Melescanu comenteaza reactia ambasadelor la ordonanta Iordache: Culeg informatii prin mijloace mai putin ortodoxe

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 15:43
15722 citiri
Melescanu comenteaza reactia ambasadelor la ordonanta Iordache: Culeg informatii prin mijloace mai putin ortodoxe
Foto: Realitatea TV

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, sustine ca ambasadele, "in majoritatea cazurilor", reactioneaza fara a consulta, in prealabil, documentele oficiale "stufoase", ci doar pe informatiile pe care le au din presa sau obtinute prin "mijloace care sunt mai putin ortodoxe".

Declaratiile lui Melescanu au fost facute in contextul reactiilor mai multor ambasade care au cerut Guvernului sa retraga ordonanta de urgenta prin care sunt modificate Codurile Penale.

"De foarte multe ori se intampla si asa, (reactioneaza - n.red.) dupa informatiile pe care le au, nu neaparat din presa. Oamenii care lucreaza intr-o ambasada culeg informatii fie prin contacte personale, fie prin media, fie prin alte mijloace care sunt mai putin ortodoxe si se iau decizii pe aceste cunostinte ale lor", a spus Melescanu.

Jurnalistii au insistat intreband daca ministrul de Externe sustine ca ambasadele reactioneaza fara a citi un act normativ cap-coada.

"In majoritatea cazurilor nu (citesc - n.red.), sa stiti ca sunt si stufoase", a completat Teodor Melescanu.

Nu este prima data cand ministrul de Externe, Teodor Melescanu, reactioneaza astfel fata de mesajele diplomatilor straini. Pe 19 ianuarie, ambasadorul SUA a avut o reactie referitoare la ordonantele pe Justitie care tocmai fusesera prezentate de Guvernul Grindeanu. Hans Klemm spunea intr-un interviu ca nu considera oportuna nicio masura care slabeste statul de drept in Romania.

In replica, Melescanu i-a atras atentia sa vorbeasca direct cu MAE, nu prin presa, atunci cand are ceva de transmis, "cu respectarea standardelor si practicilor diplomatice".

Amintim ca sase tari partenere ale Romaniei - Belgia, Canada, Franta, Germania, Olanda si Statele Unite ale Americii - au reactionat fata de planurile Guvernului de a amputa Codurile Penale si au solicitat imperativ Guvernului Romaniei sa nu "dea inapoi" in lupta anticoruptie.

"Noi, partenerii internationali si aliatii Romaniei, ne exprimam profunda ingrijorare referitor la actiunile Guvernului Romaniei din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele Romaniei in ceea ce priveste statul de drept si lupta impotriva coruptiei din ultimii zece ani", se arata intr-un document comun trimis de diplomati.

Totusi, liderul PSD Liviu Dragnea si premierul Sorin Grindeanu nu au parut impresionati de avertismentele primite de la partenerii strategici care au somat in mai multe randuri Guvernul sa renunte la ordonanta Iordache.

Intr-o conferinta de presa comuna sustinuta joi seara, Dragnea si Grindeanu au anuntat ca nu renunta la ordonanta Iordache. Intrebati de ce nu au existat masurile in programul de guvernare, raspunsul a fost in nota sfidatoare cu care ne-au obisnuit Viata e complexa!. Mai mult, Dragnea a spus ca, daca se documenteaza, oficialii straini vor intelege intr-un final ca ce fac ei nu aduce atingere Justitiei.

"Odata citite cu atentie (proiectele de lege si OUG, precum si decizia CCR privind abuzul in serviciu - n.red.), incet-incet acesti oficiali vor intelege ca nu e niciun atac impotriva Justitiei", a declarat Dragnea joi seara.

Cat despre premierul Sorin Grindeanu, acesta a precizat ca nu s-a prezentat la intalnirea cu cei sase ambasadori, pentru ca... a avut alt program.

Vineri si ministrul Justitiei Florin Iordache a reiterat ca nu renunta la ordonanta de modificare a Codurilor si nici la gratiere.

La scurt timp dupa asta, o reactie extrem de dura a venit de la Departamentul de Stat al SUA, care a transmis ca masurile Guvernului Grindeanu "submineaza statul de drept si slabesc responsabilitatea in cazul infractiunilor financiare si actelor de coruptie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Melescanu ambasade informatii neortodoxe ordonanta Iordache , #ministru de Externe