentru a i se prescrie fapta, si un astfel de individ scapa nepedepsit....Pai Romania nu are nici o sansa cu asa exemple,nici una.Cind copilul este obraznic peste masura atunci esti un papagal prost in ochii musafirului daca nu-l plesnesti,chiar de fata cu acesta.

 

In tara asta nu va fi bine niciodata atata vreme

cat rudele lui Vanghelie au putut sa se inmormanteze in locul de veci al lui LAHOVARY ' la Bellu ......

http://www.historia.ro/exclusiv_web/actualitate/articol/vanghelie-isi-ingroapa-***-cripta-familiei-generalului-iacob-lah

Nici o problema , o gloata flamanda dar posesoare de puterea unui vot va hotara pe mai departe cum va derula Marea Escrokerie Nationala .
Secu s-a rasucit ca sarpele in calduri si s-a impropietarit cu averi , cu si mai mare putere ...
Mele e doar un mic apendice al Sistemului .... de regula lumea se opereaza ca deranjeaza la buda .....

Intentia e buna, dar....

...cu UDMR-ul si planul lor mizerabil de autonomie, o sa fie greu de pus in aplicare ''uniunea naționala´´!!! Trimitem la plimbare definitiv pe cei ce nu se simt romani, măcar din viata politica si apoi mai vorbim...

 

Draga Stolo

Au trecut 10 ani si nu ti-ai mai depus candidatura.Cat de rau
imi pare,draga Stolo!L-ai lasat pe Mele sa-ti ia caimacul si zau ca nu are nimic in plus fata de tine,poate doar niste ani in plus in sacosa.Da,dar asta poate sa insemne si niste stelute in plus.draga Stolo.Experienta sau expertiza, nu poate fi decat un pic mai mare pentru a accede la o asa functie, cum ii ziceti voi pe la PCR.Colegi de partid din vremuri de mult trecute,puteti prin forta de care dispuneti sa le reinviati,sa ne aduceti din nou la masa pe Maica Rusia si sa ne lasati cu adevarat in c...l gol,pentru ca asa sunt indicatiile.Mosulica asta care se uita cu jind la
cucuveaua de la Cotroceni,cu ce este mai bun decat tine?De ce nu i-au facut un loc caldut si lui la UE?De ce trebuie sa ne impartaseasca noua expertiza lui comunistoida?Stau si ma intreb daca am avut un presedinte sarac si cinstit,apoi unul mancat de colegii vostri nesatui,am avut parte de unul
care se dadea mare jucator(de poker),acum vor sa ne puna un dirijor.in 2016 ce ne vor instala la Cotroceni vecin cu cucuveaua?De ce n-au facut saltul acum?De la Spitalul 9 se ajunge foarte usor la Cotroceni,daca timp de 25 de ani ne-au tinut numai la teatru era normal sa ne ofere si o alta fata a nebuniei halucinante din Romania.

 

cam asa e ....

mai elevat exprimat ....

melescanu a fost pus sa candideze pentru a faramita si mai mult

concurenta impotriva lui ponta.
altfel, sansele lui de a ajunge presedinte sunt egale cu ale mele...

 

Razboiul 'bate...' in teava de gaz

d-le Melescanu .

 

@Mos bazil-razboiul bate.....

Sa vezi cand ne-o taie,cum umbla astia la rezervele nespuse
pana acum.

O sa auziti cum 'bate' si prin calorifere .

Cum bate vintul prin buzunarele romanilor nu se aude doar se simte.


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor