Teodor Melescanu: Razboiul bate la usa! Doresc guvern de uniune nationala. De ce ar demisiona in 2016? Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 12:24
23866 citiri
Teodor Melescanu: Razboiul bate la usa! Doresc guvern de uniune nationala. De ce ar demisiona in 2016? Interviu video

Guvern de uniune nationala sau cu larga sustinere, recomasarea alegerilor parlamentare si prezidentiale, dar si reducerea numarului de parlamentari la 324. Acestea sunt cateva dintre obiectivele lui Teodor Melescanu in perspectiva castigarii alegerilor prezidentiale.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Teodor Melescanu s-a declarat gata sa demisioneze in 2016 daca pana atunci va fi realizata intreaga modificare de legislatie necesara pentru ca mandatul presedintelui sa fie redus la patru ani.

"Daca noi continuam sa dam mesaje disparate, daca nu suntem predictibili, daca nu ne tinem de cuvant, nu suntem cu adevarat parteneri pe masura a ceea ce reprezentam, adica cea mai mare dintre tarile mici ale UE. Suntem si noi in cladire, dar nu suntem la masa deciziilor. Lumea uraste lucrurile pe care nu le poate intelege", a explicat Teodor Melescanu.

Totodata, Teodor Melescanu se angajeaza sa fie "garantul institutiilor statului roman, intre care institutiile justitiei sunt importante. Nu voi accepta nimic care sa afecteze Justitia".

Pe cine vedeti viitorul presedinte al Romaniei?

Pe mine. Adica un om capabil sa ii adune pe romani, nu sa ii dezbine, care sa puna capat scandalurilor permanente intre presedinte si premier, bataii din Parlament, care sa asigure ca toate organismele Romaniei vor functiona bine in domeniul lor. Eu voi fi garantul ca fiecare va fi nu numai lasat, ci si sprijinit sa-si faca treaba.

Tara trebuie pusa pe roate lucrand impreuna si ma vad mai degraba ca un presedinte dirijor, armonizand interesele si preocuparile oamenilor, astfel incat ele sa fie comune, cel putin in zona intereselor vitale ale Romaniei.

Daca aveti in fata un "cetatean turmentat", care nu stie cu cine sa voteze, ce ii spuneti? De ce sa puna stampila pe dvs?

Sa ma voteze daca vrea un presedinte cu experienta si expertiza necesare. Daca doreste un presedinte care sa reprezinte interesele tuturor romanilor, tot eu sunt singurul. Eu nu ma bat cu nicio tabara. Daca vrea un presedinte care sa readuca normalitatea, prin legalitate, sa discutam impreuna orice problema. Daca aveam un candidat care raspundea la aceste intrebari, nu as fi intrat in cursa prezidentiala, ci l-as fi sprijinit.

Cum va finantati campania?

Eu nu voi face lansari faraonice, nu voi merge prin piete sa ofer concerte, mici si bere. Eu nu voi trage de oameni sa vina sa imi asculte discursurile. Eu ma voi duce spre ei si ma costa doar benzina si niste afise. Am un cont, RO12INGB0000999904588795, unde oamenii care doresc sa contribuie sunt bine veniti. Si un leu conteaza, pentru ca inseamna ca acel om are incredere in mine.

Cine va ajunge in turul al doilea?

Probabil ca va fi Victor Ponta cu 30-35%, iar al doilea clasat va fi la o diferenta de vreo 10 puncte si dupa toate evaluarile eu voi fi acela.

Cat aveti acum in sondaje?

20%. Nu am facut sondaje, dar am niste studii sociologice pe care ma bazez. Eu invit pe toata lumea sa vina la vot. Studiile sociologice estimeaza ca participarea va fi de 50-55%. 30% nu s-au hotarat. Eu mi-as dori sa ma voteze pe mine, dar e important sa vina lumea la vot indiferent pe cine voteaza.

Pe ce criterii ati desemna premierul Romaniei?

Deocamdata il avem pe Victor Ponta, premier legitim, desemnat de o majoritate. In perspectiva, in primul rand, trebuie sa respecti ceea ce e legal. Daca avem o majoritate legal aleasa in Parlament, ea trebuie sa dea premierul.

Nu e treaba presedintelui sa sparga majoritati si sa creeze altele. Premierul este responsabilitatea majoritatii si cel pe care il va propune ea, cu acela voi lucra.

Dar si la ministri si la premier voi avea intotdeauna o intrebare de ordin profesional: are experienta si aptitudinile necesare pentru aceasta functie. E vorba despre criteriul profesionalismului. Acesta va fi pentru mine un lucru esential.

Si criteriul de integritate?

El apartine ANI.

Sunt totusi unele persoane cu un trecut controversat.

Nu ma intereseaza ce a fost, ci ceea ce va fi de acum inainte. Nu voi fi comentatorul evenimentelor din ultimii 25 de ani.

Ce ar simti concret romanul dupa ce Teodor Melescanu ar ajunge presedinte?

