Melescanu, aviz pozitiv la Externe: Nici Marea Neagra nu mai e un bun vecin

Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 13:30
6717 citiri
Melescanu, aviz pozitiv la Externe: Nici Marea Neagra nu mai e un bun vecin

Teodor Melescanu, propus pentru functia de ministru al Afacerilor Externe, a declarat, miercuri, in cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, ca Romania si Republica Moldova se vor reunifica prin aderarea acesteia din urma la Uniunea Europeana.

"In legatura cu Republica Moldova, pozitia mea este foarte clara si simpla. Romania si Moldova vor fi tari care se vor reunifica prin intrarea Moldovei in UE, caz in care toate problemele care privesc frontiera vor fi doar probleme spirituale si nu probleme reale. (...) Acesta este modul in care vad eu realizarea acestui obiectiv national al Romaniei", a spus el.

Melescanu a adaugat ca Romania va sprijini evolutia pro-europeana a Republicii Moldova, prin aspecte concrete. In acest sens, el a mentionat ca din imprumutul din 150 de milioane de euro aprobat de Guvernul Ponta pana acum a fost acordata o singura transa.

"Mai sunt doua transe care trebuie sa fie rapid puse in aplicare si vom insista pentru acest lucru. Este nevoie ca cetatenii Republicii Moldova sa vada in mod practic ca Romania e o tara preocupata de dezvoltarea relatiilor cu Republica Moldova si care are in vedere si cresterea nivelului lor de trai.

Tot ce inseamna construirea de poduri, interconectarea retelelor electrice, a retelelor de gaze, toate aceste proiecte sunt menite sa dea acest mesaj foarte clar care se va rasfrange si asupra vietii fiecarui cetatean din Republica Moldova", a declarat Melescanu.

El a adaugat ca MAE va acorda un sprijin foarte ferm pentru deschiderea rapida a biroului NATO la Chisinau.

Melescanu: Nici Marea Neagra nu mai este un bun vecin

Teodor Melescanu a abordat si chestiunea implicarii Romaniei in rezolvarea conflictului transnistrean.

"Romania nu s-a retras, Romania a fost scoasa din structura care negocia pe problemele Transnistriei. (...) Planuri existente sunt foarte multe, (...) dar in realitate trebuie sa existe si o disponibilitate din partea principalilor jucatori din acest domeniu, pentru a gasi o solutie la problema Transnistriei.

Principalii jucatori sunt: Federatia Rusa, Moldova si Ucraina. Ceea ce putem face si trebuie sa facem mult mai serios este implicarea noastra in troica in care este reprezentata si UE si sa facem auzita vocea noastra si ideile pe care le avem in legatura cu rezolvarea conflictului transnistrean", a precizat el.

Dezvoltand chestiunea relatiilor cu tarile vecine, Melescanu a spus ca el concepe politica externa a Romaniei "sub aspectul unor cercuri concentrice".

"Prima prioritate pentru mine sunt tarile vecine. Din pacate, la ora actuala, relatiile noastre cu vecinii nu sunt relatii foarte bune sau asa cum le-am dori noi. Pana acum aveam o zicala, spuneam ca cel mai bun vecin al Romaniei este Marea Neagra.

Nici macar Marea Neagra nu mai este un bun vecin prin (...) schimbarea dramatica a echilibrului strategic in aceasta zona. In aceeasi prima zona intra Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova si Ucraina. Sunt tari vecine - pentru toate avem in programul de guvernare prevazute foarte multe lucruri", a explicat el.

Melescanu a reamintit ca in 1996 a negociat si semnat la Timisoara Tratatul de baza dintre Romania si Ungaria.

"Parteneriatul strategic - care a fost si el unul dintre documentele importante - a ramas, din pacate, la nivel de document. Va asigur (...) ca printre primele actiuni pe care le voi face vor fi cele legate de tarile vecine, evident, Ungaria fiind una dintre ele", a mentionat el.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....