Melescanu acuza "fake news": Nu se pune problema aderarii la Grupul Visegrad

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 15:18
3134 citiri
Melescanu acuza "fake news": Nu se pune problema aderarii la Grupul Visegrad
Foto: Facebook / Ministerul de Externe

Romania nu va adera la Grupul de la Visegrad si nici macar nu exista o intentie a acestui grup de a se extinde, afirma ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu.

Precizarea vine in urma unei serii de consultari care au avut loc in ultima perioada intre seful diplomatiei romane si omologul sau ungar, ceea ce a determinat aparitia unor comentarii in spatiul public potrivit carora Romania s-ar putea alatura grupului eurosceptic din Europa Centrala.

Aceste comentarii au fost amplificate si de un controversat discurs tinut la Oradea, la inceputul acestei luni, de catre premierul ungar Viktor Orban, in care el i-a invitat pe romani sa se alature la ceea el a numit "povestea de succes" a grupului Visegrad.

Teodor Melescanu vine cu precizari.

"Grupul de la Visegrad este o structura de consultare intre patru tari, Cehia, Slovacia, Ungaria si Polonia. Nu exista nici cea mai mica intentie de a se extinde asupra altor tari. Este un format de consultare intre un grup de patru tari care considera ca au interese sinonime sau convergente pe temele legate de dezvoltarea economica, participarea la Uniunea Europeana, probleme de securitate.

Au fost foarte deschisi. Cel putin la ultima intalnire, domnul prim ministru Orban mi-a spus foarte clar ca nu exista nici cea mai mica intentie de extindere a Grupului de la Visegrad", a declarat Teodor Melescanu la RFI Romania.

In plus, ministrul de Externe a spus ca dezbaterea care a existat in spatiul public "face parte din categoria stirilor false care se propaga si creaza subiecte de presa".

Totusi, Melescanu a precizat ca "Romania are ca obiectiv fundamental, cel putin in aceasta perioada, dezvoltarea relatiilor cu tarile vecine, din zona noastra apropiata", subliniind ca in ceea ce priveste Grupul de la Visegrad interesul tine de Balcanii de Vest si europenizarea regiunii.

"Da, bineinteles. Nu avem alte teme. Ei au propria lor agenda pe care si-o urmaresc si pe care o respectam. In ceea ce ne priveste, evident, ca suntem interesati sa participam la cat mai multe consultari care sa permita Romaniei sa cunoasca foarte bine zona respectiva si care sa ne permita sa avem o politica externa coerenta", a mai spus ministrul de Externe.

Citeste mai multe despre Melescanu: Nu se pune problema aderarii la Grupul Visegrad! pe site-ul RFI Romania.

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...