Melescanu da vina pe BEC pentru votul din diaspora: Nu a oferit clarificarile necesare. Daca timpul imi permite, voi vota la Paris

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 17:08
5917 citiri
Melescanu da vina pe BEC pentru votul din diaspora: Nu a oferit clarificarile necesare. Daca timpul imi permite, voi vota la Paris
Foto: Realitatea TV

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat ca BEC nu a oferit MAE clarificarile necesare privind suplimentarea numarului de sectii de votare in strainatate.

Totodata, Melescanu a subliniat ca va pleca la Munchen, sambata, urmand sa ajunga si la Paris, unde sa voteze pe parcursul zilei de duminica. Totodata, a reluat indemnul adresat romanilor din strainatate de a vota inca de la primele ore ale diminetii, pentru a evita aglomeratia.

In plus, a atentionat asupra necesitatii ca toti membrii desemnati in birourile sectiilor de vot sa fie prezenti.

Declaratiile sefului diplomatiei romane au loc cu doua zile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale, in contextul pregatirilor pentru organizarea votului in sectiile din diaspora.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile lui Teodor Melescanu:

- Doresc sa spun cateva lucruri inainte de a pleca.

- Maine ma voi afla la Munchen, pentru ca apoi sa merg la Paris, iar duminica, daca timpul imi va permite, voi vota la Paris.

- Suntem pregatiti pentru ziua de duminica, atunci cand se va desfasura al doilea tur de scrutin al prezidentialelor.

- Subliniez ce am spus foarte clar: Nu MAE organizeaza alegerile. BEC, impreuna cu BES, sunt responsabili pentru organizarea alegerilor, in calitate de unica autoritate cu atributii.

- MAE are exclusiv atributii logistice, administrative.

- BES este autoritatea care asigura inclusiv in ziua de 16 noiembrie organizarea acestui scrutin in strainatate, respectarea unitara si aplicarea atributiilor de catre toate institutiile.

- Demersurile concrete realizate de MAE pentru ameliorarea procesului de vot:

- La toate sectiile de votare din strainatate, unde a fost posibil, s-a suplimentat pana la numarul maxim posibil, 7, cabinele de votare si stampilele.

- MAE a pus la dispozitie personal suplimentar pana la maximul permis, 7 persoane.

- BES a selectat o lista de aproximativ 120 de persoane, considerand ca sunt suficiente pentru buna desfasurare a votului.

- BES este competent sa asigure completarea birourilor sectiilor de vot din strainatate.

- Au fost distribuite absolut toate materialele necesare votarii, inclusiv un numar suficient de buletine de vot.

- MAE a asigurat si personal de sprijin la sectii, care sa asiste pe toti cei care doresc sa voteze.

- Avem in mai multe zone voluntari din cadrul comunitatilor romanesti.

- Revin cu recomandarea ca cetatenii sa se prezinte la alegeri in primele ore ale diminetii, pentru a evita aglomerarea.

- Am facut demersuri azi pe langa toate partidele politice, rugand sa ia responsabilitatea in serios si sa comunice numele unor persoane despre care se stie sau au anuntat ca nu se vor prezenta la sectiile de votare din strainatate duminica.

- Am primit deja semnale, dau exemplul Londra, unde lista a fost completata pana la maximul permis de 7 cu personal MAE. Dar alti membri, reprezentanti ai partidelor, au anuntat ca nu se vor prezenta duminica la scrutin.

- Aceste chestiuni nu tin de MAE. MAE a pus la dispozitia BES suficient personal, nu numai pentru completare, ci si pentru inlocuirea membrilor.

- Am facut tot ce a depins de noi ca in ziua votului sa fie personal MAE suficient in sectiile electorale.

- Daca in ziua votului nu se vor prezenta toti membrii desemnati in birourile sectiilor din strainatate, atunci acestea nu vor putea functiona la capacitate maxima.

- In ce priveste suplimentarea numarului de sectii de votare, MAE constata ca BEC nu a oferit clarificarile necesare. Am facut tot ce este posibil si tot ceea ce tine de noi.

- Va asigur ca, de-a lungul intregului proces, MAE a colaborat si colaboreaza strans cu BES si a urmat si urmeaza intocmai deciziile acestuia si ale BEC.

- MAE a comunicat public toate demersurile si masurile adoptate in fiecare zi in acest interval.

- Va reamintesc ca, in perioada dinainte de alegeri si pe durata desfasurarii lor, conducerea MAE se va afla in diferite capitale europene. Colegii din conducere se vor afla la Londra, Bruxelles, Chisinau, Viena, Roma, Torino, Stuttgart si Dublin.

- Prezenta noastra este o dovada a faptului ca MAE este preocupat ca procesul de vot sa decurga fara incidente.

- Ma bucura ca presa si-a anuntat intentia de a relata asupra modului in care se desfasoara duminica votul in diferite locuri din strainatate, mai ales in Europa.

- Sunt convins ca se va putea vedea in mod real cum decurge votul din multiple perspective, inclusiv in alte localitati decat in capitale.

- Orice tentativa de politizare, orice tentativa de turism duminica in destinatii europene, in scopuri electorale, vor fi relatate de dvs. cu profesionalism.

- Cetatenii romani sa aiba incredere ca toti cei care se afla in serviciul MAE sunt doritori sa asigure un proces electoral eficient.

- Va multumesc.

Raspunsuri la intrebari:

- Orice membru care lipseste inseamna o reducere cu 15 la suta a celor care voteaza.

- Apelul pe care l-am facut e de asemenea foarte important: Sa vina cetatenii cat mai devreme cu putinta la vot.

Melescanu explica absenta de la comisia pentru diaspora: Perioada aglomerata, intalnire neaprobata

Solutiile MAE pentru diaspora: Melescanu voteaza la Paris. "Nu e vina mea, sunt ministru de o zi" (Video)

Biroul Electoral Central a comunicat de doua ori MAE ca poate infiinta noi sectii de votare intre cele doua tururi de scrutin prezidential, dar atat fostul, cat si actualul ministru de Externe au refuzat sa ia aceasta decizie, invocand o posibila incalcare a legii.

BEC ii spune si lui Melescanu ce i-a spus lui Corlatean: Se pot infiinta sectii suplimentare in strainatate

Votul in diaspora: Ce sustin Ponta, Corlatean si Melescanu si ce prevede, de fapt, legea

In ce il priveste pe Teodor Melescanu, acesta a fost invitat, miercuri, la audierile comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, din Camera Deputatilor, insa nu s-a prezentat.

Marti, acesta a afirmat ca a fost suplimentat bugetul MAE pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale. In plus, a precizat ca a trimis o serie de propuneri catre Biroul Electoral Central, care ar "fluidiza procesul electoral" si ar permite ca "300.000 - 400.000 de romani sa voteze in diaspora", avand in vedere ca la turul intai al alegerilor prezidentiale au votat 150.000 de romani in strainatate.

Citește și:
Cine este Ligia Deca, consiliera lui Iohannis aflată în cărți pentru a prelua ministerul Educației: "Profesionist cu o carieră impecabilă, neimplicată în politică"
Cine este Ligia Deca, consiliera lui Iohannis aflată în cărți pentru a prelua ministerul Educației: "Profesionist cu o carieră impecabilă, neimplicată în politică"
Principalul favorit în a prelua ministerul Educației după demisia lui Sorin Cîmpeanu este consilierul prezidențial Ligia Deca, una dintre persoanele care a lucrat la proiectul șefului...
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu a făcut vineri, 30 septembrie, precizări în legătură cu decizia sa de a demisiona din funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu susține că prin decizia sa a vrut...