Va simti ca statul functioneaza coerent, statul intr-un sens foarte larg. Ca presedinte, voi trage la aceeasi caruta cu toti ceilalti. Vorbesc despre caruta mare care se numeste Romania si, daca ea nu ne preocupa, se duce de rapa.

Cum veti aseza la aceasta caruta mare toti caii care acum trag fiecare la caruta lui?

Una dintre ideile mele este de creare a unui guvern de uniune nationala sau de largire a majoritatii. Suntem intr-o situatie foarte grea. Economic, Romania e confruntata cu mari probleme, mai ales la nivel micro, la nivelul vietii de zi cu zi motorul economic e gripat, de la micul intreprinzator, la marile companii.

Avem o problema si din punctul de vedere al securitatii noastre in zona. Razboiul bate la usa, avem conflictul din Ucraina. In zona Orientului Mijlociu avem Siria, avem Irakul cu Statul Islamic. E nevoie mai mult ca oricand de o adunare a tuturor fortelor care doresc sa lucreze pentru aceasta tara.

Nu trebuie sa cadem din nou in jocul "ce vine de la Opozitie e prost pentru majoritate" si invers. Daca il continuam, nu facem decat sa ne erodam orice sansa ca Romania sa devina un partener important si viabil in UE si NATO.

Cand ii intrebi pe americani, iti spun ca doresc o Romanie democratica, stabila si prospera. Pentru ca sunt interesati sa aiba un aliat functional. Lumea nu se uita doar la ce spunem, ci si la ce facem.

Daca aveti nevoie de niste bani si invitati pe cineva la masa pentru o discutie in sensul acesta, iar in fata oaspetilor incepeti sa va certati cu sotul, va mai scapati si o palma, bateti copilul, credeti ca ei vor fi interesati sa stabileasca o relatie cu dvs?

Daca noi continuam sa dam mesaje disparate, daca nu suntem predictibili, daca nu ne tinem de cuvant, nu suntem cu adevarat parteneri pe masura a ceea ce reprezentam, adica cea mai mare dintre tarile mici ale UE. Suntem si noi in cladire, dar nu suntem la masa deciziilor. Lumea uraste lucrurile pe care nu le poate intelege.

Si cum veti determina Guvernul sa se tina de cuvant, sa aiba o politica predictibila?

Sunt parghii: refuzul de a promulga o lege, presedintele are un inalt grad de expunere mediatica, declaratiile lui au mare greutate, presedintele are dreptul de a face declaratii in Parlament, conduce sedintele de guvern la care participa, poate cere referendum.

Traian Basescu a folosit aceste instrumente si nu a reusit mare lucru.

Depinde in ce scop folosesti instrumentele acestea. Daca le folosesti in scopul de a aduna lumea, ea te va urma. Eu nu voi veni cu idei sau propuneri care sa ofere un sprijin cuiva impotriva altcuiva, ci doar intereselor fundamentale ale Romaniei.

Alegerile parlamentare si cele prezidentiale ar trebui recomasate?

Intr-o luna dupa instalarea la Cotroceni voi prezenta un program de resetare a prevederilor constitutionale si a sistemului politic romanesc in acord cu realitatile de astazi. Dezvoltarile care au avut loc trebuie prinse in Constitutie.

Si una dintre chestiunile fundamentale va fi reducerea Parlamentului la 324 de parlamentari. Este radacina cubica din populatie, criteriul de reprezentare democratica.

Voi incuraja reducerea mandatului prezidential de la 5 la 4 ani. Am constatat ca in Romania coabitarea este aproape imposibila cand presedintele si premierul sunt din zone aflate in disputa.

Dar daca sunt din aceeasi tabara nu apare riscul partidului-stat?

Da, poate fi o problema. Dar si ei isi asuma responsabilitatea si o data la 4 ani electoratul le spune punctul lui de vedere. Daca se modifica Constitutia, legea electorala si cea privind Parlamentul, voi sprijini ca inca din 2016 aceste alegeri sa fie impreuna.

Cum?

Mi-as depune mandatul fara cea mai mica problema. Eu propun oamenilor sa nu mai avem in fiecare an cate un rand de alegeri si, daca se realizeaza acest lucru in urmatorii doi ani, cum sa ma agat de mandatul de 5 ani? Ar insemna ca propunerea mea sa nu se realizeze practic decat in urmatorii 15-20 de ani.

Este posibil ca una dintre primele decizii pe care ar trebui sa o luati in calitate de presedinte sa fie desemnarea unui sef pentru SIE. Ce criterii veti avea pentru propunerea sefilor serviciilor secrete?

Lucrul cel mai important este ca omul respectiv sa aiba bagajul de cunostinte necesar si sa aiba capacitatea sa fie in contact si sa discute cu toate fortele politice. Sa fie om deschis si acceptat ca interlocutor de toti liderii in Parlament.

Ati pastra regula ca sefii serviciilor sa provina din Opozitie?

