Ce a vorbit Melescanu cu Boris Johnson si grupul estic al UE, inclusiv rebelii din Visegrad

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 09:43
4312 citiri
Ce a vorbit Melescanu cu Boris Johnson si grupul estic al UE, inclusiv rebelii din Visegrad

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a participat, duminica, la Londra, la invitatia omologului sau britanic, Boris Johnson, la o reuniune informala, alaturi de sefii diplomatiilor din Croatia, Bulgaria, Slovenia, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia (ultimii 4 formeaza Grupul de la Visegrad).

MAE informeaza intr-un comunicat de presa de luni ca aceasta reuniune de la Londra a oferit prilejul unui schimb de opinii pe teme de actualitate privind securitatea europeana si internationala.

Au fost abordate, printre altele, stadiul implementarii deciziilor Summit-ului NATO de la Varsovia, evolutiile regionale de securitate (Balcanii de Vest, vecinatatea estica, inclusiv Marea Neagra), dosarul nuclear iranian si situatia din Peninsula Coreeana.

Melescanu a subliniat importanta parteneriatului strategic cu Marea Britanie, a gradului ridicat de convergenta intre pozitiile de politica externa si securitate ale Romaniei, respectiv Marii Britanii, aceasta din urma avand una dintre cele mai importante prezente militare aliate in regiunea Marii Negre, pe toate categoriile de arme.

MAE subliniaza ca reuniunea nu si-a propus sa discute aspecte legate de dosarul Brexit, pentru care exista un cadru special de negocieri.

Amintim ca Teodor Melescanu a participat saptamana trecuta, la Budapesta, la reuniunea ministeriala a Grupului de la Visegrad (V4) cu Balcanii de Vest, la invitatia Ungariei.

Melescanu anuntase la inceputul lunii octombrie ca tara noastra ar fi interesata de "colaborarea cu tarile de la Visegrad".

"Romania este interesata de colaborarea cu tarile de la Visegrad. Odata cu preluarea presedintiei de catre Ungaria si abordarea unor subiecte care intereseaza si Romania, cum este problema Balcanilor, in mod evident ca am fost invitati si noi sa participam. In general, ca practica, participam ori de cate ori sunt teme de interes si pentru tara noastra", a atunci spus Melescanu.

Pozitia sa a fost criticata de presedintele Klaus Iohannis, care s-a pronuntat impotriva unei apropieri intre Romania si Grupul de la Visegrad.

"Nu avem aceleasi pareri, in opinia mea, in acest moment, o apropiere intre Romania si grupul de la Visegrad nu este realista", a spus Iohannis.

In plus, seful statului a calificat declaratiile politicienilor pe acest subiect drept "simple texte populiste".

Apropierea lui Melescanu de grupul statelor de la Visegrad este considerata o noua incercare de a realiza o punte diplomatica indirecta intre Bucuresti si Moscova, iar initiativa sa a reusit sa ridice semne de intrebare in randul partenerilor occidentali ai Romaniei.

Citeste si analiza Melescanu ii face cu ochiul lui Putin prin grupul de la Visegrad. Iohannis reactioneaza

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...