Ce a inteles Melescanu din avertismentul lui Juncker pe Justitie

Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 21:29
9839 citiri
Ce a inteles Melescanu din avertismentul lui Juncker pe Justitie

Ministerul de Externe ofera, miercuri seara, o interpretare proprie si pozitiva a avertismentului de azi al presedintelui Comisiei Europene, transmis Romaniei dupa intalnirea de la Bruxelles cu Klaus Iohannis.

MAE de la Bucuresti a transmis un comunicat in care institutia condusa de Teodor Melescanu "apreciaza interventia publica a presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin care acesta recunoaste capacitatea mecanismelor democratice si constitutionale din Romania de a lua propriile decizii, in deplin acord cu valorile europene, creand premisele unui dialog echilibrat cu autoritatile romane".

Mai mult decat atat, MAE considera ca "mesajul inaltului oficial european raspunde astfel invitatiei la dialog lansate de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si de actualul prim-ministru al Romaniei, Viorica Dancila, cu ocazia discursului de investitura din Parlamentul Romaniei.

Din mesajul oficialului european reiese atat dreptul Romaniei de a adera la spatiul Schengen, cat si posibilitatea ca recomandarile Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) sa fie indeplinite pana la finalul mandatului actualei Comisii, care expira in anul 2019.

In plus, discutiile purtate la Bruxelles releva faptul ca Romania a realizat in ultimele luni toate demersurile necesare pregatirii adecvate a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, avand capacitatea de a exercita in bune conditii viitorul sau rol".

Redam exact declaratiile sefului CE de azi:

"Statul de drept a facut progrese remarcabile in Romania si este intr-un stadiu acceptabil si nu vom accepta ca Romania sa faca pasi inapoi. Trebuie sa fie un proces ireversibil. Am luat cunostinta ca am fost dezinformat, dar vreau sa va spun ca sunt bine informat in ce priveste deciziile legate de statul de drept. In Romania sistemul judiciar functioneaza si nu putem spune acelasi lucru despre toate statele membre".

"Daca Legile Justitiei raman asa cum au fost adoptate de Parlament, discutiile despre MCV si aderarea la Schengen se vor pune in alti termeni. Asteptam deciziile CCR si, daca totul decurge cum trebuie, trebuie sa acordam Romaniei locul cuvenit in Schengen. Nu trebuia sa tratam Romania ca pe tara de mana a doua".

Iata si declaratiile presedintelui Iohannis: Avem o problema majora cu Legile Justitiei si cu Codurile Penale. Pentru asta eu ma agit, se vede, nu se vede, e partea a doua

B.B.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Președintele PNL Florin Cîțu a declarat joi, 21 octombrie, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că ministrul Apărării Nicolae Ciucă este propunerea partidului de...
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Sursa: Ziare.com