Eu sper sa avem pana atunci guvern de uniune nationala. Ca principiu, cred ca e o regula buna. Dar esentiale sunt experienta, profesionalismul, seriozitatea si, mai ales, dorinta de a servi interesele Romaniei.

In SIE nu exista nicio numire pe criterii politice. M-am dus la SIE insotit de geanta mea si asa am plecat. Tot ce aveam nevoie a fost oferit de serviciu, profesionist, fara implicare politica.

Care este lectura dvs asupra scandalului Microsoft?

E o problema a justitiei. Niciodata nu ma voi amesteca in actul de justitie si nu voi spune ceea ce din punctul meu de vedere dovedeste un infantilism politic, ca indiferent ce decizie ia ICCJ eu tot o sa fac asa sau asa. Ca presedinte si chiar in calitate de candidat, nu poti sa spui asa ceva. Este o chestiune halucinanta.

Va referiti la dl Ioahnnis?

Daca el a spus, ma refer la dl Iohannis. Si la oricine altcineva ar mai spune asa ceva.

Exista scenariul potrivit caruia candidatura dvs ar fi un "back-up" pentru liberali in ipoteza ca dl Iohannis ar fi declarat incompatibil in campanie.

Urasc ideea de a fi un candidat de "back-up". In perioada cat am fost director SIE am avut contacte saptamanale cu toate partidele politice, din momentul in care am hotarat sa imi prezint candidatura, am intrerupt orice contact. Nici cu liberalii, nici cu PDL, nici cu PSD nu am avut discutii. Nu mi-au facut oferte, nu le-am adresat cereri.

Sunt candidat independent si cine doreste sa ma sprijine poate sa o faca indiferent de partid, insa toate aceste partide au candidati proprii. Ar fi imoral din partea mea sa ma implic in discutii sau negocieri chiar daca ar fi vorba de colegii mei din PNL, de la care stiu ca pot conta pe un numar important de voturi.

Dar in ipoteza caderii dlui Iohannis cate din voturile ACL ar veni spre dvs?

Marea majoritate. Dar ar veni si din alte parti, din zona cealalta, socialista. Eu sunt un politician de centru dreapta, dar candidez la functia de presedinte, care este una de reprezentare a tuturor romanilor. Indiferent cine ma va vota masiv, eu trebuie sa reprezint interesele tuturor, chiar a celor care au fost impotriva mea.

Scandalul ofiterilor acoperiti este o tema reala sau o fumigena?

Este posibil sa fie o tema de campanie. La noi este o intreaga mitologie referitoare la serviciile care fac si desfac. Am simtit-o si eu pe pielea mea, ca director SIE. Desi tema de campanie e interesanta, ea va ramane strict la acest nivel, pentru ca potrivit legislatiei in vigoare nimeni nu are dreptul sa deconspire un ofiter de informatii sub sanctiunea legii penale.

Oricum chestiunea nu priveste SIE, care nu are niciun ofiter acoperit in nicio structura a statului, in presa, in ce vreti dvs., in Romania.

Exista o lista a ofiterilor acoperiti, intr-un seif undeva?

Exista niste evidente, dar si o doza foarte mare de descentralizare. Evidentele care sunt nu folosesc la mare lucru, sunt cu alte nume decat cele reale.

Sunt platiti cu state semnate de contabila serviciului de informatii?

N-am vazut asa ceva in realitatea din servicii. Dar eu cred ca pe oameni ii preocupa mai mult statul lor de plata decat altele prezentate pe la televizor.

Credeti ca aceasta tema, care nu poate avea finalitate, dupa cum spuneti, si care a inflamat in opinia publica mitologia despre serviciile care fac si desfac, a fost lansata special pentru a intampina cu un fond sensibil candidatura dvs, venit direct din fruntea SIE?

Cred ca e o simpla coincidenta.

Ce relatie vedeti in perspectiva cu Rusia?

Accentul e pus pe parteneriatul in materie de securitate cu SUA si pe participarea noastra la UE si NATO. Conditionarile sunt clare. Politica externa comuna a UE nu e insa obligatorie ca la zona economica si vamala. Nu e ca asomarea la sacrificarea porcului.

In politica externa exista o marja. Deci relatia cu Rusia trebuie bazata pe respect reciproc si respectarea principiilor dreptului international. Rusia e un partener economic si acum pentru Romania, vedeti firme rusesti in tara, relatia nu trebuie sa fie de segregare. Dar trebuie bazata pe interes reciproc si neafectata de interese politice.

E dificila acum o relansare a relatiilor economice, in conditiile sanctiunilor actuale impotriva Rusiei. Dar in perspectiva unei lumi care se normalizeaza, inclusiv cu ajutorul Romaniei, putem sa ne gandim la relatii pragmatice care nu pot sa fie insa in afara obligatiilor internationale si a calitatii noastre de tara NATO.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Teodor Melescanu candidat prezidentiale, #Melescanu guvern uniune nationala , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014