Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, este multumit ca romanii au ascultat apelul sau si s-au prezentat devreme la urnele din strainatate. Melescanu a vorbit de la Ambasada din Paris, unde, la ora 9.00, erau 1.500 de romani la coada la sectia de votare.
Melescanu a apreciat, pentru Digi24, "cat de eficient este mesajul pe care l-am transmis si eu, are un impact deosebit, e un numar impresionant de mare, sunt mai multi acum decat erau in seara turului intai", cand mii de oameni nu au reusit sa voteze si au intrat cu forta in ambasada incercand sa-si exercite acest drept.
Ministrul de Externe a explicat masurile organizatorice luate la sectiile de votare din Paris: "Daca in 2009 au fost cu o stampila au votat 3.800 de oameni, astazi cu doua sectii, 14 stampile, ar trebui sa ne ducem pana la 10.000 de oameni fara probleme".
"Procesul de vot merge foarte bine. (...) Functionarea cu noile masuri este ireprosabila", a intarit seful diplomatiei romane. Acesta a completat:"fac o treaba extraordinara in sectia de votare. Le doresc doar puterea de a rezista pana la ora 21:00 ca sa mearga in acelasi ritm".
Azi ne alegem presedintele LIVE
Chiar si in aceste conditii, Melescanu le recomanda "tuturor celor care s-ar putea simti descurajati de numarul mare (de oameni aflati la coada - n.red.), sa incerce sa voteze si la alte sectii".
Melescanu a precizat ca la sectiile de votare din Paris s-au prezentat toti reprezentantii partidelor, chiar si cei care nu mai au candidat in turul doi, si "au dat dovada de bunavointa pentru a ajuta".
Cu toate acestea, a spus seful diplomatiei romane, "cei care doresc sa vina la Paris ca sa voteze, ma refer inclusiv la mine, trebuie sa inteleaga foarte bine ca avand in vedere dorinta mare a celor care sunt aici de a vota, orice om care vine de acasa, unde putea vota foarte bine, la Paris, ca sa voteze, priveaza, de fapt, un alt roman din comunitate de dreptul de a-si exercita votul". Din acest motiv, a spus Melescanu, el nu a votat: "Nu, pentru ca v-am spus de ce. Nu cred ca noi trebuie sa venim ca sa votam aici. Putem vota in tara si sa lasam oamenilor de aici posibilitatea sa voteze".
Duminica, romanii merg la vot in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, in care ne vom alege presedintele pentru urmatorii 5 ani. Cei doi candidati sunt presedintele PSD Victor Ponta si presedintele PNL Klaus Iohannis.
Alegerile au fost marcate de un mare scandal - cel al votului romanilor din diaspora -, care a fost urmat de proteste vehemente in tara si in strainatate, dar si de inlocuirea ministrului de Externe, Titus Corlatean, cu Teodor Melescanu.
Viitorul presedinte isi va prelua mandatul pe 22 decembrie, la implinirea unui sfert de secol de la Revolutie, cand se vor incheia cei 10 ani ai celor doua mandate ale lui Traian Basescu.
De asemenea, este pentru a treia oara cand mandatul presedintelui va avea o durata de 5 ani, urmand sa se incheie in luna decembrie 2019, an in care, pe 1 iulie, Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene. In plus, este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Totodata, este pentru a treia oara dupa Revolutie cand un prim-ministru in functie candideaza la presedintia tarii, dupa Mugur Isarescu in anul 2000 si social-democratul Adrian Nastase in anul 2004, niciunul dintre ei reusind sa castige alegerile.