Melescanu, aviz pozitiv la Externe: Nici Marea Neagra nu mai e un bun vecin

Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 13:30
6871 citiri
Melescanu, aviz pozitiv la Externe: Nici Marea Neagra nu mai e un bun vecin
Foto: Ziare.com

Teodor Melescanu, propus pentru functia de ministru al Afacerilor Externe, a declarat, miercuri, in cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, ca Romania si Republica Moldova se vor reunifica prin aderarea acesteia din urma la Uniunea Europeana.

"In legatura cu Republica Moldova, pozitia mea este foarte clara si simpla. Romania si Moldova vor fi tari care se vor reunifica prin intrarea Moldovei in UE, caz in care toate problemele care privesc frontiera vor fi doar probleme spirituale si nu probleme reale. (...) Acesta este modul in care vad eu realizarea acestui obiectiv national al Romaniei", a spus el.

Melescanu a adaugat ca Romania va sprijini evolutia pro-europeana a Republicii Moldova, prin aspecte concrete. In acest sens, el a mentionat ca din imprumutul din 150 de milioane de euro aprobat de Guvernul Ponta pana acum a fost acordata o singura transa.

"Mai sunt doua transe care trebuie sa fie rapid puse in aplicare si vom insista pentru acest lucru. Este nevoie ca cetatenii Republicii Moldova sa vada in mod practic ca Romania e o tara preocupata de dezvoltarea relatiilor cu Republica Moldova si care are in vedere si cresterea nivelului lor de trai.

Tot ce inseamna construirea de poduri, interconectarea retelelor electrice, a retelelor de gaze, toate aceste proiecte sunt menite sa dea acest mesaj foarte clar care se va rasfrange si asupra vietii fiecarui cetatean din Republica Moldova", a declarat Melescanu.

El a adaugat ca MAE va acorda un sprijin foarte ferm pentru deschiderea rapida a biroului NATO la Chisinau.

Melescanu: Nici Marea Neagra nu mai este un bun vecin

Teodor Melescanu a abordat si chestiunea implicarii Romaniei in rezolvarea conflictului transnistrean.

"Romania nu s-a retras, Romania a fost scoasa din structura care negocia pe problemele Transnistriei. (...) Planuri existente sunt foarte multe, (...) dar in realitate trebuie sa existe si o disponibilitate din partea principalilor jucatori din acest domeniu, pentru a gasi o solutie la problema Transnistriei.

Principalii jucatori sunt: Federatia Rusa, Moldova si Ucraina. Ceea ce putem face si trebuie sa facem mult mai serios este implicarea noastra in troica in care este reprezentata si UE si sa facem auzita vocea noastra si ideile pe care le avem in legatura cu rezolvarea conflictului transnistrean", a precizat el.

Dezvoltand chestiunea relatiilor cu tarile vecine, Melescanu a spus ca el concepe politica externa a Romaniei "sub aspectul unor cercuri concentrice".

"Prima prioritate pentru mine sunt tarile vecine. Din pacate, la ora actuala, relatiile noastre cu vecinii nu sunt relatii foarte bune sau asa cum le-am dori noi. Pana acum aveam o zicala, spuneam ca cel mai bun vecin al Romaniei este Marea Neagra.

Nici macar Marea Neagra nu mai este un bun vecin prin (...) schimbarea dramatica a echilibrului strategic in aceasta zona. In aceeasi prima zona intra Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova si Ucraina. Sunt tari vecine - pentru toate avem in programul de guvernare prevazute foarte multe lucruri", a explicat el.

Melescanu a reamintit ca in 1996 a negociat si semnat la Timisoara Tratatul de baza dintre Romania si Ungaria.

"Parteneriatul strategic - care a fost si el unul dintre documentele importante - a ramas, din pacate, la nivel de document. Va asigur (...) ca printre primele actiuni pe care le voi face vor fi cele legate de tarile vecine, evident, Ungaria fiind una dintre ele", a mentionat el.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Gabriela Firea după decizia comasării alegerilor: ”Am votat să avem liste comune la europarlamentare cu PNL”
Gabriela Firea după decizia comasării alegerilor: ”Am votat să avem liste comune la europarlamentare cu PNL”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, că a votat ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu cele locale, iar PSD şi PNL să aibă liste comune la alegerile...
LIVE Declarațiile liderilor Coaliției după ce au votat comasarea alegerilor și au stabilit liste comune la europarlamentare
LIVE Declarațiile liderilor Coaliției după ce au votat comasarea alegerilor și au stabilit liste comune la europarlamentare
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, susțin miercuri, 21 februarie, o conferință de presă anunțată pentru ora 19.00 în cadrul căreia prezintă...
#Melescanu Romania Moldova reunificare UE, #Melescanu Moldova intrare UE, #Melescanu avizat pozitiv ministru , #ministru de Externe